noiembrie 2019
În 15 noiembrie 2019, Centrul de Interes găzduieşte în Sala Atrium de la etajul 4, între orele 18:00 şi 21:00, o serie de 4 performance-uri, reunite sub titlul "Performance Day". Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască mai bine scena de performance locală şi internaţională, prin lucrările propuse de artiştii Szirtes János, Alex Mirutziu, Szilard Gaspar, Sasha Bandi şi colaboratorii lor. În aceeaşi seară, iubitorii de artă vor putea vizita expoziţiile în desfăşurare de la Centrul de Interes şi vor putea participa la două spectacole în cadrul evenimentului naţional Noaptea Albă a Teatrului Studenţesc, între orele 22:00 şi 01:00.

Artistul Sasha Bandi deschide seria de performance-uri cu "Oderint Dum Metuant", de la ora 18:00: "Hemoragia Scrötte s-a născut la spitalul Eugen Socaciu. Etaj2438. După trei decenii de stat pe întuneric urlând şi plângând fără ca cineva să o audă, Hemoragia Scrötte s-a decis să vină să ne arate singurul ei talent, cântatul."

De la ora 18:30, va fi prezentat performance-ul "Bye Bye... Hello!" al artistului Alex Mirutziu. Acest performance e axat pe citiri inverse, dorsale, prin intermediul poeticii închiderilor, intrărilor, ieşirilor. Implică o înţelegere a "celuilalt" prin dispariţia şi subminarea eului pentru o înţelegere mai profundă a umanului. La baza concepţiei artistice a performance-ului stau, printre altele, noţiuni precum conceptul de "bine", aşa cum apare el exemplificat în opera lui Iris Murdoch şi continuă cu preceptele lui Leo Bersani despre constructul socio-cultural şi formele de exprimare ale puterii. În ultimii ani, performance-urile artistului au fost prezentate în spaţii de artă din întreaga lume, printre care Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Royal Academy of Arts şi Fundaţia Delfina din Londra.

Seria de performance-uri continuă de la ora 19:00 cu "Acting / Reacting" prezentat de artistul Szilard Gaspar în colaborare cu Cojocaru Norbert. Acţiunea reprezintă o interpretare contemporană a agresivităţii umane, a forţei, a interacţiunii şi a relaţiilor interumane.

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti din Ungaria, Szirtes János, va prezenta de la ora 19:30 performance-ul "Freestyle Swimming III", alături de Molnár Ágnes Éva. Sunetul, acţiunea, spaţiul şi prezenţa sunt foarte importante pentru artist. E nevoie de timp, de prezenţa sunetului, de mişcare, de dramaturgie, de atingere. De multe ori chiar privirea sau respiraţia celor prezenţi capătă o importanţă majoră în procesul artistului de creaţie. "Mă preocupă corpul viu, relaţia mea cu un corp viu", dezvăluie artistul János Szirtes. Şi toate acestea se întâmplă în timp. Timpul este o bază, o reţea, în care se desfăşoară acţiunea, acolo se nasc sunetele, acolo se întâmplă atingerile, totul. Arta nu este o acţiune singuratică în viziunea artistului, ci o comunicare. Pentru performance-urile sale artistul invită colaboratori, care au libertatea lor de exprimare. "Chiar şi în prezent mi se pare foarte important să împart spaţiului propriu creat cu ceilalţi", susţine Szirtes, "Îmi plac situaţiile, îmi place să le creez", încheie artistul.

La galeriile de la etajul 4, vizitatorii vor putea vizita şi expoziţiile: "FOZAKAKOZFEA" - Cristi Puiu, la galeria BARIL; "Moving Wall" - Erik Mátrai, la BAZIS Contemporary; "Never, Nowhere" - Dries Segers, la CAMERA; şi "The Ceramist" - Răzvan Botiş, la galeria SABOT.

Începând cu ora 22:00, Centrul de Interes va găzdui proiectul Noaptea Albă a Teatrului Studenţesc, organizat de Uniunea Studenţilor din România în cadrul UniFest, prin Asociaţia Studenţilor Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. În cadrul proiectului vor fi prezentate două spectacole: "Eu sunt! Şi?" şi "Inevitable inbetweeners / queer music act". Spectacolul "Eu sunt! Şi?" abordează problema identităţii sexuale prin prisma ambelor tabere (pro şi contra) într-o cheie ironică şi aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecţii individuale şi colective. Având ca punct de pornire situaţia lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală şi naţională asupra acestui subiect polemic. "Inevitable inbetweeners / queer music act" e o invitaţie către toţi cei interesaţi de sunet ca mediu să asculte, să exploreze şi să chestioneze muzica într-o formă performativă continuă.

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus