J'accuse / An Officer and a Spy, noul film al lui Roman Polanski despre afacerea Dreyfus, câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia, a umplut sălile de cinema din Franţa, dar a redeschis controversa legată de viaţa personală a celebrului regizor.
Opinia publică oscilează între laudele aduse filmului şi performanţei memorabile a lui Jean Dujardin şi noile acuzaţii îndreptate împotriva lui Polanski. "E o lecţie de măiestrie absolută despre cum se face un film istoric", scrie The Guardian. În distribuţie: Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric, Melvil Poupaud.
Celebrităţi franceze aduce şi La verité, primul film al maestrului Hirokazu Kore-eda realizat în afara Japoniei, într-o altă limbă. "Unul dintre cele mai bune roluri din cariera sa", titrează The Times despre Catherine Deneuve, magistrală în ipostaza de celebritate şi mamă confruntată de propria fiică (Juliette Binoche) după ce îşi publică memoriile.
Deneuve a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, în 2008. La verité a deschis în 2019 Festivalul de la Veneţia.
Inspirat din fapte reale, Corpus Christi (r. Jan Komasa), urmăreşte fascinanta transformare a unui tânăr care vrea să devină preot, în ciuda cazierului său, şi preia accidental o parohie, pretinzând că este trimisul Bisericii. Drama intensă şi imprevizibilă a câştigat două premii la Veneţia şi este propunerea Poloniei la Oscar.
Tot despre transformare vorbeşte Martin Eden (r. Pietro Marcello), bazat pe romanul lui Jack London, însă plasat în Italia, în altă epocă. În rolul unui muncitor autodidact, chinuit de aspiraţii înalte şi îndrăgostit de o tânără burgheză, Luca Marinelli "este o forţă a naturii", scrie The Hollywood Reporter. Rolul i-a adus, de altfel, trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Veneţia.
Relaţia complexă dintre părinţi şi copii e tema a două filme puternice selectate la Veneţia şi Toronto. Madre, al cincilea film al lui Rodrigo Sorogoyen, câştigătorul trofeului Transilvania în 2014, cu Stockholm, încorporează scurtmetrajul omonim nominalizat la Oscar în 2017 şi continuă povestea mamei care şi-a pierdut fiul pe când avea 6 ani. Zece ani mai târziu, ea se mută în oraşul în care acesta a dispărut şi cunoaşte un adolescent de 16 ani care îi aduce aminte fizic de fiul ei. Frică, disperare, speranţă, toate se amestecă într-o dramă metafizică de o intensitate rară.
Debutul Babyteeth are la bază tot o istorie dramatică, însă regizoarea australiană Shannon Murphy o infuzează cu umor, emoţie şi un stil dinamic. Doi părinţi descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri.
Ce faci mai departe? "Cel mai proaspăt şi mai surprinzător film din competiţia de la Veneţia", scrie Variety. Cu el, Toby Wallace a câştigat Premiul Marcello Mastroiani pentru actor tânăr.
Pe umor mizează şi regizorul fenomenului mondial de acum 20 de ani, The Full Monty, Peter Cattaneo, în comedia Military Wives, prezentată în premieră mondială la Toronto. Bazat pe povestea reală a unor femei care, în lipsa soţilor plecaţi în Afganistan, şi-au făcut singure un cor care a luat pe sus topurile britanice de muzică, Military Wives "e un film onest despre oameni care se simt bine împreună, râzând", după cum îl descrie chiar Cattaneo. Pe afiş: Kristin Scott Thomas.
Un film cu totul special va face deliciul cinefililor: La Virgen de Agosto / The August Virgin, de Jonás Trueba. O tânără de 33 de ani decide să-şi petreacă vara în Madridul pustiit de căldură. Nopţile ei de conversaţii, de petreceri şi de dor evocă stilul lui Eric Rohmer, într-un film tineresc, melancolic şi dezarmant de tandru, proiectat la San Sebastian şi distins cu menţiune specială la Karlovy Vary.
Filmul J'accuse al lui Roman Polanski, va fi distribuit în România de Transilvania Film. Independenţa Film va distribui La verité şi Martin Eden, Bad Unicorn va aduce în cinematografe Corpus Christi şi Babyteeth, iar Atelier de Film - Military Wives.
Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.