ianuarie 2020

Galeria Sector 1 deschide programul curatorial al anului 2020 cu duo show-ul Stare de graţie. Betuker / Gaspar al artiştilor Istvan Betuker, pictor, şi Szilard Gaspar, sculptor, performance artist şi boxer profesionist. Concepută ca o conversaţie între medii, expoziţia îşi propune să dezvăluie ceva din intimitatea creativă a celor doi artişti aflaţi pentru prima dată într-un dialog exclusiv.

Vernisajul va avea loc în prezenţa lui Istvan Betuker şi a lui Szilard Gaspar, alături de curatorul Bogdan Iacob, în 30 ianuarie 2020, de la ora 18:30 şi va include un performance programat pentru ora 19:30. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 31 ianuarie - 07 martie 2020.

Artistul Szilard Gaspar va fi asistat de Nicu Chiorean, boxer profesionist, la performance-ul Human Punch bag, ce va putea fi urmărit doar cu ocazia vernisajului din 30 ianuarie. Momentul va fi acompaniat de muzicianul Ionuţ Postolache (percuţie). Performance-ul este programat pentru ora 19:30, iar vernisajul va începe cu o oră mai devreme, la 18:30.

Expoziţia Stare de graţie. Betuker / Gaspar, ce deschide programul curatorial de anul acesta al Galeriei Sector 1 este organizată cu sprijinul Zorzini Gallery, având ca parteneri Institutul Balassi, Policolor şi Yap Studio.

"Starea de graţie poate fi descrisă ca o stare mentală similară transei", spune Bogdan Iacob, curatorul expoziţiei Stare de graţie. Betuker / Gaspar, "o stare a cuiva care este pe deplin imersat în activitatea pe care o desfăşoară la un moment dat, de care este preocupat în aşa măsură încât tot restul realităţii iese din câmpul său perceptiv. E o stare ce presupune angajare energică şi concentrată într-o activitate pe care o simte ca fiind esenţială şi plină de sens, o dispoziţie sufletească în care persoana implicată ajunge să se bucure, să se adâncească în ceea ce face până la pierderea temporară a noţiunii timpului, dar şi a interesului pentru orice altceva. 

Stare de graţie. Betuker / Gaspar aduce împreună doi artişti pentru care a crea în maniere care presupun completă imersare în proces este esenţial, deşi abordările lor particulare sunt radical diferite: dacă Betuker Istvan îşi înrădăcinează arta într-o concentrată şi personală utilizare a mediului picturii, Gaspar Szilard se foloseşte de experienţa sa de boxer pentru a dinamiza utilizarea materialelor sculpturale. Se găsesc în expoziţie medii artistice diverse, de la pictură la sculptură, de la fotografie la performance, în toate fiind întrupată artă care pare, înşelător, făcută fără mare efort şi lipsită de sofisticare. Sunt prezente teme artistice nepretenţioase şi genuri tradiţionale, acompaniate de acţiuni simple, care însă conferă un dinamism aparte unor materiale clasice. O anumită spectaculozitate implauzibilă a simplităţii este ceea ce oferă în primul rând această alăturare artistică, dar şi o reamintire că simplitatea, atunci când e vorba de arta bună (ca şi de sport sau de meşteşug), este născută din rafinament  şi că eleganţa ei nu are nevoie să fie complicată, pentru a fi apreciată." - Bogdan Iacob


Despre Istvan Betuker

Istvan Betuker (n. 1984) trăieşte şi lucrează la Cluj-Napoca. Doctorand la Universitatea de Artă şi Design din Cluj (2013), unde a absolvit ciclurile de licenţă (2007) şi master (2009) la specializarea pictură.
Printre principalele expoziţii la care a participat se numără: Homage a Yves Klein, expoziţie de grup, Galerie de l'Association Le Pont Neuf, Paris, Franţa (2007); Growth, expoziţie de grup, Parti Gallery, Pecs, Ungaria (2009); In the Eyes of my Brother, expoziţie de grup, Larm Gallery, Copenhaga, Danemarca (2010); Cluj meets Berlin, expoziţie de grup, Bazis Contemporary Art, Berlin, Germania (2012); Derives, expoziţie individuală, Popy Arvani Gallery, Paris, Franţa; Defining/ Creating, expoziţie de grup, Larm Gallery, Copenhaga, Danemarca (2013); Almost Object, expoziţie de grup, Art-Capital Biennale, Szentendre, Ungaria (2016); The Exquisite Corps Drink the New Wine, expoziţie de grup, Galeria Sector 1, Bucureşti, România; Still life made of living things, expoziţie individuală, Galeria Sector 1, Bucureşti, România (2017), ON PAPER, Bazis Contemporary, Cluj-Napoca, România; Blue Bird, expoziţie de grup, Galeria Sector 1, Bucureşti, România (2019), Changing Places, Institute of Contemporary Art, Dunaújváros, Ungaria (2019).


Despre Szilard Gaspar

Szilard Gaspar (n. 1991) trăieşte şi lucrează în Cluj-Napoca. Szilard este sculptor, performance artist şi boxer profesionist, doctorand la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, la specializarea sculptură.
Printre expoziţiile la care a participat se numără: The Ring, Galeria Bazis, Cluj-Napoca; The Ring, Flash Art Hungary, Budapesta, Ungaria (2014); Full Contact Matter, SoloShow, București; Artencounters, expoziţie de grup, Timișoara; Berlin In Cluj, Gara Mică, expoziţie de grup, Cluj-Napoca; Eastern Promises. Chapter 1, expoziţie de grup, Viena, Austria (2015); Eastern Promises.Chapter 2, expoziţie de grup, Lisabona, Portugalia; Fresh Paint Tel- Aviv, Zorzini Glallery, expoziţie individuală; Art Capital, expoziţie de grup, Szent Endre; Crossroud, Zorzoni Gallery, expoziţie de grup, Londra; Berlin In Cluj 2, Gara Mică, expoziţie de grup,  Cluj-Napoca; Blindfolded, Zorzini Gallery, expoziţie individuală, București (2016); Gallery Francoise Livinec, expoziţie de grup, Paris Art Fair; Gallery Francoise Livinec, expoziţie de grup, Paris École des filles; Muzeul de Artă Cluj-Napopca, expoziţie de grup; Anna Chioi, Daemyung's Gallery, expoziţie de grup, Soeul, Coreea; Clay Cube Live Performance, expoziţie individuală, Soeul,Coreea (2017); Szilard Gaspar şi Dan Maciucă, Duo Show, Zorzini Gallery; FreshPain Artfair, Zorzini Gallery, expoziţie de grup, TelAviv (2018); The Night Watch, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, expoziţie de grup (2019).
 
Despre Bogdan Iacob
 
Bogdan Iacob este istoric de artă, specializat în istoria artei recente, văzută însă din perspectivă istorică largă. Este profesor la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, cu o experienţă de peste 17 ani în strădania de a servi studenţilor cu onestitate şi folos, curator a peste 30 de expoziţii de artă contemporană românească, mai ales realizată de artişti de generaţie tânără. Creator şi principal contributor al blogului de critică de artă vizuală Iacob\'s review, este de asemenea autor, printre altele, al cărţii The Coat of Many Colors. Essentialism versus Constructivism in Recent Definitions of Art.

Despre Galeria Sector 1
 
În viziunea galeriei de artă contemporană Sector 1, artistul are misiunea de a crea liber, fără constrângeri.  Pornind de la această credinţă, Sector 1 se crează ca fiind un spaţiu ce îşi doreşte să contribuie astfel la evoluţia artei contemporane.
 
Armonizând două direcţii, galeria găzduieşte, pe de o parte, operele artiştilor-creatori de conţinut, iar pe de altă parte, devine un spaţiu al iubitorilor de artă şi de frumos care sprijină iniţiativele creative.
 
Deschiderea Sector 1, din 15 iunie 2017, a coincis cu vernisarea unei expoziţii de grup a şapte artişti tineri clujeni - Radu Băieş, Istvan Betuker, Norbert Filep, Pavel Grosu, Lucian Popăilă, Marcel Rusu, Alexandra Şerban - alături de artistul invitat Ioan Sbârciu. Au urmat expoziţii personale ale fiecărui artist din această selecţie a galeriei. Cea de-a doua expoziţie de grup, Bluebird, a fost evenimentul care a închis acest prim moment al Galeriei Sector 1.
 
Debutul unei noi etape curatoriale, anul trecut, a fost reprezentat de Mother Tongue, o expoziţie de grup coagulând viziunea a nu mai puţin de 17 de artişti contemporani asupra limbajului universal al desenului, şi de Frumuseţe conştientă, ce reprezintă prima expunere a unei părţi din patrimoniul de lucrări al artistei Yvonne Hasan într-o galerie de artă privată, încapsulând viaţa proprie într-un jurnal vizual, plin de parfumul anilor '50.
 
instagram.com/sector1gallery / sector1gallery.com / facebook.com/sector1gallery
 
Galeria Sector 1.
Contact: Andreea Stănculeanu ([email protected] / 0744.366.846)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus