februarie 2020
Premiile Oscar, 2020
Cea mai bună actriţă în rol secundar

Margot Robbie pentru Bombshell
Am o slăbiciune sinistră pentru creatura asta. Că femeie nu-i. E o sculptură rezultată dintr-o colaborare fructuoasă a lui Da Vinci cu Michelangelo, peste care au presărat toţi zeii vechi şi noi praf de stele şi alte asemenea. În plus, e minunat de talentată iar scena conversaţiei la telefon din finalul filmului poate purta în spate de una singură nominalizarea asta.


Florence Pugh pentru Little Women
N-am văzut-o în nimic până acum şi rău am făcut. Are o prezenţă şi o combustie interioară care fac ecranul ţăndări. M-a luat cu agitaţie din aia bună privind-o. E atât de intensă în filmul ăsta că îi vezi cu greu partenerii din fiecare scenă. Şi vorbim de Meryl Streep, Saoirse Ronan şi Timothée Chalamet, printre alţii.


Laura Dern pentru Marriage Story
Nu aş putea spune că găsesc diferenţe profunde între ce joacă aici şi ce joacă în Big Little Lies. Pare că-i aceeaşi construcţie de personaj, minus momentele de isterie. N-am căscat ochii văzând-o şi n-am avut niciun frison. Îmi e cumva antipatică dar n-aş putea spune că înţeleg de ce şi zic toate astea într-un context în care mi-au plăcut foarte mult şi Marriage Story şi Big Little Lies, iar ea face roluri absolut admirabile, deşi asemănătoare, în amândouă.


Scarlett Johansson pentru Jojo Rabbit
Scarlett are admiraţia şi "dragostea" mea eternă, plus promisiunea fermă că o duc la cină oriunde vrea ea în Herăstrău, dar n-aş putea spune că înţeleg pe deplin nominalizarea asta. Da, filmul e minunat iar ea îl întregeşte cu o actorie caldă, subtilă, presărată cu nişte compoziţie şi o intensitate pe care o primeşti foarte-n plex dar prezenţa ei, procentual vorbind, e foarte mică şi parcă nu apucă să-şi trăiască explozia. Adevărul e că nu ştiu de ce am scris despre faptul că nu înţeleg nominalizarea tocmai la ea (care mi-a plăcut foarte foarte mult) pentru că nu înţeleg nici în cazul Laurei Dern sau al lui Kathy Bates. Cert e că ea va fi o Julianne Moore în 2003 - nominalizată la 2 categorii, dar nu o să câştige la niciuna.


Kathy Bates pentru Richard Jewell
Nominalizarea ei are un iz de "tre' să-i dăm şi lu' Clint Eastwood ceva că filmu' e bun şi omu' e o legendă-n viaţă". Are un o scenă foarte puternică în film (cea a conferinţei de presă) dar overall pare un pic smiorcăită şi cumva la limita credibilităţii pe alocuri. Ştiu, e ironic ce spun având în vedere că scriu gândurile astea de pe lângă Piaţa Iancului iar ea are un Oscar (pentru Misery, în 1991) şi alte trei nominalizări, da' mă ascund în spatele păreristicii.


Cine câştigă: Laura Dern
Cine mi-aş dori să câştige: Florence Pugh

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus