februarie 2020
Premiile Oscar, 2020
Cea mai bună actriță în rol secundar

Margot Robbie pentru Bombshell
Am o slăbiciune sinistră pentru creatura asta. Că femeie nu-i. E o sculptură rezultată dintr-o colaborare fructuoasă a lui Da Vinci cu Michelangelo, peste care au presărat toți zeii vechi și noi praf de stele și alte asemenea. În plus, e minunat de talentată iar scena conversației la telefon din finalul filmului poate purta în spate de una singură nominalizarea asta.


Florence Pugh pentru Little Women
N-am văzut-o în nimic până acum și rău am făcut. Are o prezență și o combustie interioară care fac ecranul țăndări. M-a luat cu agitație din aia bună privind-o. E atât de intensă în filmul ăsta că îi vezi cu greu partenerii din fiecare scenă. Și vorbim de Meryl Streep, Saoirse Ronan și Timothée Chalamet, printre alții.


Laura Dern pentru Marriage Story
Nu aș putea spune că găsesc diferențe profunde între ce joacă aici și ce joacă în Big Little Lies. Pare că-i aceeași construcție de personaj, minus momentele de isterie. N-am căscat ochii văzând-o și n-am avut niciun frison. Îmi e cumva antipatică dar n-aș putea spune că înțeleg de ce și zic toate astea într-un context în care mi-au plăcut foarte mult și Marriage Story și Big Little Lies, iar ea face roluri absolut admirabile, deși asemănătoare, în amândouă.


Scarlett Johansson pentru Jojo Rabbit
Scarlett are admirația și "dragostea" mea eternă, plus promisiunea fermă că o duc la cină oriunde vrea ea în Herăstrău, dar n-aș putea spune că înțeleg pe deplin nominalizarea asta. Da, filmul e minunat iar ea îl întregește cu o actorie caldă, subtilă, presărată cu niște compoziție și o intensitate pe care o primești foarte-n plex dar prezența ei, procentual vorbind, e foarte mică și parcă nu apucă să-și trăiască explozia. Adevărul e că nu știu de ce am scris despre faptul că nu înțeleg nominalizarea tocmai la ea (care mi-a plăcut foarte foarte mult) pentru că nu înțeleg nici în cazul Laurei Dern sau al lui Kathy Bates. Cert e că ea va fi o Julianne Moore în 2003 - nominalizată la 2 categorii, dar nu o să câștige la niciuna.


Kathy Bates pentru Richard Jewell
Nominalizarea ei are un iz de "tre' să-i dăm și lu' Clint Eastwood ceva că filmu' e bun și omu' e o legendă-n viață". Are un o scenă foarte puternică în film (cea a conferinței de presă) dar overall pare un pic smiorcăită și cumva la limita credibilității pe alocuri. Știu, e ironic ce spun având în vedere că scriu gândurile astea de pe lângă Piața Iancului iar ea are un Oscar (pentru Misery, în 1991) și alte trei nominalizări, da' mă ascund în spatele păreristicii.


Cine câștigă: Laura Dern
Cine mi-aș dori să câștige: Florence Pugh

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus