februarie 2020
Premiile Oscar, 2020
Ca în fiecare an, începând din 31 ianuarie 2020, TIFF Bell Lightbox în Toronto prezintă scurtmetrajele nominalizate la Oscar 2020. Dacă scurtmetrajele de animaţie au fost mai curând triste iar documentarele au stat sub semnul traumei, scurtmetrajele de ficţiune încearcă în fel şi chip să ne stârneasca emoţii. Aşadar, în ordinea descrescătoare a cotelor caselor de pariuri...

3. Ficţiune

Ikhwène / Brotherhood (disponibil integral)
Regia: Meryam Joobeur
Canada | Tunisia | Qatar | Suedia
Şanse: 71/20

Viaţa. Filmul. Care pe care. Filmul tinerei regizoare canadiene de origine tunisiană a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj canadian la ediţia din 2018 a TIFF, unde mi-a povestit cum a ajuns să facă acest film - o poveste cel puţin la fel de interesantă ca filmul însuşi. Pe când conducea prin Tunisia "profundă", Meryam se întâlneşte cu trei fraţi care păşteau oile. Fiind intrigată de aspectul lor neobişnuit (roşcaţi şi cât se poate de pistruiaţi), ea le cere voie să le facă o fotografie. Băieţii o refuză, aşa că ea pleacă mai departe - dar gândul îi rămâne la cei trei băieţi. După doi ani, cu scenariul în geantă şi finanţarea în bancă, Meryam bate din poartă în poartă prin zonă, îi găseşte pe cei trei fraţi, care, culmea, sunt de acord să joace în filmul ei. Restul e istorie, o istorie care e posibil să fie oscarizată duminică seara pe scena Teatrului Dolby din Los Angeles.

The Neighbors' Window (disponibil integral)
Marshall Curry
SUA
Şanse: 18/5

Rear Window meets Friends (zice Peter Bradshaw în The Guardian). Debutul dramatic al lui Marshall Curry, care are deja trei nominalizări pentru documentare (cel mai recent fiind fenomenalul A Night At The Garden din 2019) e cel mai elaborat film, şi singurul în limba engleză, de pe această listă. Curry ne prezintă un cuplu de vârstă mijlocie cu copii mici şi foarte mici care devin interesaţi şi respectiv foarte interesaţi de perechea tânără şi foarte arătoasă care s-a mutat peste drum şi care pare să-şi petreacă tot timpul făcând amor, dând petreceri, dar mai ales făcând amor. Fără perdea. Şi fără perdele. O viaţă dulce, am zice, dar care în acelaşi timp, ca să citez un personaj din Filantropica lui Nae Caranfil, "e complicată şi prezintă multe aspecte".

Saria (fragment)
Bryan Buckley
SUA
Şanse: 9/2

Fetiţa cu chibrituri... Bazat pe o poveste reală (şi sfâşietoare), filmul lui Bryan Buckley urmăreşte destinele tragice a două surori dintr-un orfelinat din Guatemala care se confruntă cu si luptă împotriva unor abuzuri oribile şi care, împreună cu alte 39 de fete, sfârşesc într-un incendiu criminal. Hotărât să le dea o voce acelor copii nevinovaţi, Buckley a decis să distribuie în Saria copii de la un alt orfelinat din zonă.

Une soeur / A Sister (trailer)
Delphine Girard
Belgia
Şanse: 9/2

Apel de extremă urgenţă. Mini-thrillerul regizoarei belgiene mi-a adus aminte de excelentul Den skyldige / The Guilty în regia lui Gustav Möller si de un alt scurtmetraj nominalizat acum câţiva ani, Avant que de tout perdre / Just Before Losing Everything, de Xavier Legrand. O dispeceră de la serviciul de urgenţă e pusă la grea încercare când primeşte un apel aparent deloc disperat de la o altă femeie care îşi sună chipurile sora din maşină, stând în dreapta celui care a răpit-o. Prima jumătate a filmului ne-o petrecem cu femeia din maşină, bănuim că ceva nu e in regulă dar fără să ne dăm seama exact ce, iar cea de-a doua cu femeia de la celălalt capăt al firului, vorba vine, care încearcă să salveze victima fără a o pune în pericol şi mai mare. Şaisprezece minute pe nerăsuflate.

Nefta Football Club (disponibil integral)
Yves Piat
Tunisia | Franţa
Şanse: 9/2

Ba fotbalul e opiumul maselor... Revenim in Tunisia (la graniţa cu Algeria, mai exact), unde doi puşti obsedaţi de fotbal (amănunt important...) dau peste un măgar. Nimic ciudat pân-aici, doar că măgarul nostru ascultă muzică la căşti şi cară o ditamai desagă plină cu droguri. Pe partea algeriană, doi traficanţi îşi aşteaptă măgarul dresat să care droguri peste graniţă. Urmarea e o surpriză amuzantă pe care n-amv-o stric înainte să vedeţi filmul.

(cu click pe linkurile din titlul fiecărui scurtmetraj puteţi vedea integral o parte din ele)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus