Uau! Ce mişto, mi-am zis, văzînd afişul filmului Munich / Munchen. Care va să zică, mîna lui Spielberg combinată cu prestaţia lui Eric Bana (care mi-a plăcut mult în Troy) şi Daniel Craig (de care m-am îndrăgostit brusc în Layer Cake). În plus, ideea filmului m-a cucerit de cînd am citit sinopsisul pe www.cinemagia.ro. München se vrea o ficţiune istorică inspirată dintr-un fapt real: atentatul de la München, 1972. Pe vremea aceea eu eram cam în stadiul la care tata o invita pe cea care urma să fie maică-mea la un şerbet şi-o bragă, pe bulevard, aşa că mare lucru nu-mi aduc aminte. Însă cititorii noştri, mai în etate decît ai lor, îşi amintesc cu siguranţă Jocurile Olimpice de la München, din 1972, cînd întreaga echipă a Israelului a fost capturată şi apoi executată de teroriştii grupării Septembrie Negru, un fel de Al-Qaeda în pantaloni evazaţi ai anilor '70. Ei, filmul tratează un fapt petrecut imediat după aceea. Se crede că în perioada imediat următoare măcelului, guvernul israelian a declanşat prin intermediul Mossad o operaţiune secretă de pedepsire a tuturor celor implicaţi. Mi-am şi imaginat un film cu Bana şi Craig - agenţi profesionişti superantrenaţi, cu arme ultrasofisticate şi execuţii silenţioase petrecute noaptea, la întunericul razelor infraroşii. Ei, se pare că Spielberg a văzut lucrurile într-un mod diferit.
Nu se ştie cum au stat lucrurile în realitate, însă, dacă se lăsa pe mîna lui Spielberg, Mossad-ul era acum cel mult un ansamblu folcloric de cîntat "Hava Naghila" pe la nunţi. Comando-ul condus de fostul bodyguard al Goldei Meir, agentul interpretat de Eric Bana, n-are nici o legătură cu acţiunile operative specifice serviciilor secrete. Cu freza aia a lui, Daniel Craig arată mai degrabă a fotbalist din Bundesliga decît a trăgător de elită. Cît despre specialistul în explozibili Matthieu Kassowitz, acesta mi se pare că ar fi arătat mai potrivit dacă îl lăsau să joace acelaşi rol din Amelie.
Singurul lucru care pare să le asigure succesul parţial în această importantă operaţiune este patriotismul, de care se face uşor cam mult tam-tam, după părerea mea. Însă, deocamdată, vă rog să mai aveţi răbdare puţin. Pînă fac eu rost de un buget satisfăcător, să regizez un München aşa cum l-aş vedea eu (cu Vizante - agent Mossad contra lui Silviu Petcu - Divertis în rolul palestinianului terorist), vă recomand să mergeţi să vedeţi şi versiunea lui Spielberg, aşa cum e ea.