februarie 2021
Filantropica
De mult timp nu am mai spus despre un film românesc că este o încântare. Nae Caranfil are ambiția să nu cedeze presiunii făcute de public asupra lui și să iasă pe piață numai cu capodopere. Filantropica a primit destule premii din partea Uniunii Cineaștilor și, credeți-mă pe cuvânt, le merită cu prisosință.

După cum ați observat și din trecut, cineastul știe ce înseamnă cu adevărat să scrii un scenariu - dens, plin ochi de gaguri reușite, un montaj naratologic perfect, elipse nostime, personaje vii, simpatice, credibile.

Merită să vedeți filmul pentru muzica extraordinară de țambal care însoțește personajele în cele mai neașteptate momente ale destinului lor. Pentru "șopârlele" strecurate special pentru un public occidental, dar care pot să încânte și audiența din sălile noastre. Pentru un minunat flash-back în flash-back. Pentru vocea rezumativă din off. Pentru caznele scriitoricești ale protagonistului, blocat și el la o frază ca personajul din Arunc-o pe mama din tren. Pentru reclama la pasta de dinți realizată special pentru film cu umor și subtilă perversitate de fostul teribil al generației '80, Ovidiu Bose Paștina. Pentru camera curioasă și mobilă și - într-un mod cu totul special - pentru scena din baie când aparatul se înalță o dată cu bucuria lui Ovidiu, iar strâmtul WC se transformă în catedrală. De altfel, la premieră, sala a aplaudat instantaneu scena, ca la teatru. Pentru vizionarea cerșetorilor cu textele ticluite scoase imediat la imprimantă. Pentru "sora lui Robert" văzută într-un vis cu ochii deschiși ca o Rita Hayworth îndemnându-l s-o sune la linia fiebinte. Pentru recuperatorul care face liniște printre elevii blazați cu ajutorul pistolului. Pentru finalul neașteptat și predarea de ștafetă. În fine, dar în nici un caz în cele din urmă, pentru Gheorghe Dinică care merită un Oscar, pentru Mircea Diaconu într-o formă artistică de zile mari, pentru Nae Caranfil, care se amuză să apară cântând karaoke pe muzica lui Frank Sinatra (și să monteze momentul în paralel cu o bătaie în subsol, ospătarul încheind și el crescendo refrenul arhicunoscut!).

Filantropica este cea mai fidelă și mai sarcastică radiografie a acestui popor din ultimii 12 ani. Într-o cinematografie cu o industrie având acum bioritmul încă pe minus, nu aveți voie ca cinefili români să ratați întâlnirea cu o efervescentă reușită.

Citiţi scenariul filmului Filantropica, un volum publicat de Editura LiterNet.

Regia: Nae Caranfil Cu: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă, Marius Florea Vizante, Florin Călinescu, Nae Caranfil

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus