mai 2020
Astra Film Cinema
Astra Film Online vă invită duminică, 3 mai, de la ora 18:00, să descoperiţi istoria bogată, de nouă secole, a oraşului Sibiu, inima Transilvaniei, prin două filme remarcabile: Sibiu-Hermannstadt şi Sibiu 825, semnate de Dumitru Budrala.

Sibiul se remarcă ca personaj principal de acum mai bine de două decenii în filmul "Sibiu-Hermannstadt", realizat în 1997. Pe parcursul a 45 de minute, aflăm despre splendoarea şi decăderea cetăţii, adesea comparată cu Viena şi privită ca cel mai puternic bastion al Creştinătăţii. Povestea de culise a realizării filmului a fost o aventură în sine. S-au filmat mii de imagini, inclusiv aeriene, cu echipamentul (insuficient) pe care îl avea atunci la dispoziţie Studioul Astra Film. Au fost antrenate în acest proiect personalităţi ale vieţii culturale şi religioase, arhitecţi şi istorici, regretatul compozitor şi dirijor Marian Didu şi-a oferit cu generozitate una dintre simfonii pentru coloana sonoră, iar lectura aparţine actorului Ion Caramitru, pe atunci ministru al culturii. Regia este semnată de Dumitru Budrala şi de Paul Barbăneagră, proaspăt revenit din exilul de la Paris pentru acest proiect. Filmul a coincis cu lansarea campaniei pentru restaurarea Sibiului, proiect ce avea să culmineze cu anul 2007, anul Capitalei Culturale Europene, şi se poate spune că a contribuit din plin la pledarea cauzei oraşului în cancelariile europene şi în cercurile politice şi economice internaţionale.

După exact 20 de ani, oraşul avea să aniverseze 825 de ani de atestare documentară. Filmul "Sibiu 825", realizat în 2017, face o emoţionantă cronică a oraşului, de la începuturile sale până astăzi. Povestea înaintează prin secole, oprindu-se asupra unor momente de mare cumpănă, care au pus la încercare însăşi existenţa oraşului, alternate cu perioade de înflorire, când Sibiul, din ce în ce mai puternic şi mai prosper, îşi câştigă o poziţie dominantă în regiune, devenind, în diferite perioade ale istoriei sale, centrul comercial, religios, militar, administrativ şi cultural al Transilvaniei.

Aşadar duminică 3 mai începând cu ora 18:00 vă invităm să privim un oraş extraordinar peste timp şi peste timpuri. https://www.astrafilm.ro/online/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus