iunie 2020
Festivalul TIFF 2020
O călătorie în timp, nostalgică şi plină de umor, deschide cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de Film Transilvania vineri, 31 iulie 2020, când comedia romantică La Belle Époque/ Cei mai frumoşi ani, cu Daniel Auteuil şi Fanny Ardant, va da startul festivalului. Până pe 9 august 2020, câteva dintre cele mai aşteptate filme ale anului, premiate în festivaluri sau la Oscar, titluri controversate, comedii savuroase şi poveşti inspirate din întâmplări reale vor rula seară de seară pe ecranul din Piaţa Unirii Open Air. Finalul va fi tot sub semnul istoriei, dar a celei personale: Effacer l'historique / Delete History, o comedie trăsnită de Benoît Delépine şi Gustave Kervern, pune faţă în faţă personaje trecute de vârsta a doua cu tehnologia care pare să le saboteze vieţile.

Dacă ai avea şansa de a călători în timp, în ce moment din istorie ţi-ai dori să te întorci? Protagonistul din La Belle Époque, jucat de starul francez Daniel Auteuil, alege să retrăiască ziua în care a cunoscut-o pe soţia sa, interpretată de fermecătoarea Fanny Ardant. Distinsă în 2018 cu Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră, celebra actriţă franceză a obţinut în 2020 trofeul César pentru interpretare cu rolul din comedia semnată de Nicolas Bedos. Un Westworld francez cu actori în loc de roboţi, La Belle Époque, proiectat în premieră mondială la Cannes, "ne ajută să ne reamintim adevăratele motive pentru care ne îndrăgostim'', scrie Variety.

La Belle Époque, r. Nicolas Bedos

Biletele pentru deschiderea oficială TIFF 2020 au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, numărul acestora fiind limitat, respectând astfel condiţiile impuse de autorităţi pentru evenimentele în aer liber.

Tot o comedie franceză, una premiată cu Ursul de Argint la Berlin, va închide TIFF 2020 în Piaţa Unirii Open Air duminică, 9 august 2020: Effacer l'historique / Delete History, cel mai nou film de Benoît Delépine şi Gustave Kervern, favoriţi ai publicului la TIFF în trecut, cu Aaltra. Victimele internetului declară război giganţilor tehnologici în comedia savuroasă care surprinde efectele bulversante ale digitalizării asupra vieţii cotidiene a celor trecuţi de vârsta a doua. Trei vecini dintr-un oraş de provincie, fiecare sabotat în felul lui de o lume care te ia prin surprindere, sunt decişi să elibereze omenirea de sub dictatura digitală.

Delete History, r. Benoît Delépine şi Gustave Kervern

Îndelung discutate şi foarte premiate, filmele prezentate în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca vor transforma serile de august 2020 într-un spectacol cinematografic. La Dolce Vita al lui Federico Fellini, sub cerul din Cluj, va fi un moment de neratat pentru cinefili.
În premieră vor rula Corpus Christi (r. Jan Komasa), propunerea Poloniei la Oscar, şi comedia Military Wives, cu Kristin Scott Thomas, semnată de Peter Cattaneo, regizorul lui The Full Monty. Les Traducteurs / The Translators este un thriller cu hackeri şi traducători de literatură - improbabilă alăturare, dar palpitant pusă în scenă de Régis Roinsard, cu Lambert Wilson, Olga Kurylenko şi Riccardo Scamarcio. Nu va lipsi de la această ediţie nici thriller-ul câştigător al Galei Oscar dein 2020 şi al Palme d'Or la Cannes 2019, Parasite (r. Bong Joon Ho).

Filmele La Belle Époque, Parasite, Les Traducteurs sunt distribuite în România de Independenţa Film. Corpus Christi este distribuit de Bad Unicorn.

Corpus Christi, r. Jan Komasa

Abonamentele TIFF au fost puse în vânzare. Posesorii celor trei tipuri de carduri TIFF - X-Card, SuperCard şi Iron Card - au 48 de ore la dispoziţie pentru a-şi procura în avans bilete la orice film sau eveniment special din program. Totodată, cardurile oferă acces la un număr de proiecţii şi evenimente speciale. Abonamentele pot fi achiziţionate pe tiff.eventbook.ro şi, în curând, pe aplicaţia oficială TIFF 2020. Cei care şi-au păstrat abonamentele cumpărate la începutul anului le pot folosi pentru noile date.

Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus