iulie 2020
Festivalul TIFF 2020
Destinată regizorilor debutanţi sau aflaţi la cel de-al doilea lungmetraj de ficţi-une, Competiţia oficială TIFF 2020 cuprinde 12 poveşti provocatoare şi tot atâtea abordări originale, din care juriul va alege la final marele câştigător al Trofeului Transilvania. Opt dintre ele reprezintă debuturile în lungmetraj de ficţiune ale unor regizori aflaţi la începutul carierei sau care s-au afirmat ca realizatori de seriale sau documentare. În perioada 31 iulie - 9 august 2020, publicul va avea şansa să le urmărească pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca.

"Ca în fiecare an, este o competiţie surprinzătoare, cu multe poveşti temerare, pe muchie de cuţit, abordând diverse genuri, de la comedie neagră şi thriller la dramă erotică şi film experimental, al căror punct nodal este dinamica de familie - şi toate crizele care vin la pachet cu ea", declară Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF.


Din Columbia, ţara care a cucerit juriul la TIFF 2019 cu Monos (r. Alejandro Landes), ajunge în competiţie Tantas almas / Valea sufletelor, debutul tulburător al lui Nicolás Rincón Gille, despre disperarea unui tată de a recupera trupurile neînsufleţite ale fiilor săi, răpiţi de cruzimea Războiului Civil.

Despre disperarea unui tată este vorba şi în Supernova, al regizorului polonez Bartosz Kruhlik. "O poveste vibrantă, aflată la limita dintre dramă, thriller şi apocalipsă rurală" (Film New Europe), filmată exclusiv pe un drum de ţară şi spectaculos coregrafiată, despre o comunitate aparent liniştită, lovită ca din senin de o tragedie.

Tantas almas, regia Nicolás Rincón Gille

Belgianul Tim Mielants, autorul celui de-al treilea sezon Peaky Blinders, debutează pe marele ecran cu Patrick, o tragicomedie neagră plasată în decorul unei tabere de nudişti şi premiată pentru regie la festivalul de la Karlovy Vary, despre deriva zănatecă a unui bărbat taciturn după moartea subită a tatălui său.

Patrick, regia Tim Mielants

Dispariţia tatălui declanşează o criză existenţială şi în viaţa protagonistului din Rialto, a cărui viaţă de familie începe să se destrame când îşi găseşte consolarea în braţele unui hustler de 19 ani. Cel de-al doilea film al regizorului irlandez Peter Mackie Burns a avut premiera la Veneţia.

Ce sacrificii ai fi în stare să faci pentru familia ta? Asta este întrebarea care o frământă pe Ida, eroina din Wildlife / În sălbăticie - primul film al danezei Jeanette Nordahl, prezentat în 2020 la Berlin. După moartea mamei într-un accident de maşină, adolescenta descoperă că rudele alături de care trăieşte acum sunt implicate în activităţi ilegale.

Captivant şi surprinzător este şi Babyteeth, debutul australienei Shannon Murphy, în care doi părinţi descoperă că fiica lor de 16 ani (Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects), bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri. Prezentat în competiţia de la Veneţia, filmul i-a adus lui Toby Wallace Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor tânăr.

Babyteeth, regia Shannon Murphy

Iubirea nu cunoaşte limite în Jumbo, debutul curajos al franţuzoaicei Zoé Wittock, despre o tânără care dezvoltă o pasiune amoroasă bizară pentru un carusel din parcul de distracţii în care lucrează. Filmul s-a bucurat de premiera mondială la Sundance şi a fost inclus în programul Generations de la Berlinală. Despre căutarea identităţii şi explorarea intimităţii vorbeşte şi Fidelity / Fidelitate, drama psihologică semnată de regizoarea Nigina Sayfullaeva, care a stârnit controverse în Rusia, oferind o perspectivă curajoasă asupra rolului important pe care îl joacă sexul şi relaţiile de putere într-o căsnicie.

Jumbo, regia Zoé Wittock

Pe cât de bizară, pe-atât de savuroasă, comedia neagră A Hairy Tale / Poveşti din frizerie este un omagiu adus dramaturgilor suprarealişti, semnat de Amir Homayoun Ghanizadeh - unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din Iran, aflat la debut în lumea cinematografiei. Primul lungmetraj al regizoarei Zheng Lu Xinyuan, The Cloud in Her Room / Norul din camera ei, este o meditaţie semi-experimentală în imagini alb-negru asupra iubirii, a familiei şi apartenenţei. Filmul a fost distins cu marele premiu al Festivalului de la Rotterdam.

A Hairy Tale, regia Amir Homayoun Ghanizadeh

Resemnat după eşecul în afaceri, protagonistul din Defunct (r. Zacharias Mavroeidis) revine în casa bunicului său, în încercarea de a duce mai departe memoria bătrânului veteran de război, dar timpul petrecut alături de vechii camarazi ai acestuia scoate la iveală neaşteptate secrete de familie. Nenumăratele minciuni nevinovate construiesc o adevărată cursă cu obstacole în Sister / Sora, povestea a două fete care supravieţuiesc în condiţii grele alături de mama lor, într-un orăşel din Bulgaria. Despre cel de-al doilea film din cariera sa, regizoarea Svetla Tsotsorkova - prezentă anterior în competiţia TIFF cu Thirst - spune că este "o declaraţie de dragoste pentru cei ce trăiesc vieţi care trec neobservate".

Defunct, regia Zacharias Mavroeidis

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurator oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, Kronenbourg Blanc, Regina Maria, Tenaris Silcotub, IQOS, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom
Partener logistic: DHL
Partener digital: Halcyon Mobile
Partener tehnic: REEA
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, TV5, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Femeia.ro, Cinemagia, Radio România Cultural, Cineuropa, Film New Europe, Observator Cultural, Business Review, Sinteza, Agerpres, VICE, Life.ro, Films in Frame, Zile şi Nopţi, Cinemap, AaRC.ro, LiterNet
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus