iulie 2020
Festivalul TIFF 2020
Într-o ediţie construită exclusiv din proiecţii în aer liber, Castelul Bánffy din Bonţida şi Arkhai Sculpture Park din Vlaha se regăsesc, natural, între cele peste 10 locaţii propuse anul acesta de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (31 iulie - 9 august 2020). Cele două spaţii tradiţionale ale festivalului primesc, în 2020, un program extins, spre încântarea celor dornici de a vedea filme în premieră, într-un cadru aparte.

Weekend la Castel: 1-2 august 2020

Weekend la Castel debutează sâmbătă, 1 august 2020, de la ora 21:30, cu cine-concertul Faust, în acompaniamentul live al lui Jean-François Zygel. Pianist şi compozitor, Zygel este foarte familiarizat cu capodopera din 1926 a lui F.W. Murnau, pentru care a creat improvizaţii în spectacole din mai multe ţări. De data aceasta, inspiraţia va veni nu doar din forţa de expresie şi intensitatea imaginilor de pe ecran, ci şi din atmosfera din interiorul Castelului Bánffy. De la miezul nopţii, spectatorii pot vedea un film pe cât de amuzant, pe atât de dement: Deerskin (r. Quentin Dupieux) înseamnă reîntâlnirea cu Jean Dujardin, primul actor francez câştigător al unui Oscar pentru rol principal cu The Artist, în ipostaza unui bărbat obsedat de haina sa vintage, pentru care îşi aruncă în aer nu doar economiile, ci şi întreaga viaţă.


Lansat în 2020 la Sundance, Be Water deschide la Bonţida seara de duminică, 2 august 2020. "Goleşte-ţi mintea, fii fără formă, fără contur. Fii ca apa, prietene!" - filosofia lui Bruce Lee este linia pe care se construieşte cel mai recent documentar dedicat personalităţii actorului şi sportivului care a inspirat o întreagă generaţie, regizat de Bao Nguyen şi proiectat de la ora 21:30. Perfect pe domeniul-casă al unuia din cele mai mari festivaluri de muzică din ţară, Electric Castle, filmul Le choc du futur, semnat de Marc Collin, co-fondatorul trupei Nouvelle Vague încheie, de la 23:45, weekendul - o incursiune în începuturile muzicii electronice din anii '70, cu beat-uri şi gadgeturi care au anticipat un sound cu mult timp înainte ca el să devină mainstream.

Be Water, regia Bao Nguyen

Arkhai Sculpture Park, Vlaha - 7-9 august 2020

Trei seri speciale îi aşteaptă pe spectatori, între 7 şi 9 august 2020, în Arkhai Sculpture Park din Vlaha. Pentru prima oară la TIFF, Surorile Osoianu vor deschide seara de vineri, 7 august 2020, de la ora 20:00, cu un concert în care "cele cinci voci gemene" vor interpreta mici bijuterii din folclorul autentic românesc. Surorile Osoianu vor putea fi ascultate şi în Piaţa Unirii Open Air, la Gala de închidere din 8 august 2020.

Surorile Osoianu

Fenomenul tăierilor ilegale şi al comerţului cu lemn este subiectul din Lemn, documentarul semnat de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger, proiectat la Vlaha începând cu ora 21:30. Imediat după, este programată şi premiera românească a filmului Salcia / Willow (r. Milcho Manchevski), povestea a trei femei, din trei epoci diferite, cărora maternitatea le transformă destinele.

Una dintre cele mai longevive trupe de rock alternativ din România, Viţa de Vie, concertează sâmbătă, 8 august 2020, la Vlaha, de la 20:00. Filmele proiectate apoi, de la ora 21:30, respectiv 23:45, prezintă două realităţi diferite şi, totuşi, unite de puterea distructivă a corupţiei. În 2019, antreprenorul Ştefan Mandachi decide să construiască primul metru de autostradă din Moldova, un gest simbolic ce porneşte o întreagă campanie civică în întreaga ţară, inclusiv o "grevă naţională". 30 de ani şi 15 minute, proiectat în premieră, în prezenţa lui Mandachi, documentează nu doar acest moment, ci şi toate frustrările unui popor aflat în eterna aşteptare a unor schimbări în bine. Schimbări pe care eroina din Ţinutul / The County preferă să le ia pe cont propriu: cel mai recent film al lui Grímur Hákonarson (Premiul Special al Juriului cu Rams, TIFF 2015) este despre corupţie, loialitate şi puterea unei femei de a-şi lua soarta în mâini.

30 de ani şi 15 minute - Ştefan Mandachi

Federico Fellini sub clar de lună la Vlaha, o experienţă de neratat duminică, 9 august 2020, de la 21:30. La 100 de ani de la naşterea regizorului, redescoperim Amarcord, comedia ce ironizează "eterna adolescenţă'' a italienilor sub influenţa fascismului şi a Bisericii. Ea va fi precedată, la 20:00, de un concert de muzică tradiţională maghiară al ansamblului clujean Tokos, care susţine constant spectacole în ţară şi în Europa.

TIFF marchează, la ediţia 2020, şi centenarul legendarului coregraf american Merce Cunningham, prin proiecţia specială prezentată de JTI de joi, 6 august 2020, ora 21.30, la Club Transilvania. Fascinantul documentar Cunningham (r. Alla Kovgan) retrasează cariera de peste trei decenii a unuia dintre cei mai influenţi şi vizionari coregrafi ai lumii.

Cunningham, regia Alla Kovgan

Pentru toate proiecţiile, biletele vor fi puse în vânzare online, după 21 iulie, pe tiff.eventbook.ro şi prin TIFF Official App (disponibilă în Google Play şi App Store). Numărul locurilor este limitat, respectând restricţiile impuse de autorităţi, iar măsurile de siguranţă sunt obligatorii pentru echipă şi public.


Programul Weekend la Castel este prezentat de Banca Transilvania şi Lidl.
Programul de la Vlaha este prezentat de Cemacon.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurator oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, CEMACON, Kronenbourg Blanc, Regina Maria, Tenaris Silcotub, IQOS, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom
Partener de vestimentaţie: Tudor. Personal Tailor
Partener logistic: DHL
Partener digital: Halcyon Mobile
Partener tehnic: REEA
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, TV5, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Femeia.ro, Cinemagia, Radio România Cultural, Cineuropa, Film New Europe, Observator Cultural, Business Review, Sinteza, Agerpres, VICE, Life.ro, Films in Frame, Zile şi Nopţi, Cinemap, AaRC.ro, LiterNet
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex
Partener de monitorizare: mediaTRUST

***
Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus