iulie 2020
Festivalul TIFF 2020
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca devine unul dintre cele mai animate spaţii ale TIFF, la cea de 19-a ediţie (31 iulie - 9 august 2020). Cu un program ce începe dimineaţa, la 10.00, şi se întinde până noaptea târziu, muzeul găzduieşte proiecţiile EducaTIFF pentru copii şi adolescenţi, expoziţii, concerte, spectacole de teatru. Programul complet este disponibil pe https://tiff.ro/programTIFF2020, iar biletele pot fi achiziţionate de pe tiff.eventbook.ro şi, în curând, de pe TIFF Official App.

EducaTIFF debutează sâmbătă, 1 august 2020, şi timp de 7 zile va avea în program de vizionări matinale cu filme destinate copiilor şi adolescenţilor. Pe ecranul LED din curtea Muzeului de Artă, de la ora 10:00, tinerii sunt aşteptaţi să descopere o selecţie de 7 lungmetraje şi un scurtmetraj, fiecare având la final rezervată o secţiune de discuţii libere.


Recomandările pentru cei mai mici spectatori (7-13 ani) includ Clubul copiilor urâţi (Olanda) un film de acţiune plasat în viitor, o lecţie despre discriminare, Tânăra Juliette, un film despre perioada de pubertate, cu transformările şi provocările ei, şi o dimineaţă rezervată redescoperirii animaţiei româneşti cu scurtmetrajul Opinci, urmat de Călătoria fantastică a Maronei.

Adolescenţii pot reflecta asupra perioadei de izolare cu Întuneric sau rezona cu aventurile a doi fraţi din În gura leului. Diva Finlandei le este dedicat tot lor, un film despre bullying, aşteptări irealiste şi încredere în sine. Detalii despre filme: https://tiff.ro/educatiff/filme.

Imagini inedite cu Fellini

Cinci expoziţii pot fi vizitate la Muzeul de Artă, pe toată perioada festivalului. În anul centenar Federico Fellini, personalitatea acestuia este reflectată la TIFF, pe lângă retrospectiva de filme, şi de Lights on! Fellini's 8½, expoziţia de fotografii inedite din colecţia Maraldi, realizate de Paul Ronald pe platourile de filmare ale capodoperei regizorului italian. Organizată de Centro Cinema Città di Cesena, Regione Emilia Romagna, cu sprijinul Camerei de Comerţ Italiană pentru România şi Consulatului onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca, expoziţia ne dezvăluie momentele unice ce se petrec în spatele camerei de filmat, cu un Marcello Mastroianni seducător şi îndrăzneaţa Claudia Cardinale în prim plan, alături de Fellini.


Pandemia COVID-19 este tema principală a două expoziţii, Artişti împreună şi Jurnal de pandemie, în care artişti din ţară şi străinătate oferă reflecţii imediate asupra perioadei de criză prin care trecem. FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România propune o incursiune generoasă în dimensiunea fotografiei arhitecturale, un domeniu emergent în spaţiul românesc, în timp ce Călătorie în lumea lui Dem e şansa (re)descoperirii unui pionier al fimului de animaţie românesc. Mulţumită eforturilor de recuperare a operei sale, iniţiate de platforma Dem Creativ, planşe originale din filmul de animaţie Capra cu trei iezi, lucrări de artă plastică, desene, ilustraţii, fotografii pot fi văzute acum de public. Fragmente din animaţii şi imagini filmate de Dem Demetrescu în perioada 1936-1939 sunt înglobate în România etnografică. Restituiri Dem Demetrescu, cine-concertul susţinut de Irina Margareta Nistor & Foley'Ala miercuri, 5 august 2020, ora 19:00, în curtea Muzeului de Artă.

Concerte cu intrare liberă

Viţa de Vie în corzi Live@Awake este înregistrarea unei reprezentaţii speciale din cadrul Festivalului Awake 2018, când trupa a concertat cu Filarmonica de Stat Târgu Mureş, şi care se va proiecta pe 4 august 2020. Koszika & The HotShots mixează genuri ca bossa nova cu folclor unguresc, ritmuri de mahala cu swing, toate presărate cu acorduri jazzy şi ritmuri funky, într-un concert ce va avea loc pe 5 august 2020.


Pe 6 august 2020, trupa Essential Notes vine cu jazz modern, iar Uncut Live, un proiect al Greenpeace şi Isobar România, aduce sunetele pădurilor virgine în mijlocul oraşului, pe 7 august 2020. Despre concerte ce nu au mai putut avea loc vedem în Festival (No Festival), documentarul realizat de echipa Electric Castle pentru a marca absenţa festivalului în 2020, din cauza pandemiei. Evenimente cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, pe baza unui bilet cu valoare zero.


O întâlnire între trupa de teatru Reactor şi publicul TIFF e programată duminică, 2 august 2020, şi joi, 6 august 2020. Jucat live, dar transmis pentru public pe ecranul din curtea Muzeului de Artă, Exeunt, în regia lui Bobi Pricop, este un videopoem performativ creat în perioada carantinei şi propune o redescoperire a lumii din singurătate. Actorii se vor afla alături de spectatori la final.

Numărul locurilor este limitat la toate evenimentele TIFF, pentru a se respecta restricţiile impuse de autorităţi. Măsurile de siguranţă vor fi obligatorii pentru public, invitaţi şi echipă.

Program: https://tiff.ro/programTIFF2020
Bilete: tiff.eventbook.ro
Spaţiile TIFF: https://tiff.ro/locatii/tiff
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, CEMACON, Kronenbourg Blanc, HBO GO, Regina Maria, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de apă Someş, IQOS, Tazz by Emag, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom, BDG, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Via Viticola Sarica Niculiţel, Zetea, Crama Lechburg, Coca Cola HBC
Partener de vestimentaţie: Tudor. Personal Tailor
Partener logistic: DHL
Partener digital: Halcyon Mobile
Partener tehnic: REEA
Partener ospitalitate: EXIMTUR
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, TV5, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Femeia.ro, Cinemagia, Radio România Cultural, Cineuropa, Film New Europe, Observator Cultural, Business Review, Sinteza, Agerpres, VICE, Life.ro, Films in Frame, Zile şi Nopţi, Cinemap, AaRC.ro, LiterNet
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex
Partener de monitorizare: mediaTRUST

***
Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus