februarie 2006
Broken Flowers
 Broken Flowers e povestea unui bărbat (un Bill Murray de luat acasă) cu un gol imens în el - cam ca statuile de pe lîngă Croazetă, un gol pe care apariţia neverosimilă a unui fiu de 19 ani ar putea să-l umple. Bărbatul pleacă să-şi viziteze iubitele de demult, dar nici una nu pare să fie mama misteriosului fiu. Misterul nu se rezolvă la finalul filmului, şi nici n-ar trebui, pentru că Broken Flowers e un film de o textură aparte, transparent, care vorbeşte prin goluri şi prin figura golită de expresie a eroului ce descoperă, o dată pentru totdeauna, că hazardul ne conduce vieţile. Rînd pe rînd, figura atît de imobilă a acestuia, dedesubtul căreia se petrec însă atîtea, ne dă de înţeles că eroul se gîndeşte ce-ar fi ajuns dacă ar fi luat-o pe altă cale. Broken Flowers e un film cuminte, cu mult umor, cu multă tandreţe. Adevăratul film e în spatele lui.

(Iulia Blaga)


 Asta, dacă nu cumva "durul" Kusturica & ai săi nu cad pentru clasicismul (iată, cine ar fi crezut?) soft & muzica (pe care o vrei imediat pe CD!) din Broken Flowers al lui Jim Jarmusch: o poveste (tot) destul de mainstream - cu un Don (Juan) căruia-i sună ceasul paternităţii şi care pleacă în căutarea iubitelor susceptibile de a-i fi dăruit un fiu - făcută perfect, cu un simţ al replicilor şi momentelor care creează instantaneu dependenţa de o a doua (a treia...) vizionare. Un film sweet & charming, de luat pe o insulă pustie, a cărui principală forţă - simplitatea şi interpretarea, cam copy & paste după Lost in translation al lui Bill Murray, ar putea constitui totodată principala slăbiciune şi handicapul pentru un Palme d'Or...

 Broken Flowers al lui Jarmusch (delicioasă fabulă-road movie cu un Bill Murray, copy-paste-uit după Lost in translation).

(Alex. Leo Şerban)

Regia: Jim Jarmusch Cu: Bill Murray, Julie Delpy, Heather Simms, Brea Frazier

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus