Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Broken Flowers

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Crochiu - Broken Flowers


februarie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Sageata Broken Flowers e povestea unui bărbat (un Bill Murray de luat acasă) cu un gol imens în el - cam ca statuile de pe lîngă Croazetă, un gol pe care apariţia neverosimilă a unui fiu de 19 ani ar putea să-l umple. Bărbatul pleacă să-şi viziteze iubitele de demult, dar nici una nu pare să fie mama misteriosului fiu. Misterul nu se rezolvă la finalul filmului, şi nici n-ar trebui, pentru că Broken Flowers e un film de o textură aparte, transparent, care vorbeşte prin goluri şi prin figura golită de expresie a eroului ce descoperă, o dată pentru totdeauna, că hazardul ne conduce vieţile. Rînd pe rînd, figura atît de imobilă a acestuia, dedesubtul căreia se petrec însă atîtea, ne dă de înţeles că eroul se gîndeşte ce-ar fi ajuns dacă ar fi luat-o pe altă cale. Broken Flowers e un film cuminte, cu mult umor, cu multă tandreţe. Adevăratul film e în spatele lui.

(Iulia Blaga)


Sageata Asta, dacă nu cumva "durul" Kusturica & ai săi nu cad pentru clasicismul (iată, cine ar fi crezut?) soft & muzica (pe care o vrei imediat pe CD!) din Broken Flowers al lui Jim Jarmusch: o poveste (tot) destul de mainstream - cu un Don (Juan) căruia-i sună ceasul paternităţii şi care pleacă în căutarea iubitelor susceptibile de a-i fi dăruit un fiu - făcută perfect, cu un simţ al replicilor şi momentelor care creează instantaneu dependenţa de o a doua (a treia...) vizionare. Un film sweet & charming, de luat pe o insulă pustie, a cărui principală forţă - simplitatea şi interpretarea, cam copy & paste după Lost in translation al lui Bill Murray, ar putea constitui totodată principala slăbiciune şi handicapul pentru un Palme d'Or...

Sageata Broken Flowers al lui Jarmusch (delicioasă fabulă-road movie cu un Bill Murray, copy-paste-uit după Lost in translation).

(Alex. Leo Şerban)
 Toate articolele despre Broken Flowers


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Autori diverşi


Alte articole

 Mini-eseu despre poveste (I) - Broken Flowers, Mircea Laslo
 La vie en gris - Broken Flowers, Codruţa Creţulescu
 Gluma - Broken Flowers, Andrei Gorzo
 Încrederea, această broken Hallelujah - Broken Flowers şi Proof, Iulia Blaga
 Cînd Don Juan se întoarce în trecut - Broken Flowers, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Broken Flowers


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer