august 2020
Festivalul TIFF 2020
Cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania s-a încheiat duminică, pe 9 august 2020, cu două proiecţii sold-out ale comediei franceze Şterge istoricul / Delete History (r. Benoît Delépine, Gustave Kervern), desfăşurate în paralel în Piaţa Unirii şi la USAMV. Chiar şi în condiţii de siguranţă sporită, organizat pentru prima dată exclusiv în aer liber, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului a atras, în perioada 31 iulie - 9 august 2020, un număr de 45.000 de participanţi. Timp de zece zile, spectatorii au urmărit pe marile ecrane 157 de filme din 49 de ţări, prezentate până târziu în noapte în cadrul a 232 de proiecţii (faţă de circa 400 în 2019), în 14 spaţii, în prezenţa realizatorilor invitaţi la această ediţie.

Proiecţie La Dolce Vita - Piaţa Unirii, TIFF 2020 (foto: Marius Mariş)

În topul preferinţelor celor care au ales să-şi petreacă serile de vară la TIFF s-au aflat, în acest an, filmele La Belle Époque / Cei mai frumoşi ani (r. Nicolas Bedos), Mama (Madre, r. Rodrigo Sorogoyen), Corpus Christi (r. Jan Komasa), La dolce vita (r. Federico Fellini), evenimentele din programul Weekend la Castel şi cele organizate la Arkhai Sculpture Park din Vlaha. 51 dintre evenimentele programate la această ediţie au fost sold-out.

Proiecţie 30 de ani şi 15 minute, TIFF 2020 (foto: Chris Nemeş)

Toate cele 500 de locuri disponibile în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca au fost ocupate în fiecare seară dar, chiar dacă festivalul s-a încheiat, câteva dintre hiturile ediţiei pot fi urmărite în continuare online până pe 16 august, pe TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), platforma de video streaming a festivalului.

Gala de închidere TIFF 2020 (foto: Marius Mariş)

În 2020, un număr record de 600 de aplicanţi şi-au exprimat dorinţa de a fi voluntari la TIFF, peste 250 dintre ei fiind selectaţi pentru a asigura, alături de echipa festivalului, buna desfăşurare e evenimentelor şi implementarea măsurilor de siguranţă.

Concert Viţa de Vie la Vlaha - TIFF 2020 (foto: Chris Nemeş)

Filme de la ediţia din 2020, dar şi alte pelicule premiate se vor vedea la Bucureşti într-un spaţiu central, în fiecare weekend, între 7 august şi 27 septembrie 2020, la Cinema sub clar de lună. Proiecţiile au loc în aer liber, vinerea, sâmbăta şi duminica, într-un spaţiu amplu alăturat Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu), care permite găzduirea a maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranţă sanitară.
Programul complet: https://eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna

În perioada 27-30 august 2020, filme de la TIFF vor ajunge pe marele ecran la Sibiu, pentru cel de-al 14-lea an consecutiv, iar între 11 şi 13 septembrie 2020, titlurile ediţiei se vor vedea la cea de-a treia ediţie TIFF Oradea, tot în aer liber.

Public TIFF 2020 (foto: Marius Mariş)
TIFF 2020 (foto: Chris Nemeş)

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, CEMACON, Kronenbourg Blanc, HBO GO, Regina Maria, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de apă Someş, IQOS, Tazz by Emag, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom, BDG, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Via Viticola Sarica Niculiţel, Zetea, Crama Lechburg, Coca Cola HBC
Partener de vestimentaţie: Tudor. Personal Tailor
Partener logistic: DHL
Partener digital: Halcyon Mobile
Partener tehnic: REEA
Partener ospitalitate: EXIMTUR
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, TV5, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Femeia.ro, Cinemagia, Radio România Cultural, Cineuropa, Film New Europe, Observator Cultural, Business Review, Sinteza, Agerpres, VICE, Life.ro, Films in Frame, Zile şi Nopţi, Cinemap, AaRC.ro, LiterNet
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, afaceri.news
Partener de monitorizare: mediaTRUST

Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

1 comentariu

• Felicitari
    Olivia Stanescu, 24.08.2020, 23:20

E grozav sa vezi atata implicare pentru filmul romanesc! Ma bucur sa regasesc printre sponsori nume precum Lidl, Iqos,Orange!