august 2020
Festivalul TIFF 2020
https://agenda.liternet.ro/cronici/parasite.htmlFestivalul Internaţional de Film Transilvania revine la Sibiu, între 27 şi 30 august 2020, pentru al 14-lea an. TIFF Sibiu va avea loc exclusiv în aer liber, cu respectarea măsurilor de siguranţă şi distanţare socială necesare în această perioadă. Patru seri de cinema în aer liber, peste 20 de filme şi invitaţi speciali îi aşteaptă pe sibieni în Piaţa Mare, Habermann Markt, Muzeul în aer liber Astra, Parcarea supraterană Promenada Mall Sibiu (ultimul etaj) şi Terasa cu flori a Centrului Cultural "Ion Besoiu".

O comedie romantică va da startul festivalului pe 27 august 2020, de la 20.45, în Piaţa Mare: Cei mai frumoşi ani / La Belle Époque (r. Nicolas Bedos), cu starurile franceze Daniel Auteuil, Guillaume Canet şi Fanny Ardant pe afiş. O călătorie în timp plină de peripeţii a unui bărbat care încearcă să o redescopere pe femeia de care se îndrăgostise cu 40 de ani în urmă, filmul a avut premiera mondială la Cannes şi a câştigat trei premii César în 2020, inclusiv pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Fanny Ardant).

Sibienii se vor îndrăgosti de Babyteeth / Prima iubire, debutul australiancei Shannon Murphy, câştigătorul Trofeului Transilvania şi al Premiului Publicului la TIFF-ul clujean, "probabil cel mai vesel şi plin de viaţă film realizat vreodată despre o boală terminală. O minunăţie", titrează The Guardian. O adolescentă bolnavă de cancer - Eliza Scanlen, starul seriei HBO Sharp Objects - se îndrăgosteşte de un traficant de droguri, iar părinţilor le pică cerul în cap. Mult umor în jurul ideii de moarte aduce şi Patrick (r. Tim Mielants), premiat la TIFF pentru regie: când tatăl său moare, Patrick, om bun la toate într-o tabără de nudişti, devine obsedat de dispariţia ciocanului său, iar căutarea lui capătă dimensiuni existenţiale.

Hituri de public, multi-premiate în festivaluri sunt şi Corpus Christi (r. Jan Komasa), fascinanta poveste inspirată din realitate a unui tânăr ieşit din închisoare care preia accidental o parohie, pretinzând că este trimisul Bisericii. Propunerea Poloniei la Oscar a obţinut şi două premii importante la Veneţia, acolo unde a fost premiat şi Madre, noul film al lui Rodrigo Sorogoyen, câştigătorul Trofeului Transilvania 2014, cu Stockholm. Drama intensă a mamei care şi-a pierdut fiul de 6 ani, începută în scurtmetrajul nominalizat la Oscar în 2017, se reia zece ani mai târziu, în oraşul în care acesta a dispărut. Acolo cunoaşte un adolescent de 16 ani care îi aduce aminte fizic de fiul ei, iar cei doi încep o relaţie cu urmări neaşteptate.


De la regizorul celebrului The Full Monty, Peter Cattaneo, vine comedia Military Wives / Soţii de militari, bazată pe o povestea reală, cu Kristin Scott-Thomas în rol principal. În lipsa partenerilor plecaţi pe frontul din Afganistan, un grup de soţii de militari au format un cor, trezindu-se pe neaşteptate în centrul atenţiei lumii întregi. Plin de suspans, Les traducteurs / Traducătorii (r. Régis Roinsard) aduce laolaltă nume ca Lambert Wilson, Olga Kurylenko şi Riccardo Scamarcio într-un thriller despre nouă traducători angajaţi să traducă mult-aşteptatul volum final al unei trilogii de succes, într-un buncăr luxos. Când primele zece pagini ale manuscrisului apar pe internet, experienţa se transformă în coşmar.

Nu va lipsi din seria de proiecţii de la TIFF Sibiu nici cel mai recent film al lui Pedro Almodóvar, Dolor y gloria / Durere şi glorie, selectat în competiţie la Cannes 2019 şi nominalizat la Oscar, cu Antonio Banderas într-un rol remarcabil, al unui regizor care îşi găseşte puterea de a continua explorându-şi trecutul.

În curând, biletele pentru TIFF Sibiu vor fi puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, numărul acestora fiind limitat, respectând astfel condiţiile impuse de autorităţi pentru evenimentele în aer liber. Proiecţiile din Piaţa Mare vor fi cu intrare liberă, în baza unui bilet cu valoare zero.

Filmele La Belle Époque, Parasite, Les Traducteurs sunt distribuite în România de Independenţa Film. Corpus Christi şi Babyteeth sunt distribuite de Bad Unicorn.
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Sibiu este organizat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Acţiune co-finanţată de Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu.
Cu sprijnul: Centrului Naţional al Cinematografiei
Prezentat de Banca Transilvania
Sponsori: Lidl, Vodafone
Parteneri: Hotel Parc, Complexul Naţional Muzeal Astra, Habermann Markt, Promenada Mall Sibiu, CineGold, Assault Security, Kiss FM, Kulinarium
Parteneri media: Turnul Sfatului, Ora de Sibiu, Sibiu 100%, Tribuna, Rock FM, Mesagerul de Sibiu
Partener de monitorizare: mediaTRUST

***
Ne puteţi urmări pe:
sibiu.tiff.ro | FB: TIFFSibiu | Twitter: TIFFRomania | Instagram

Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus