august 2020
Festivalul TIFF 2020
Iată că Festivalul Internaţional de Film Transilvania a reuşit să îşi facă apariţia şi în Sibiu în 2020, în pofida obstacolelor întâmpinate, şi a ales pentru deschiderea oficială din Piaţa Mare filmul La Belle Époque, în regia şi scenariul lui Nicolas Bedos, avându-i în distribuţie pe Daniel Auteuil, Fanny Ardant şi Doria Tillier.


O savuroasă comedie romantică tipic franţuzească, care însă depăşeşte bariera impusă de genul său, filmul urmăreşte povestea soţilor Victor şi Marianne Drumond care, după 40 de ani de căsnicie, se găsesc în etape complet diferite ale vieţii lor. Ea - efervescentă şi autentică - simte o dorinţă nemaipomenită de a ţine pasul cu tehnologia şi noutăţile apărute pe piaţă, el - conservator îndârjit - refuză să se adapteze la schimbările din jur, pierzându-şi astfel renumele de celebru ilustrator de benzi desenate. Această antiteză între cei doi are la bază, în mod paradoxal, o aceeaşi cauză: amândoi îşi doresc să rămână tineri. Totuşi, în ciuda vârstelor apropiate, tipicul clivaj între generaţii îi afectează şi pe ei, soţii Drumond îndepărtându-se unul de celălalt tot mai mult, până în punctul de climax în care Marianne îl dă afară din casă pe Victor, iar acesta decide să accepte invitaţia de a "călători în timp" a lui Antoine, prietenul din copilărie al fiului său.

Daniel Auteuil joacă cu o simplitate ieşită din comun rolul soţului resemnat, Fanny Ardant este, şi la 70 de ani, o prezenţă debordantă pe marile ecrane, însă surpriza serii, o apariţie proaspătă pentru cinefili, este Doria Tillier, al cărei potenţial s-a făcut remarcat în filmul Monsieur et Madame Adelman din 2017 (tot o comedie romantică, tot în regia lui Nicolas Bedos, alături de care a scris şi scenariul şi cu care a împărţit rolurile principale, cele ale cuplului ce dă numele acelui film). Imaginea ei în rolul lui Margot ne duce fulgerător cu gândul la Tora Vasilescu în Probă de microfon, nu doar datorită asemănării izbitoare în ce priveşte aspectul fizic, ci şi faptului că personajele celor două sunt femei tinere care luptă să îşi găsească un echilibru.

Predictibilitatea finalului nu ruinează suspansul întregului film, iar cu un scenariu original şi o distribuţie de excepţie, La Belle Époque are puterea de a te face să simţi nostalgie pentru vremuri pe care nu le-ai trăit. Filmul îşi îndeplineşte obiectivul: acela de a redefini termenul de "Belle Époque", transformându-l dintr-o etapă istorică a trecutului într-o "Epocă de Aur" subiectivă şi proprie fiecăruia. La Belle Époque este despre avansul tehnologic, despre trecerea inexorabilă a timpului şi trucurile la care recurg anumite persoane pentru a păstra o aparenţă a tinereţii, dar este în primul rând despre oameni şi emoţiile care rămân neschimbate şi neafectate de continuul proces evolutiv.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus