august 2020
După ediţia-pilot de succes din anul 2019, evenimentul Performance Day va continua şi în 2020 cu o serie de patru performance-uri, care vor fi prezentate publicului vineri, 4 septembrie 2020, de la ora 20:00, la Centrul de Interes din Cluj, în Sala ATRIUM de la etajul 4. Ediţia 2020 e pregătită de artistul Alex Mirutziu, iar line-up-ul include artişti români din tânăra generaţie: Sibi-Bogdan Teodorescu, Virginia Lupu, Ana Tecar şi Denisse Moise.

Provocarea ediţiei vine prin subtitlul "YES! I AM" care urmăreşte o aşezare în noţiunea de sinceritate faţă de propria persoană, cât şi o poziţionare frontală faţă de problemele din afara noastră, care generează atât acceptare cât şi conflict. Spaţiul liber pe care îl lasă "I AM" se vrea un spaţiu al negocierii ideii de corect (bine) ca ceva tranzitat şi compus în timp real.

"Lucrările artiştilor selectaţi în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului Performance Day sunt răspunsuri la condiţii recente pentru că problemele sunt emanate de complicităţi conjuncturale. Cei patru artişti locuiesc în criză, caută sensuri curente, incomode, minuţioase şi nu se lasă pradă execuţiilor sumare. Vă invităm la o identificare a faptelor care se topesc sau nu în conjuncturi, cu atât mai mult cu cât noi toţi trecem printr-un şoc social, identitar şi cultural, care ne face să fim mai singuri, mai atomizaţi şi mai fracturaţi în raport cu trecutul şi cu prezentul nostru", spune Alex Mirutziu.

De la ora 20:00 va fi prezentat performance-ul "Luna" al artistului Sibi-Bogdan Teodorescu, care ia în seamă confruntarea dintre imagine şi interpretare, precum în ireconciliabilul binom lucruri-înţelesuri. Prin repetiţie şi inversări de sens, lucrarea jonglează cu iluziile şi cu îndoielile asupra ideilor: sunt faptele baza de la care pornesc ideile sau acestea din urmă generează faptele? Performance-ul a fost construit din întâlnirea cu spaţiul de la Centrul de Interes, cu muzica semnată de Hermes Luaces, câteva elemente artistice şi coregrafia actorului Sergiu Diţă.

Seria de performance-uri continuă de la ora 20:30 cu "Malibdomanţie" al Virginiei Lupu, care porneşte de la un episod traumatizant din copilăria artistei şi se intersectează cu ritualul cu cositor folosit pentru a elimina frica sau trauma. Acest ritual e distorsionat, iar artista transformă spaţiul expoziţional într-o intersecţie unde toţi cei prezenţi îşi pot lăsa sau nu fricile. Formele diverse şi inconcrecte pot fi uşor interpretate de imaginaţia fiecărui privitor, dar acest conglomerat ritualic are propria energie. Nimic nu garantează eliminarea completă a fricii.

Actriţa Denisse Moise va prezenta de la ora 21:20 performance-ul "De fapt eram eu", prin care îşi propune să provoace raportarea la celălalt. Artista se joacă cu obiceiurile minţii de a pune verdicte şi apropie oamenii dincolo de aceste obiceiuri. În actualul context socio-politic internaţional, acest performance vine ca o acţiune culturală de activare a capacităţii umane de a înţelege şi de a respecta.

Ediţia din 2020 a evenimentului Performance Day se încheie cu "Unul împreună-cu celălalt. Utilizările intimului în performance-ul one-to-one" de Ana Tecar, programat de la ora 22:20. Performance-ul propune o experienţă psiho-emoţională superlativă, unică, ireproductibilă şi o discuţie asupra tensiunilor relaţionale care se construiesc între performer şi participant. Pornind de la un dialog "in corpore", acest performance oferă o transformare a identităţilor performerului şi participantului, bazată pe procesul (auto)dezvăluirii într-o coabitare în temporalitatea unui "aici-acum".

Intrarea este liberă, însă e posibilă doar în baza unei rezervări valide, la numărul de telefon: 0727.677.720, în limita locurilor disponibile. Participarea la evenimentul Performance Day presupune respectarea regulilor de siguranţă sanitară: verificarea temperaturii şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei (la intrare), purtarea corectă a măştii de protecţie, respectarea distanţei de minim 2 metri impusă de organizatori prin marcaje şi instrucţiuni. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus