Artişti din Banat, cunoscuţi la nivel naţional, creează un moment artistic unic şi fără precedent, pentru o faptă bună.
Pe 12 septembrie 2020, în noul Centru Civic din Reşiţa, peste 25 de artişti din Banat colaborează pentru IPR Simfonic, un proiect muzical inedit, realizat pentru prima dată în România, care îi reuneşte pe Implant pentru refuz (IPR) - trupă de rock alternativ din Timişoara şi Tymes Orchestra - orchestră independentă, coordonată de Tribul Artistic, formată din instrumentişti ai Operei Naţionale Timişoara şi ai Filarmonicii Banatul. Intrarea la eveniment este gratuită, rezervarea locului se face online pe iabilet.ro.
IPR Simfonic îi mai aduce în proiect şi pe Gabriel Almaşi (aranjor), doctor în muzică (Teoria instrumentelor electronice) şi profesor în cadrul Facultăţii de Muzică şi Teatru al Universităţii de Vest, iar la concertul de pe 12 septembrie 2020 vor fi prezenţi şi alţi invitaţi ai trupei.
Evenimentul marchează finalizarea lucrărilor de modernizare din centrul oraşului Reşiţa şi propune participanţilor un moment prin care pot să îşi arate solidaritatea faţă de Clinica Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România, care e în plină campanie de strângere de fonduri.
"Suntem alături de prietenii noştri de la Clinica Nera, care au obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană de 70% din valoarea proiectului. Pentru ceilalţi 30% suntem toţi responsabili, cetăţenii şi companiile care pot sprijini financiar ceea ce va fi singura clinică de recuperare oncologică din ţară. Sunt bucuros că vom avea în noul centru al Reşiţei un concert unic şi special, aşa cum este şi oraşul nostru, pe care împreună îl reconstruim şi arătăm tuturor că se poate lucra temeinic la revitalizare urbană", a declarat Ioan Popa, primar al oraşului Reşiţa.
La faţa locului va exista o urnă pentru donaţii, toţi participanţii fiind încurajaţi să doneze orice sumă, pentru a fi parte din unul dintre cele mai utile proiecte în sănătate din Banat.
Implant pentru Refuz
IPR e una dintre cele mai cunoscute trupe de rock alternativ din ţară şi a luat naştere în anul 1995, în urma întâlnirii mai multor timişoreni la mare, în Costineşti. Artiştii Octavian "Vita" Horvath - voce, Valentin "Freaky" Popescu - chitară şi voce, Răzvan "Meshu" Nicov - chitară, Alexandru Hera - tobe şi Ştefan "Pişta" Czifrak - chitară bass au împreună 8 albume la activ iar pe cel mai recent dintre acestea, Subradar, lansat în 2019, au avut colaborări cu diverşi muzicieni români, generând piese care au fost difuzate la cele mai mari radiouri din ţară.
În 2020 urmau să sărbătorească 25 de ani de activitate intensă iar, în urma planurilor anulate în contextul pandemiei, a luat naştere proiectul IPR Simfonic.
"Suntem încântaţi şi emoţionaţi de faptul că acest proiect muzical se întâmplă. Ne dorim de mulţi ani să construim IPR Simfonic şi cine ar fi crezut că asta se va întâmpla în cel mai dificil an din punct de vedere al evenimentelor culturale. E cel mai frumos mod în care puteam sărbători cei 25 de ani de prezenţă pe scenă", transmite Octavian "Vita" Horvath, liderul trupei IPR.
Tymes Orchestra
Cel mai recent proiect lansat de Asociaţia Tribul Artistic adună pe aceeaşi scenă 21 de muzicieni timişoreni, devenind orchestra camerală ce poziţionează oraşul sub nota armoniei.
Tymes Orchestra adună, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia, muzicieni cu experienţă din cadrul orchestrelor deja cunoscute în urbea de pe Bega, precum orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara şi Filarmonica "Banatul". Acestora li se alătură elevi şi studenţi, având astfel oportunitatea de a concerta alături de o orchestră de coarde în faţa publicului meloman.
Accesul la eveniment este gratuit, cu rezervare prealabilă pe iabilet.ro. Locurile sunt limitate, organizatorii pun la dispoziţia publicului măşti de protecţie şi dezinfectant la intrarea în perimetru, iar purtarea măştii este obligatorie pe toată durata şederii la eveniment.
IPR Simfonic este un eveniment organizat de Primăria Reşiţa şi produs de BMagency.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Radio România Cultural, Infomusic, Zile şi Nopţi, Observator Cultural, Liternet, Iqads, Un site de muzică, Smark.