septembrie 2020
Festivalul American Independent Film, 2020
Între 14 şi 20 septembrie 2020, American Independent Film Festival revine cu cea de-a patra ediţie şi prezintă o selecţie de filme independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume ca Sundance, Cannes, New York, Tribeca, Telluride, Veneţia, Toronto alături de secţiuni, proiecţii speciale şi întâlniri online cu regizori consacraţi şi debutanţi.

În contextul actual determinat de pandemia de Covid19, American Independent Film Festival care are loc de obicei primăvara, va organiza ediţia a 4-a în această toamnă, în perioada 14-20 septembrie 2020. Proiecţiile din festival au loc la Muzeul Naţional de Artă al României, Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber, Deschis Gastrobar, Mercato Kultur, Cinema drive-in Militari Shopping şi Event Park Snagov.

În 2020, festivalul organizează secţiunea specială Double Bill Benh Zeitlin, dedicată unuia dintre cei mai originali şi mai creativi tineri cineaşti ai momentului. Acum şapte ani, Beasts of the Southern Wild, debutul său ameţitor, a devenit povestea cinematografică a anului - i-a adus Marele Premiu al Juriului la Sundance, Camera d'Or, pentru cel mai bun debut la Cannes şi două nominalizări la Oscar. Un succes cu atât mai surprinzător, cu cât a fost făcut cu un buget minimal şi cu actori neprofesionişti, în cea mai mare parte copii.


Ceea ce-a urmat, a fost şi mai neconvenţional. În loc să capitalizeze pe loc de pe urma valului de admiraţie, Zeitlin a încetinit ritmul: s-a pus pe muncă, dar nu s-a oprit decât după şapte ani. Wendy, cel de-al doilea film al său, este o reinterpretare liberă a basmului Peter Pan, cu o distribuţie plină de copii care-şi fac debutul în actorie. "Filmat la poalele unui vulcan activ din Caraibe, filmul combină din nou ritmuri obsedante şi copleşitoare ca să transpună perspectiva despre viaţă a unui copil. O viziune atât de consistentă cu cea din Beasts, încât pare făcută imediat după. Aşadar, de ce a durat atât? Răspunsul are mult de-a face cu abordarea meticuloasă şi plină de răbdare a lui Zeitlin, dar şi cu dorinţa de-a experimenta fără a risipi bugete mari", ne explică un articol din Indiewire.

Într-un interviu pentru The Atlantic, Zeitlin mărturiseşte: "toate operele artistice valoroase pun întrebări foarte importante, morale. E cel mai dificil material de prelucrat, dar şi cel mai satisfăcător. Asta îmi propun şi eu". E ceea ce-a reuşit chiar din prima încercare, cu Beasts of the Southern Wild, declarat, în 2012, filmul american arthouse al anului. "Frumos, amuzant, relevant şi tandru", scrie publicaţia Empire. "Beasts of the Southern Wild e pură poezie cinematografică: o explozie de fericire în mijlocul unei sărăcii lucii şi unul dintre cele mai viscerale şi mai originale filme din ultima perioadă" exclamă Sify Movies. "O explorare pasională şi sălbatică a ceea ce înseamnă Americana care dă cu tifla scepticismului, râde de analiza sobră şi se uită cu condescendenţă la critică" subliniază şi New York Times. Filmul spune povestea lui Hushpuppy, o fetiţă de şase ani care trăieşte într-un tărâm fantastic numit Bathtub (Cada de baie). Tatăl ei este diagnosticat cu o boală stranie şi o furtună îi inundă casă. Şi ca şi cum toate acestea n-ar fi de ajuns, o haită de "auroci", nişte monştri antici, este eliberată din captivitatea glacială de la Polul Sud. Zeitlin mărturiseşte, în acelaşi interviu pentru publicaţia The Atlantic, că mult aclamatul său film este o declaraţie politică despre oameni care-şi apără casele, o descriere a lumii fantastice din mintea unui copil şi o ironie la adresa regiei de film indie fără sens.


"Cred că izbăvirea, iluminarea sau o anume revelaţie pot fi găsite doar la graniţa cu distrugerea. Toate acestea le întâlneşti în cele mai extreme situaţii, unde obţii un soi de abandon care îţi permite să te înţelegi pe tine şi pe alţii. E ceea ce mă fascinează în legătură cu Louisiana. Există aici un soi de libertate internă şi externă pe care n-o ai altundeva în America. Atunci când plec şi mă duc în altă parte, mă simt judecat, aşa cum în sud nu mi se întâmplă. Cultura din Louisiana e neînfricată şi asta pentru că este foarte legată de moarte, ca mai toate lucrurile din regiune. Viaţa de aici nu e pentru cei slabi de inimă pentru că poate fi periculoasă, înspăimântătoare, îţi ameninţă viaţa şi ţie şi copiilor tăi. În filmele mele, încerc să fac legătura între această realitate şi trăsătura care-i face pe localnici să aibă inima atât de deschisă. Şi cred că finalurile ambelor filme explorează acest lucru."

Proiecţiile filmelor în cadrul festivalului vor fi urmate de două întâlniri online cu regizorul, o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe 18 septembrie 2020 şi un masterclass susţinut de acesta online, pe 19 septembrie 2020.

Scenaristul, regizorul şi compozitorul american Benh Zeitlin locuieşte în New Orleans, Louisiana. Filmografia sa include Beasts of the Southern Wild, nominalizat de patru ori la Premiile Oscar, Wendy şi scurtmetrajul Glory at Sea. Compune muzică pentru filmele sale şi pentru alte proiecte ca Brimstone & Glory şi Mediterranea. Prin colectivul Court 13, sprijină tineri cineaşti să realizeze proiecte "imposibile" - producând filme ca Give Me Liberty, No Kings şi câştigătorul de la Tribeca, Burning Cane.


Programul proiecţiilor şi noutăţile despre filmele şi evenimentele din festival vor fi disponibile pe filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival şi Instagram (@AmericanIndependentFilmFest). Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro şi în reţeaua Eventbook.

American Independent Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, susţinut de Catena, cu sprijinul Banca Transilvania. Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Centrul Naţional al Cinematografiei. Parteneri: Europa Cinemas, UPS România, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Deschis Gastrobar, Mercato Kultur, Militari Shopping, Event Park Snagov, Eventbook. Partener media principal: Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, A'List Magazine, Agerpres, Zile şi Nopţi, Nine O'Clock, Newsweek, Senso TV, Ziarul Metropolis, The Institute, Liternet.ro, IQads, Smark, Films in Frame, AaRC, Cineghid.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus