octombrie 2020
Festivalul TIFF 2020
EducaTIFF, programul de educaţie cinematografică lansat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), dezvoltă primul catalog online de filme dedicate pentru copii şi adolescenţi.

Din 8 octombrie 2020, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) sunt disponibile primele 13 scurtmetraje şi lungmetraje selecţionate pentru diferite categorii de vârstă, începând cu 5 ani. O nouă selecţie de titluri va fi lansată în luna noiembrie 2020.

Atent curatoriate şi premiate în festivaluri internaţionale pentru copii, filmele EducaTIFF online sunt o alternativă necesară la conţinutul dominat de produse mainstream. Provocările şi dificultăţile copilăriei şi ale adolescenţei, prietenia, familia, dar şi teme contemporane precum migraţia, rasismul sau relaţiile de bună vecinătate într-o comunitate sunt câteva dintre subiectele filmelor propuse pentru tinerii spectatori.

Detalii despre filme, alături de ghiduri de conversaţie pentru copii şi părinţi pot fi găsite mai jos şi la link-ul tiff.ro/educatiff/educatiff-online.

"Anul acesta am petrecut mai mult timp acasă, alături de cei mici şi mari, căutând selecţii de filme potrivite pentru o experienţă de vizionare în familie. Ne bucurăm că reuşim să oferim părinţilor şi micilor cinefili o alternativă la filmele tipice de familie prin dezvoltarea unui catalog de titluri EducaTIFF - filme neaşteptate din jurul lumii, selecţionate şi premiate la marile festivaluri de film, dedicate noilor audienţe", declară Raluca Bugnar, selecţioner EducaTIFF.

Unul dintre cele mai iubite filme EducaTIFF este Vacanţa mea extraordinară cu Tess (r. Steven Wouterlood, 9+), o poveste emoţionantă despre importanţa familiei şi a legăturilor de prietenie. Filmul a fost nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2020 şi a fost premiat la New York Children's Film Festival, Cinekid Amsterdam sau Chicago Children's Film Festival.


În Sora mea cea slabă / My Skinny Sister (12+), o fetiţă descoperă că sora ei mai mare ascunde o dereglare digestivă, ceea ce detonează liniştea familiei - o poveste despre gelozie, dragoste şi trădare spusă cu umor şi multă căldură.


Bazată pe o poveste reală, Fuga / Girl in Flight (10+) urmăreşte aventurile a două fete care se întâlnesc într-un tren spre Roma: o fetiţă italiană de 11 ani care fuge de acasă şi o româncă de etnie romă care trăieşte la periferie. Revoluţia Horse Hobby / Hobby Horse Revolution (8+) este un film finlandez amuzant şi emoţionant despre adolescenţi cu diferite probleme, care-şi descoperă vocea şi talentul călărind şi confecţionând căluţi pe băţ.


Scurtmetrajele alese sunt animaţii pline de fantezie, delicate şi surprinzătoare, despre dragostea părinţilor, relaţia cu ceilalţi, maturizare, curaj sau puterea de a schimba lucrurile.


Filmele vor putea fi vizionate pe bază de abonament pe platforma de streaming TIFF Unlimited. Profesorii din reţeaua Teach for Romania vor avea acces gratuit la filmele EducaTIFF online.

Detalii pe unlimited.tiff.ro/educatiff-online.


***
Prin dezvoltarea acestui catalog, EducaTIFF îşi continuă misiunea de a extinde cultura cinematografică şi abilităţile de media literacy ale copiilor. EducaTIFF şi-a propus să formeze, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat, să iniţieze primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media, să influenţeze dezvoltarea gândirii critice şi a puterii de analiză a tinerilor, să (re)aprindă pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi să îndemne tinerii să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi.


EducaTIFF este un proiect al Asociaţiei Festivalul de Film Transilvania.
Parteneri: TIFF Unlimited, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Teach for Romania
Sponsori: Tenaris SilcoTub
Parteneri media: Totul despre Mame, SuntParinte.ro
Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.


Detalii despre filme

EDUCATIFF Online
Filme altfel pentru copii şi adolescenţi pe unlimited.tiff.ro


Lungmetraje

Vacanţa mea extraordinară cu Tess / My Extraordinary Summer with Tess (2019)
Regie: Steven Wouterlood
Ţara: Olanda, Germania
Gen: dramă, aventură, familie
Durată: 82 min.
Recomandare vârstă: 9+

Micul Sam şi familia lui îşi petrec concediul pe insula olandeză Terschelling, dar fratele lui Sam îşi rupe piciorul chiar în prima zi. Lui Sam nu-i convine, dar accidentul i-o aduce în cale pe Tess, o fată ciudată care are un plan ingenios de a-şi întâlni tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. Are doar o săptămână la dispoziţie pentru a reuşi şi este sigură că Sam poate fi de ajutor. Doar datorită ei va descoperi băiatul cât de importantă este familia...

*Premii în peste 10 festivaluri; Menţiune specială la Festivalul de la Berlin, în secţiunea Generation Kplus 2019; Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2020

Revoluţia Horse Hobby / Hobby Horse Revolution (2017)
Regie: Selma Vihunen
Ţara: Finlanda
Gen: documentar
Durată: 89 min.
Recomandare vârstă: 8+
Un film amuzant şi emoţionant despre adolescenţi cu diferite probleme, care-şi descoperă vocea şi talentul călărind şi confecţionând căluţi pe băţ. Faceţi cunoştinţă cu Aisku, Elsa şi Alisa şi cu hobby-ul lor neobişnuit, care le permite să uite de toate celelalte probleme. În Finlanda, în jur de 10.000 de călăreţi iau acest hobby la fel de în serios ca orice pasionat de echitaţie. Descoperă şi tu acest hobby original şi impactul pe care îl are în viaţa tinerilor finlandezi.
*Premiul Publicului, Cinekid Festival 2017; Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2018; Selecţii în peste 15 festivaluri

Fuga / Girl in Flight (2017)
Regie: Sandra Vannucchi
Ţara: Italia
Gen: dramă, ficţiune
Durată: 80 min.
Recomandare vârstă: 10+

Silvia este o tânără hotărâtă, în vârstă de 11 ani, dintr-un oraş mic din Toscana. Ea suferă foarte mult din cauza respingerii mamei şi a lipsei de atenţie din partea tatălui şi, după ce primeşte încă un refuz din partea acestora, îşi face bagajul şi pleacă să vadă singură Roma. În tren, Silvia o întâlneşte pe Emina, o româncă de etnie romă, inteligentă şi sfidătoare, de 13 ani. Fascinată de aceasta, Silvia o urmăreşte pe Emina în timp ce dispare în enorma staţie Termini a Romei. Bazat pe o poveste reală.

*Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2018; Selecţii în numeroase festivaluri

Sora mea cea slabă / My Skinny Sister (2015)
Regie: Sanna Lenken
Ţara: Suedia, Germania
Gen: dramă, ficţiune, autobiografic
Durată: 95 min.
Recomandare vârstă: 12+

Chiar când intră în interesanta lume a adolescenţei, Stella descoperă că sora ei mai mare, Katja, pe care o copiază în orice face, ascunde o dereglare digestivă. Afecţiunea va distruge liniştea familiei. O poveste despre gelozie, dragoste şi trădare spusă cu umor şi multă căldură.

*Ursul de Cristal, secţiunea Generation Kplus, Festivalul de la Berlin 2015; Nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2015; Premii şi selecţii în peste 10 festivaluri

Scurtmetraje 5+

Pe dos / Flipped (2018)
Regie: Hend Esmat, Lamiaa Diab
Ţara: Marea Britanie
Gen: animaţie (stil de desen similar cu al copiilor), non-verbal, fantasy, comedie
Durată: 5 min
Recomandare vârstă: 5+

Pe dos explorează absurdul unei lumi în care rolurile copiilor şi adulţilor sunt schimbate. Povestea urmează o zi plină de interacţiuni bizar inversate, dezvăluind dinamica acestei relaţii, abordând subiecte despre maturitate şi părinţi într-un mod comic.

După ploaie / After the Rain (2018)
Regie: Valérian Desterne, Rebecca Black, Céline Collin, Juan Olarte
Ţara: Franţa
Gen: animaţie digitală, non-verbal, fantasy, dramă
Durată: 9 min
Recomandare vârstă: 5+

Pe păşunile verzi, un câine trăieşte fericit alături de stăpânul său, un cioban bătrân şi foarte neobişnuit. Păstorul nu se mulţumeşte doar să-şi tundă oile, ci transformă lâna în nori pentru a crea ploaie, perpetuând astfel ciclul vieţii. Dar dacă păstorul nu este etern, ce se va întâmpla cu valea?

Frunza / Leaf (2020)
Regie: Aliona Baranova
Ţara: Cehia
Gen: animaţie, stil acuarelă, non-verbal
Durată: 6 min.
Recomandare vârstă: 5+

Un mare marinar primeşte o frumoasă frunză de toamnă de la o fetiţă. Îi aminteşte de casa lui şi de părinţi. De cât timp este plecat de acasă? Ce va găsi acolo la întoarcere?

Un apartament într-o sâmbătă / Saturday's Apartment (2018)
Regie: Jeon Seung-bae
Ţara: Coreea de Sud
Gen: animaţie, stop-motion (din pâslă), fantasy, comedie
Durată: 7 min.
Recomandare vârstă: 5+

Un bloc cu cinci apartamente în care toată lumea încearcă să se adapteze la obiceiurile vecinilor. Este posibil să găseşti liniştea astfel?

Alb-negru / Black & White (2020)
Regie: Jesús Pérez, Gerd Gockell
Ţara: Elveţia, Germania
Gen: animaţie stop-motion, non-verbal, fantezie
Durată: 5 min.
Recomandare vârstă: 5+

O animaţie despre relaţia cu cei diferiţi de noi. Proverbiala "oaie neagră" este scoasă din turmă, dar numai un străin curajos poate salva turma de la un mare dezastru.

Scurtmetraje 8+

Esperança (2019)
Regie: Cécile Rousset, Jeanne Paturle, Benjamin Serero
Ţara: Franţa
Gen: Animaţie
Durată: 5 min
Recomandare vârstă: 10+

Tânăra de 15 ani Esperança tocmai a sosit din Angola cu mama ei. Sunt la gara Amiens din Franţa, dar nu ştiu unde să doarmă şi încearcă să găsească pe cineva care să-i ajute. Esperança ne spune povestea ei într-o animaţie bazată pe un caz real.

Florigami (2019)
Regie: Iva Ciric
Ţara: Croaţia, Serbia
Gen: animaţie, non-verbal, fantasy, thriller / Animation
Durată: 6 min.
Recomandare vârstă: 8+

O tânără plantă îşi croieşte drumul printr-un ameninţător labirint botanic.

Opinci (2019)
Regizor: Anton Groves, Damian Groves
Ţara: România
Gen: animaţie, stop-motion, biografic, istoric, musical
Durată: 8 min.
Recomandare vârstă: 8+

O animaţie bazată pe o poveste adevărată, despre un globetrotter şi tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor.

Strada Florilor 11 / Bloeiestraat 11 (2019)
Regie: Nienke Deutz
Ţara: Belgia, Olanda
Gen: animaţie, tehnici mixte, non-verbal, dramă
Durată: 9 min.
Recomandare vârstă: 12+

Cele mai bune prietene îşi petrec ultima vacanţă de vară a copilăriei amuzându-se prin casă. Pe măsură ce vara trece, corpurile lor încep să se modifice şi pare că şi prietenia lor se transformă. Pubertatea pare că va schimba totul.

Descarcă ghiduri de conversaţie pentru copii şi părinţi de pe: https://tiff.ro/educatiff/educatiff-online

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus