februarie 2006
Legături bolnăvicioase
Tudor Giurgiu despre Legături bolnăvicioase

Am vrut să fac
un film sensibil şi curat. Un film care îţi aduce aminte de prima poveste de dragoste, întotdeauna sfârşită prost. Nu ştiu de ce, dar aşa se întâmplă în mai toate cazurile. Suntem plini de energie, investim mult în prima relaţie, vine repede, ca un taifun, se consumă pe neaşteptate şi pleacă apoi, la fel de rapid, lăsându-ne mai goi, mai deştepţi, mai maturi... Îmi aduc aminte de prima mea dragoste, care se consuma în scrisori lungi, pe peroanele unei gări, fata era din altă localitate, a început cu mult elan şi s-a terminat fix în ritmul cu care acceleratul a plecat din gară spre altă destinaţie. Cam despre asta e vorba în filmul meu. Mi-am dorit să fac un film românesc cât mai personal, departe de social sau politică. Un film despre prietenie, maturizare, sacrificii, nonconformism şi tot ceea ce poţi face când ai 18 ani şi simţi că lumea e a ta.

Totul a început acum aproape trei ani, în preajma Anului Nou, undeva în Ardeal, în satul Sibiel. Am citit cartea Ceciliei Ştefănescu şi mi-a plăcut, mi-a activat multe simţuri, pentru că e o carte care are un parfum şi "gust" aparte. Apoi, am cunoscut-o pe Cecilia, am bătut palma şi am trecut la treabă. Au urmat doi ani în care am scris şi rescris scenariul, trecând prin nişte momente de fericire amestecată cu disperare. Amândoi suntem perfecţionişti şi eram în permanenţă nemulţumiţi. În ultimul an, am decis să nu mă mai implic atât de mult în partea de scris, aşa că tot greul a căzut pe Cecilia. Povestea s-a schimbat puţin, au mai dispărut personaje, l-am rugat pe Răzvan Rădulescu să ne «consulte», l-am cooptat în echipă şi, uite-aşa, după un efort comun, s-a născut un scenariu foarte bun, până la urmă. Ne-am lovit de alte momente grele, cu două luni înainte de începerea filmărilor, când am acceptat propunerea de a deveni preşedintele Televiziunii Române.

Un film de actori! N-aş fi reuşit absolut nimic fără ei. Fără Ioana, Maria şi Tudor, în primul rând. Şi cred că merită din toată inima să o pomenesc şi pe Cătălina Murgea, cea care face un rol senzaţional în rolul proprietarei de apartament. E amuzant că Ioana Barbu, cu chipul ei angelic, diafan şi total din afara peisajului de Bucureşti, fără să vrea, mi-a dat peste cap toate planurile de casting. Maria Popistaşu şi Tudor Chirilă au confirmat şi ei că sunt doi excelenţi actori de film, din păcate, foarte puţin folosiţi în România.


Sinopsis scurt

Te îndrăgosteşti. Nu există nicio regulă. Pentru restul lumii, poate părea ceva bolnăvicios. E ceva care te poate răni, te poate durea... mai mult decât orice altceva. Alex si Kiki par a fi două prietene foarte bune. De fapt, ele trăiesc o altfel de dragoste. Pentru familia lor, Kiki şi Sandu sunt doi fraţi care se ceartă din când în când. De fapt, sunt îndrăgostiţi... unul de altul. Legături bolnăvicioase spune povestea lor.


Sinopsis lung

Alex si Kiki se întâlnesc la Universitate, unde sunt amândouă studente. La început, sunt doar două prietene foarte bune.

Povestea lor de dragoste se naşte într-un bloc din Bucureşti. Aici, Alex închiriază o cameră în apartamentul sufocant al unei bătrâne singure şi greu de suportat, devenind vecina lui Kiki. Fetele devin nedespărţite, vorbesc vrute şi nevrute, dorm împreună, au o sursă permanentă de amuzament - pe cicălitoarea şi ipohondra doamnă Benes.

Relaţia fetelor se dezvoltă rapid, cu toate că personalităţile lor sunt extrem de diferite. Alex este o fire luptătoare, dar care se ascunde în spatele unei atitudini retrase, oarecum timide. Nu vrea să îşi dezamăgească părinţii, aşa că e foarte responsabilă cu viaţa de studentă. Iar Kiki, în spatele unei faţade extravagante, maschează o instabilitate emoţională.

Tonul poveştii se modifică radical, odată cu apariţia lui Sandu, fratele lui Kiki. Sandu pare acaparat de o gelozie suspectă, care naşte bănuiala unei relaţii incestuoase între cei doi.

Alex o convinge pe Kiki să plece din Bucureşti şi să petreacă vacanţa de vară acasă la ea, în satul Pietroşiţa. Aici, ascunzându-se de privirea părinţilor lui Alex, fetele trăiesc momente intense, dragostea lor atingând punctul culminant. Naturaleţea mediului rural le face să-şi dea frâu liber sentimentelor. Până când, într-o bună zi, Sandu îşi face din nou apariţia...


La Berlin

Filmul Legături bolnăvicioase, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, a participat cu succes la ediţia cu numărul 56 a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin. Critici de film, profesionişti străini şi români din domeniul cinematografiei, cât şi un număr impresionant de spectatori au format publicul celor patru proiecţii ale filmului, prezentat în cadrul secţiunii Panorama. Revista de specialitate Variety a catalogat debutul lui Giurgiu ca fiind unul "convingător", iar jocul actorilor din rolurile principale, Maria Popistaşu, Ioana Barbu şi Tudor Chirilă, a impresionat primind laude precum "terrific playing" sau "tastefully handled".

Legături bolnăvicioase prezintă povestea unor tineri aflaţi într-un moment de confuzie sentimentală. Kiki, Alex şi Sandu - protagoniştii filmului - vin să îi contrazică pe cei care cred că viaţa la 18-19 ani se vede doar în alb şi negru. Se poate întâmpla ca o fată să nu se îndrăgostească neapărat de un băiat, iar un băiat să nu se îndrăgostească neapărat de fata potrivită... Subiectul filmului şi modul în care a fost abordat de către realizatori au convins juriul să nominalizeze Legăturile la premiul Teddy, acordat filmelor care tratează tema homosexualităţii.

Legături bolnăvicioase a atras atenţia caselor de distribuţie de film din numeroase ţări, urmând a fi difuzat pe marile ecrane din Belgia, Olanda, Spania. În prezent se poartă discuţii şi cu distribuitori din state precum S.U.A, Marea Britanie, Rusia si Franţa.

În curând, va avea loc lansarea oficială a filmului în România.

De: Cecilia Ştefănescu Regia: Tudor Giurgiu Cu: Maria Popistaşu, Ioana Barbu, Tudor Chirilă, Mircea Diaconu, Tora Vasilescu, Mihaela Rădulescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus