decembrie 2020
Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) a transmis joi, 3 decembrie 2020, Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali pe site-ul www.culturadata.ro şi pe pagina oficială de Facebook, care a adus în discuţie "Practici manageriale în pandemie şi viitorul consumului cultural".

În cadrul evenimentului au fost comunicate rezultatele parţiale ale celui mai recent studiu intitulat "Tendinţe ale consumului cultural în pandemie", sondaj de opinie care reflectă intenţia respondenţilor de a desfăşura activităţi culturale în spaţiul public şi non-public pe parcursul anului 2020. Datele oferite de acest sondaj au fost prezentate în comparaţie cu rezultatele "Barometrului de Consum Cultural" - ediţia 2019.  

Conform analizei comparative, în ceea ce priveşte consumul de teatru, dacă în 2019 27% dintre respondenţi declarau că au mers la teatru, în 2020 doar 22% dintre respondenţi intenţionau să meargă la teatru în spaţiu închis şi 43% intenţionau să participe la spectacole de acest gen în aer liber (indiferent de situaţie sau dacă situaţia generată de pandemie ar rămâne la fel sau s-ar îmbunătăţi). Referitor la consumul de cinema în spaţiul public: în 2019, 34% dintre respondenţi declarau că au mers la cinematograf, iar în anul 2020 doar 22% dintre respondenţi intenţionau să meargă la cinematograf în spaţiu închis şi 40% intenţionau să participe la proiecţii în aer liber (indiferent de situaţie sau dacă situaţia generată de pandemie ar rămâne la fel sau s-ar îmbunătăţi).

În acest context, Conferinţa a propus două dialoguri esenţiale în peisajul cultural actual:

ora 11.00, sesiunea "Practici manageriale din domeniul culturii în pandemie" i-a avut ca invitaţi pe Călin Dan, Director General al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Felicia Filip, Director General al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, Gianina Cărbunariu, Director General al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ şi Silviu Borş, Director General Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu într-o discuţie despre măsurile şi activităţile alternative implementate de instituţiile publice de cultură de la începutul crizei sanitare.

ora 19:00, dezbaterea "Viitorul consumului cultural" i-a adus împreună pe Aura Corbeanu, Director Executiv Festivalul Naţional de Teatru (FNT), Tudor Giurgiu, Preşedinte Transilvania International Film Festival (TIFF), Alexandru Boureanu, Director General al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, Adrian Majuru, Director General al Muzeului Municipiului Bucureşti şi Andrei şi Andreea Grosu, fondatori şi manageri Unteatru într-o discuţie deschisă despre perspectivele şi direcţiile managementului cultural, prin prisma propriilor experienţe şi a rezultatelor cercetărilor în materie de consum cultural, realizate de INCFC.

Cele două dialoguri au fost moderate de Carmen Croitoru, Director General INCFC, iar rezultatele studiilor au fost prezentate de Anda Becuţ Marinescu, sociolog şi autor al publicaţiilor "Tendinţe ale consumului cultural în pandemie" şi "Barometrul de Consum Cultural 2019". Înregistrările vor fi disponible o vreme pe pagina oficială de Facebook.

Mai multe informaţii despre eveniment sunt disponibile aici: culturadata.ro/cnmc-2020/
------------------------------------------
Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali este principalul eveniment de acest gen desfăşurat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală şi organizat anual începând cu 2014 ca platformă de consultare şi dialog, care a devenit o oportunitate de întâlnire şi schimburi de bune practici pentru manageri din instituţiile publice de cultură, specialişti în management cultural şi reprezentanţi ai autorităţilor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus