februarie 2021
Festivalul TIFF 2021
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va celebra 20 de ani de existenţă cu o nouă ediţie de anvergură, între 23 iulie şi 1 august 2021, în Cluj-Napoca. 10 zile de vară cu filme în premieră, invitaţi şi evenimente care vor puncta momente memorabile din cele două decenii de festival.


În 2020, TIFF a fost primul mare festival european care a avut loc fizic, în timpul pandemiei, la un asemenea nivel. Măsurile stricte implementate de echipă au făcut ca cei 45.000 de participanţi să urmărească filme în aer liber, în deplină siguranţă, în 14 spaţii din Cluj şi din împrejurimi, spaţii în care echipa intenţionează să revină şi în 2021.


În pregătirea ediţiei aniversare, echipa festivalului a lucrat de la început cu două scenarii: primul lua în calcul revenirea la perioada obişnuită pentru TIFF, datele anunţate iniţial fiind 28 mai - 6 iunie 2021, iar cel de-al doilea miza pe faptul că evoluţia pandemiei va permite reluarea proiecţiilor în formula de anul trecut. Contextul actual şi informaţiile oferite de autorităţi au determinat datele finale pentru TIFF 2021: 23 iulie - 1 august 2021.

Se lucrează la o ediţie mixtă, cu proiecţii în aer liber, dar şi în interior (dacă o va permite contextul, în limita capacităţii stabilite de autorităţi), cu speranţa că normele privind organizarea evenimentelor publice în aer liber se vor alinia celor din majoritatea ţărilor europene, unde numărul de persoane admis urcă la 1.000 sau mai mult. Măsurile de siguranţă vor fi, ca şi anul trecut, prioritare.


"În 2002, TIFF s-a născut în ciuda tuturor condiţiilor de atunci, într-o ţară cu o industrie cinematografică în amorţire, în care sălile de cinema se goleau şi se închideau. Nimic nu a fost obişnuit în evoluţia noastră ca festival, deci nici aniversarea de 20 de ani nu avea cum să fie altfel decât specială. Ne dorim să rememorăm alături de cât mai mulţi fani, prieteni şi invitaţi dragi ai TIFF-ului momentele grozave pe care le-am trăit în aceste decenii. Am optat pentru cea mai sigură variantă în care putem s-o facem.", declară Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

"E uşor să fii nostalgic la 20 de ani de la naşterea TIFF-ului. Avem suficiente motive să privim înapoi cu mândrie şi să celebrăm clipe, oameni şi filme esenţiale din istoria festivalului - şi cu siguranţă o vom face. E mai greu să priveşti înainte într-un moment în care experienţa cinematografică aşa cum o ştim e serios afectată - dar la fel stăteau lucrurile şi acum 20 de ani. Şi iată-ne aici, cu aceeaşi determinare de a crea un eveniment relevant, atractiv, educativ şi performant pentru toţi cei care tânjesc după vibraţia unei experienţe colective. Cu filme proaspete şi proiecţii aniversare, iniţiative de dezvoltare pe termen lung şi clipuri din arhiva festivalului, cine-concerte, expoziţii, albume de colecţie, dar şi locaţii inedite pe harta unui oraş aflat într-o continuă reinventare, TIFF.20 îşi propune să ofere nu doar o ediţie-vaccin şi un eveniment memorabil, ci şi speranţa redobândirii unei normalităţi aproape pierdute", adaugă directorul artistic Mihai Chirilov.

Ca şi în 2020, o selecţie de filme va putea fi vizionată online, pe platforma de streaming TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro). Surprizele ediţiei din 2021 vor fi anunţate pe parcursul următoarelor luni. Între timp, înscrierile filmelor continuă până pe 1 martie 2021: https://vp.eventival.com/tiff/2021.

Regulamentul poate fi consultat aici: https://tiff.ro/content/regulament-tiff20.

Making of TIFF 2020:


***

Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

***

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.


Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus