mai 2021
Festivalul TIFF 2021

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (23 iulie - 1 august 2021) lansează o nouă ediţie a Bursei Alex. Leo Şerban, dedicată cineaştilor, jurnaliştilor şi criticilor de film. În 2021 se împlinesc 10 ani de la dispariţia unuia dintre cei mai apreciaţi critici de film din România, un prieten drag al TIFF-ului şi o personalitate unică în peisajul cultural românesc. Bursa în valoare de 2.500 de euro, iniţiată în memoria sa, va fi oferită şi în 2021 în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim.

 Ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, bursa le este dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, dar şi tinerilor jurnalişti şi critici de film, cu vârsta maximă de 35 de ani.
 Sunt eligibile proiectele de lungmetraj - ficţiune sau documentar - aflate în dezvoltare sau pre-producţie şi proiectele editoriale axate pe cinema (carte, revistă, website, emisiune, vlog, blog etc).

Dosarele de aplicaţie trebuie să cuprindă o descriere a proiectului, o scrisoare de motivaţie şi CV-ul participantului. Acestea pot fi înscrise până pe 15 iunie 2021, prin completarea formularului disponibil pe site-ul festivalului: tiff.ro/inscrieri-bursa-alex-leo-serban.

Câştigătorul va fi premiat la gala de închidere a celei de-a 20-a ediţii. TIFF îşi propune să contribuie ulterior la realizarea proiectului viitorului bursier, prin intermediul programelor pe care le derulează. Bursierul ediţiei din 2020 a fost Alexandra Tănăsescu, fondatoarea platformei de jurnalism independent culturaladuba.ro. O menţiune specială pentru un proiect editorial i-a fost oferită criticului de film Victor Morozov, pentru volumul Peste graniţă. Cinema-ul românesc în context transnaţional.

Totodată, o Menţiune specială, în valoare de 1.000 de euro, oferită de Conceptual Lab by Theo Nissim şi TIFF, va recompensa performanţa unui actor român sub 35 de ani care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj lansat în 2020. Anul trecut, pe scena TIFF a fost premiat actorul Cristi Popa, pentru rolul din Monştri. (r. Marius Olteanu).

***

Bursa Alex. Leo Şerban, iniţiată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Romanian Film Initiative, a fost acordată pentru prima dată în 2012, la TIFF, în memoria unuia dintre cei mai importanţi critici de film români, Alex. Leo Şerban. Dacă la primele trei ediţii bursa era adresată exclusiv tinerilor jurnalişti şi critici de film, câştigătorii beneficiind de un sejur de perfecţionare profesională în contextul creativ al Festivalului de Film Românesc de la New York, Making Waves, organizat de Romanian Film Initiative, începând din 2018 se adresează deopotrivă regizorilor şi scenariştilor.

***

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august 2021, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.

Ne puteţi urmări pe: tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | YoutubeDescarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus