mai 2021
Festivalul de Film Documentar One World România, 2021
Ediţia a 14-a a festivalului One World Romania, care se va desfăşura fizic, la Bucureşti, între 11 şi 20 iunie 2021, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi alte spaţii indoor şi outdoor din Capitală şi online în toată ţara, între 21 şi 27 iunie 2021, va pune şi anul acesta la loc de cinste demersuri care îşi propun să contribuie la demistificarea şi crearea unei empatii faţă de comunităţile sau indivizii care sunt plasaţi de guvernele lor la marginile societăţii.

Dincolo de drepturi fundamentale ale fiinţei umane precum libertatea, securitatea sau condiţiile de viaţă demnă, un alt aspect esenţial, dar mai greu cuantificabil, al unei existenţe cu sens este implicarea activă în mersul colectivităţii, dreptul de a clădi şi de a dezvolta o societate alături de alţi oameni. Această participare le este refuzată însă multor indivizi care nu se conformează aşteptărilor majorităţii, iar marginalizarea antrenează la rândul ei sărăcie, apatie, resentimente, pierderea încrederii în valorile democratice.

Secţiunea O lume cu toată lumea va cuprinde patru filme care prezintă efectele marginalizării, dar şi modurile de viaţă care se organizează şi metodele de rezistenţă la izolare şi nedreptate. Filmul Makongo (r. Elvis Sabin Ngaïbino, 2020), care va face parte şi din competiţia internaţională a festivalului, se concentrează asupra lui André şi Albert, doi tineri membri ai comunităţii de pigmei şi ca atare marginalizaţi de către conaţionalii lor. Greutăţile, remarcile jignitoare şi asprimea relaţiilor comerciale şi umane nu-i descurajează, ci dimpotrivă, îi ambiţionează să încerce să-i educe pe copiii din satul lor.


Cineasta franceză Marie Dumora a petrecut douăzeci de ani şi a dedicat cinci filme unei familii ienişe din estul Franţei, urmărind-o întâi pe Sabrina, o tânără care a crescut sub ochiul camerei ei, între familie şi casa de copii, înainte să nască şi ea un băiat, pe Nicolas, pe care l-a dat de asemenea în plasament. Acesta din urmă este protagonistul celui de-al doilea film din secţiune, documentarul Departe de voi am crescut (2020) - un adolescent care poartă o grea moştenire sociologică, pe care nu ştie dacă trebuie s-o respingă sau s-o îmbrăţişeze.


Celelalte două filme zugrăvesc fiecare faţete diverse ale traiului cu o tulburare din spectrul autismului. Niciunul dintre ei nu spune vreun cuvânt (r. Jacques Lin, 2020) este un documentar lipsit de cuvinte, dar nu şi de sunetele vieţii exterioare, care surprinde viaţa de zi cu zi a unei comunităţi formate, în mare parte, din femei şi din bărbaţi suferind de autism. Încă din 1967 realizatorul Jacques Lin a trăit alături de ei, în cadrul unui experiment medical iniţiat de legendarul Fernand Deligny şi i-a filmat în timpul activităţilor cotidiene - când luau masa şi când o pregăteau; când pictau, când grădinăreau sau când se bucurau în acelaşi spaţiu, dar fiecare pe cont propriu.

În sfârşit, în O casă (2020), cineasta Judith Auffray ne introduce într-o comunitate ghidată după principii similare, scopul ei fiind să cartografieze manifestările externe ale vieţii interioare a celor şapte tineri pacienţi: modul uşor dezarticulat în care îşi mişcă corpurile, imensa lor energie, felul în care ocupă spaţiul fără să şi-l însuşească, relaţia lor enigmatică cu obiectele.

Cea de-a 14-a ediţie One World România va avea loc anul acesta în două etape: fizic, la Bucureşti, între 11 şi 20 iunie 2021, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi alte spaţii indoor şi outdoor din Capitală şi online în toată ţara, între 21 şi 27 iunie 2021.

Abonamentele pentru perioada 11-20 iunie 2021, desfăşurată în spaţii fizice din Bucureşti, sunt disponibile pe Eventbook (eventbook.ro/festival/one-world-romania) în număr limitat (50) şi asigură intrarea la toate proiecţiile festivalului, catalog şi alte materiale promoţionale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte şi la alte evenimente speciale.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener Secţiunea Justiţie: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Susţinut de: Raiffeisen Bank
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN-SARA, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Parteneri culturali: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei în România, Centrul Ceh Bucureşti, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Statului Palestina, Ambasada Libanului la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Delegaţia Generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Italian de Cultură, Festivalul SUPER, Kinedok, Prisma Film
Sponsori: Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Absolut
Partener logistic: DHL
Partener de mobilitate: Black Cab
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, iQads, Elle, Scena9, Film Menu, Films in Frame, catchy.ro, life.ro, Ziarul Metropolis, Liternet, Cultura la dubă, Dilema Veche, Zile şi Nopţi, Cinemap, aarc.ro, Cinepub, Cărtureşti
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Spaţii partenere: Institutul Francez, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Eforie, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, UNATC, J'ai Bistrot
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Acest proiect este finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanţat de Ambasada Olandei.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.


Descarcă catalogul OWR 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus