iunie 2021
Festivalul de Film Documentar One World România, 2021
Am ajuns la sfârşitul celei de-a 14 ediţii a festivalului One World Romania, o ediţie specială dedicată locului femeilor în societate şi luptelor duse pentru ca acesta să nu fie constant desconsiderat.

La gala de închidere de sâmbătă, 19 iunie 2021, au fost acordate şapte premii:

Trofeul One World Romania: Carolina Moscoso Briceño, pentru Vedere nocturnă
Premiul Juriului Liceenilor: Carolina Moscoso Briceño, pentru Vedere nocturnă
Premiul Special al Juriului Internaţional: Catarina Vasconcelos, pentru Metamorfoza păsărilor
Premiul Special al Juriului Liceenilor: Eléonore Weber, pentru N-o să mai fie noapte
Premiul Publicului: Catarina Vasconcelos, pentru Metamorfoza păsărilor
Menţiunile Publicului: Eléonore Weber, pentru N-o să mai fie noapte şi Nuria Giménez Lorang, pentru Covrigul meu mexican


  Juriul internaţional a declarat:

"Selecţia, prin varietatea de subiecte, mesaje şi abordări estetice, a făcut ca misiunea juriului să devină destul de dificilă şi, de asemenea, provocatoare.
Premiul e acordat filmului
Vision nocturna / Viziune nocturnă, regizat şi filmat de Carolina Moscoso Briceño, scris de Carolina Moscoso Briceño împreună cu María Paz González, cu montajul realizat de Juan Eduardo Murillo, muzica de Camila Moreno şi suntetul de către Mercedes Gaviria. Juriul a fost impresionat de capacitatea filmului de a transcende o experienţă senzorială prin juxtapunerea imaginii, textului şi sunetului. Vision nocturna / Viziune nocturnă aprofundează o experienţă personală traumatică, privind-o dintr-o perspectivă politică.

Menţiunea specială a juriului este acordată filmului
Metamorfoza păsărilor, regizat de Catarina Vasconcelos, pentru sentimentul poetic atât de rar, imaginile care-ţi taie răsuflarea şi limbajul bogat, concentrarea melancolică şi emoţională deopotrivă pe obiecte şi subiecte şi apropierea tandră de familie, de figura mamei în mod special."


  Filmele câştigătoare vor fi proiectate duminică, 20 iunie 2021, după programul următor:

Covrigul meu mexican | Cinemateca Eforie, ora 13:00
N-o să mai fie noapte | Cinema Elvire Popesco, ora 16:30
Metamorfoza păsărilor | Cinema Elvire Popesco, ora 18:30
Vedere nocturnă | Cinema Elvire Popesco, ora 21:00

 Filmele vor putea fi vizionate şi online, de luni, 21 iunie 2021 până duminică, 27 iunie 2021.

 Tot în cadrul galei s-a anunţat şi premiul celei de-a patra ediţii Civil Society Pitch.
Regizoarea Andreea Udrea a câştigat premiul celei de-a 4-a ediţii, în valoare de 4.000 de euro, cu proiectul DeeaX, dezvoltat cu organizaţia Identity Education.

Lumea se aştepta ca Deea să se îmbrace şi să se comporte ca o fată, dar nu îşi dorea să facă asta. Totodată, nu se identifica nici drept băiat. I-a luat ani să găsească cuvintele potrivite pentru a-şi descrie identitatea de gen. La vârsta de 32 de ani, Deea îşi face coming out-ul ca persoană non-binary gender. Mai mult, înfiinţează un ONG pentru a face Timişoara un loc mai sigur pentru persoanele queer, dar şi pentru sine.
Deea X este un portret intim care urmăreşte îndeaproape povestea Deei Rădulescu în timp ce încearcă să găsească un echilibru între activism, relaţii şi propriul coming out.

Premiul în valoare de 4.000 de euro este dat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, ediţia a 4-a a Civil Society Pitch fiind finanţată ca parte a "Programului OWR de training şi dezvoltare pentru tineri cineaşti în domeniul documentarului", cofinanţat de AFCN în cadrul sesiunii de finanţare a programelor culturale 2020-2021.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener Secţiunea Justiţie: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Susţinut de: Raiffeisen Bank
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN-SARA, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sponsori: Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Absolut
Parteneri culturali: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei în România, Centrul Ceh Bucureşti, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Statului Palestina, Ambasada Libanului la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Delegaţia Generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Festivalul SUPER, Kinedok, Prisma Film
Partener logistic: DHL
Partener de mobilitate: Black Cab
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, iQads, Elle, Scena9, Film Menu, Films in Frame, catchy.ro, life.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Cultura la dubă, Dilema Veche, Zile şi Nopţi, Cinemap, aarc.ro, Cinepub, Cărtureşti, British Council
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Spaţii partenere: Institutul Francez, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Eforie, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, UNATC, J'ai Bistrot
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Acest proiect este finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanţat de Ambasada Olandei.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.


Descarcă catalogul OWR 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus