iunie 2021
Violoncelistul Andrei Ioniţă, singurul câştigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, va susţine, alături de pianista Daria Tudor, un recital în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Evenimentul este programat la Sala Radio duminică, 13 iunie 2021, de la ora 19.00.


Pentru acest prim recital cu public pe o scenă bucureşteană, după o lungă perioadă de tăcere impusă de pandemia COVID-19, dar şi ţinând cont de semnificaţiile zilei de 13 iunie în istoria României recente, violoncelistul a optat pentru un program ce are ca temă "Libertatea", în care se regăsesc: Cântec vechi de Paul Constantinescu, Sonata op. 40 de Dmitri Şostakovici, In memoriam de Dan Popescu şi Sonata nr. 3 de Ludwig van Beethoven.

Parte dintre aceste lucrări s-au regăsit şi într-un recital memorabil susţinut în februarie 2021 de Andrei Ioniţă şi Daria Tudor la Berlin. În cadrul seriei online "[email protected]", urmărită de milioane de oameni din întreaga lume, cei doi tineri muzicieni au reprezentat România într-un eveniment găzduit şi prezentat de celebrul violonist Daniel Hope, o seară care a beneficiat şi de participarea Herthei Müller, scriitoare originară din România, distinsă cu un premiu Nobel pentru literatură.

Recitalul susţinut de Andrei Ioniţă şi Daria Tudor la Sala Radio din Bucureşti se desfăşoară cu public, în condiţiile impuse de autorităţi; biletele vor fi disponibile online în reţeaua www.iabilet.ro, începând cu data de 31 mai 2021 şi la casa de bilete a Sălii Radio, începând cu 2 iunie 2021. De asemenea, este transmis în direct de Radio România Muzical; înregistrarea audio-video a evenimentului poate fi urmărită din 21 iunie 2021 pe conturile facebook şi youtube Radio România Muzical.

Andrei Ioniţă (27 ani) este unul dintre cei mai apreciaţi tineri violoncelişti ai momentului, la nivel mondial, un talent ieşit din comun, cu o tehnică şi muzicalitate strălucitoare. Cea mai mare reuşită a sa rămâne câştigarea, în 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova, o performanţă excepţională: Andrei Ioniţă a devenit astfel primul român care a cucerit medalia de aur la această competiţie, printre cele mai semnificative din lume. Printre laureaţii concursului Ceaikovski s-au numărat, de-a lungul anilor, pianiştii Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Denis Matsuev, Daniil Trifonov, violonistul Gidon Kremer.
Andrei Ioniţă a început, mai întâi, studiul pianului, de la vârsta de 5 ani; de la 8 ani, a luat primele lecţii de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmând cursurile Colegiului Naţional Sf. Sava din Bucureşti, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include şi alte premii importante, la Concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.
Andrei Ioniţă a cântat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Sankt Petersburg. În cadrul festivalului Enescu - ediţia 2017, Andrei Ioniţă a apărut alături de Orchestra Filarmonicii din München, condusă de Valery Gergiev, dirijor care a contribuit mult la promovarea tânărului violoncelist român. În noiembrie 2018, Andrei Ioniţă a revenit pe scena Sălii Radio, solist al BBC Philharmonic Orchestra, în cadrul Festivalului RADIRO.
Între anii 2016-2018, Andrei Ioniţă a fost parte a proiectului "BBC New Generation Artists"; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc cu lansarea programată în 15 martie 2019 la casa Orchid Classics.
În stagiunea 2019-2020, Andrei Ioniţă a fost artist în rezidenţă al Orchestrei Simfonice din Hamburg; în această calitate, a susţinut în 2020 un emoţionant recital fără public în compania legendarei pianiste Martha Argerich.

Una dintre partenerele frecvente de recital ale lui Andrei Ioniţă este pianista Daria Tudor (23 ani). Daria Tudor a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio; este laureată a numeroase competiţii naţionale şi internaţionale şi a susţinut recitaluri şi concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon şi Rikako Murata. În prezent îşi continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră şi acompaniament de lied la aceeaşi universitate, sub îndrumarea Prof. Björn Lehmann, Artemis Quartet, Prof. Frank-Immo Zichner şi Prof. Eric Schneider. Începând din mai 2015, Daria lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni şi Eric Schneider, precum şi ca pianistă a clasei de violoncel - prof. Konstantin Heidrich. Din 2017 lucrează ca acompaniatoare oficială a academiei anuale Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019 Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist - Enlight Prize - în cadrul Festivalului Art of the Piano - Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania şi Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Baden Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017.

"Moştenitorii României muzicale" este un proiect inaugurat în 2018 de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Până în prezent, sub egida acestui proiect au fost organizate 14 recitaluri şi concerte, iar în 2019 a apărut şi un prim disc cu evoluţii din aceste evenimente sub sigla Editurii Casa Radio. Proiectul îşi propune să-i prezinte în recitaluri pe tinerii muzicieni ai României, deja confirmaţi pe mari scene internaţionale, pe care îi putem asculta însă mai rar şi acasă. Recitalurile din cadrul seriei "Moştenitorii României muzicale" se adresează şi acelui tip de public care, deşi interesat de cultură, nu ajunge des în sala de concert, mai ales din cauza unui program foarte încărcat: recitalurile au o durată maximă de o oră, se desfăşoară fără pauză şi prezintă un repertoriu accesibil pentru un public larg.

Din 2020, "Moştenitorii României muzicale" înseamnă şi o bursă în valoare de 4000 euro, pentru care s-au organizat concursuri în 2020 şi 2021. Primul bursier "Moştenitorii României muzicale" este pianistul Cadmiel Boţac; câştigătorul ediţiei a doua va fi anunţat pe 29 mai 2021.

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, revista Cariere, Adevărul, Dilema veche, Historia, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, TV Mania, Avantaje, liternet.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus