iunie 2021
Festivalul de Film Documentar One World România, 2021
Pe lângă cele peste 60 de filme scurte şi lungi, de arhivă şi contemporane, care vor alcătui selecţia ediţiei cu numărul 14 a festivalului One World Romania, vom organiza şi o serie de evenimente menite să aprofundeze ori chiar să dezvolte în direcţii nebănuite tematicile introduse de acestea.

 Alături de artişti, membri ai societăţii civile, sociologi şi jurnalişti, vom încerca să punem diagnostice şi să avansăm soluţii pentru sporirea toleranţei, dialogului şi solidarităţii.

Tema centrală a ediţiei din 2021 fiind lupta femeilor pentru egalitate, multe dintre evenimente o vor aborda din perspective variate şi în final transversale. Chestiuni legale complexe şi puţin cunoscute vor fi puse în lumină de Asociaţia A.R.T Fusion printr-o expoziţie interactivă şi o dezbatere cu experţi în jurul Convenţiei de la Istanbul, privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (luni, 14 iunie 2021, Atriumul Institutului Francez).


 Vom discuta de asemenea cu specialişti, decidenţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale despre provocările cu care se confruntă profesioniştii în intervenţiile în cazuri de violenţă domestică şi vom căuta soluţii pentru respectarea şi aplicarea cu succes a prevederilor legale din domeniu. (joi, 17 iunie 2021, Cinema Elvire Popesco).

Tot la capitolul legislaţiei şi impactului ei concret, centrul FILIA va face publice o parte din datele obţinute cu privire la accesul la întreruperi de sarcină la cerere în anul 2020, în situaţia în care în ultimii 10 ani femeile şi adolescenţii nu au mai avut acces la contracepţie gratuită, iar multe dintre cabinetele de planificare familială s-au închis (duminică, 20 iunie 2021, Cinema Elvire Popesco). Sistemul judiciar în ansamblul lui va fi pus sub lupă în cadrul evenimentului Justiţie Nevăzută, care subliniază subiecte precum încrederea cetăţeanului de rând în justiţie şi accesul lui la aceasta, digitalizarea sau reintegrarea foştilor deţinuţi cu scopul de a porni un dialog public (luni, 14 iunie 2021, Cinema Muzeul Ţăranului). Iar cu ocazia proiecţiei documentarului Eroii discreţi, iniţiat de Una Clara Sigheti, Cristina Barticel şi Adina Torje, vom discuta chiar cu protagoniştii, oameni pentru care integritatea reprezintă o valoare fundamentală (miercuri, 16 iunie 2021, Cinema Muzeul Ţăranului).

Alte trei evenimente se concentrează asupra diverselor ipostaze ale feminităţii care se formează în spaţiul public, în dezbaterile ideologice, dar şi în cadrul comunităţilor marginalizate ori pur şi simplu în stradă. Prof. univ. dr. Cosima Rughiniş va propune participanţilor o discuţie despre lecţiile "văzute, dar neobservate" privind masculinitatea şi feminitatea, pornind de la modul în care genul este ilustrat prin panourile şi afişele publicitare, dar şi prin statui (joi, 17 iunie 2021, Institutul Cultural Maghiar Bucureşti).

În contextul în care un partid cu un discurs violent misogin, anti-LGBT, rasist şi conspiraţionist, a intrat în Parlament în ultimul an, vom încerca să demontăm cu inteligenţă, umanitate şi umor concepte precum "ideologie de gen" sau "sexomarxism", alături de Ada Solomon, Katia Pascariu, Paul Dunca, Liliana Popescu, Antonella Leca şi Mona Nicoară (vineri, 18 iunie 2021, Cinemateca Eforie).

Cu evenimentul Feminismul intersecţional în lumea gadjeilor, vom chestiona ce ne spun experienţele femeilor queer şi ale femeilor rome despre "lumile'' în care acestea navighează şi cu care se intersectează. Vor vorbi Tabita Ene (activistă şi feministă romă), Elena Feraru (Policy Center for Roma and Minorities), Nicoleta Vişan (Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire), Anca Nică (E-Romnja), Antonella Lerca Duda (Transgender Europe & SexWorkCall), iar discuţia va fi moderată de Carmen Gheorghe de la E-Romnja (duminică, 20 iunie 2021, Cinema Elvire Popesco).

Arta produsă de femei a fost dintotdeauna un bastion de rezistenţă a acestora. De la video-uri militante la educaţia prin imagine, de la practicile artiştilor la workshop-uri cu deţinuţi: vom explora istoria artei video feministe din anii '60 alături de Nicole Fernández Ferrer, delegata generală a Centrului Audiovizual Simone de Beauvoir, mergând apoi până în secolul XXI (sâmbătă, 19 iunie 2021, Cinema Elvire Popesco). În ziua de azi, inechităţile sunt departe de a fi rezolvate, aşa că vom lansa, alături de F-Sides, o analiză a modurilor în care industria autohtonă de film şi teatru ar putea deveni mai incluzivă, mai accesibilă şi mai sigură dintr-o perspectivă de gen (duminică, 20 iunie 2021, UNATC).

 Chestiunile definirii, contestării sau asumării genului, cât şi relaţia cu propriul corp sunt în centrul manifestului CorpFluid. Istorii personale întrupate, care îmbracă forma unui concert performativ ce îşi propune să interogheze imaginea de sine şi modelele sociale care o influenţează (duminică, 13 iunie 2021, Cinema Elvire Popesco). Ele animă de asemenea Gender Talk, o comunitate de persoane non-binare, trans şi prieteni cis exploratori, care pune sub semnul întrebării genul aşa cum îl ştim; o parte din membrii ei ne invită să ne eliberăm gândirea de gen pentru a obţine o mai bună cunoaştere a propriei persoane (luni, 14 iunie 2021, Cinemateca Eforie). Aceeaşi tendinţă de a pune întrebări despre situaţiile din ziua de azi, despre oamenii care judecă orice în exces, bullying, rasism, pierderea umanităţii, alergarea după bani, cursa pentru jobul perfect ş.a.m.d. stă la baza spectacolului de teatru Hei, tu, vecine, organizat de adolescenţii de la Centrul educaţional de arte performative CEVA (duminică, 20 iunie 2021, UNATC).

În mod deturnat, tot despre corpuri şi despre îmbătrânirea lor, care atrage prea des marginalizarea, vorbeşte şi Retro Radio Podcast - un podcast în care actori şi jurnalişti intervievează bunici pricepuţi la gătit, bricolaj sau făcut ţuică în casă (sâmbătă, 12 iunie 2021, Institutul Cultural Maghiar Bucureşti). Corpul poate fi de asemenea şi o cale de acces către un alt mod de observare a vieţii, dintr-o altă perspectivă, dar care contribuie în aceeaşi măsură la cunoaşterea şi înţelegerea lumii în care trăim. Aceasta este filosofia instructoarei Ral Bratu, care propune o sesiune de yoga şi una de meditaţie care să ne inspire blândeţe şi îngăduinţă faţă de lucrurile care ne sunt greu de acceptat sau de înţeles (sâmbătă, 19 iunie şi duminică, 20 iunie 2021, în Parcul Kretzulescu şi online).

Găsiţi toate detaliile necesare despre evenimente aici.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener Secţiunea Justiţie: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Susţinut de: Raiffeisen Bank
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN-SARA, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sponsori: Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Absolut
Parteneri culturali: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei în România, Centrul Ceh Bucureşti, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Statului Palestina, Ambasada Libanului la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Delegaţia Generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Festivalul SUPER, Kinedok, Prisma Film
Partener logistic: DHL
Partener de mobilitate: Black Cab
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, iQads, Elle, Scena9, Film Menu, Films in Frame, catchy.ro, life.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Cultura la dubă, Dilema Veche, Zile şi Nopţi, Cinemap, aarc.ro, Cinepub, Cărtureşti, British Council
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Spaţii partenere: Institutul Francez, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Eforie, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, UNATC, J'ai Bistrot
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Acest proiect este finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanţat de Ambasada Olandei.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.


Descarcă catalogul OWR 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus