Academia Caţavencu / martie 2006
În primul rînd, vreau să zic că orice asemănare dintre acest text şi o cronică de film este pur întîmplătoare. Adică eu m-am uitat la filmul acesta care are aproape 10 nominalizări la Oscar şi sînt relativ confuz. Am văzut doi cowboys gay care se cunosc bine de tot pe un munte şi după aia, ani de zile, revin acolo chiar dacă are fiecare familia lui şi viaţa lui. Şi cam asta e tot.

În ziua de azi nu prea reuşeşti să povesteşti un film într-o singură propoziţie. La Star Wars, o propoziţie e cum începe R2D2 să se repare după ce ia un laser în freză. Aici e diferit. Apropo de SF. Filmul are efecte speciale, deşi nu pare. Conform imdb.com, 75 de efecte speciale au fost folosite. 15 dintre acestea au fost oi. Adică filmului îi trebuiau 2.500 de oi, însă realizatorii nu aveau decît 700. Aşa că au folosit animaţie pe calculator ca să le producă. Asta mi s-a părut foarte mişto. Să stai să clonezi oi pe calculator. Şi a fost greu, că animatorii adormeau la fiecare 100 de oi.

Una peste alta, filmul e relativ sensibil, aşa, cu accente dramatice. Eu aş face, în final, un echivalent românesc, ca să fie mai uşor de înţeles. Din păcate, aşa ceva nu merge la noi. Sună prea tare a banc. Noapte, lună, Ceahlău. Vasile şi Gheorghe, ciobani pe munte. Vasile cîntă la fluier. Gheorghe se emoţionează. Toate oile dorm. Ciobăneştii stau întinşi în iarbă. Vasile interpretează o doină. Gheorghe are lacrimi în ochi. Se uită lung la Vasile, cum cad iţarii şi cum urcă nojiţele pe gambele lui vînjoase. Cum cojocul miţos aduce un feeling de drăgălăşenie contururilor aspre, de muntean trecut prin multe. Perii aspri din barbă se mişcă ba în sus, ba în jos, în funcţie de cum îşi umflă el bojocii. Gheorghe se apropie de Vasile. Se trage mai aproape de fluier. Vasile se face că nu vede. Gheorghe îi pune mîna pe genunchi şi capul pe umăr. Vasile închide ochii lui mici şi urîţi. Are loc o altercaţie, soldată cu un sex pasional în poziţia misionarului, că alta nu ştia nici unu', nici altu'. Dimineaţa, cei doi se trezesc, se privesc în ochi şi îşi zic: "Bă, dacă află muierile, se apucă şi ele să facă de-astea. Dar deja e tardiv".
Regia: Ang Lee Cu: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Anne Hathaway

0 comentarii

În programul cultural

HBO
02.04.2024 17,45
HBO 2
31.03.2024 00,55 (duminică spre luni)

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus