Seria de vizualuri ale ediţiei, realizată de Maria Drăghici, porneşte de la imagini din filmografia impresionantă a cineastei germane Ulrike Ottinger, căreia îi dedicăm principala retrospectivă a festivalului. Retrospectiva Ulrike Ottinger va conţine două filme timpurii de ficţiune, cinci documentare de călătorie ori de observaţie socială, un scurtmetraj şi cel mai recent film al cineastei, Paris Calligramme (2020), care revizitează perioada ei de început de carieră, petrecută între Paris şi Berlin.
Acesta din urmă va deschide ediţia a 14-a, alături de filmul Petit Samedi, al tinerei şi promiţătoarei regizoare belgiene Paloma Sermon-Daï. Prima va rula de la ora 19:00, la Cinema Elvire Popesco, iar cea de-a doua va putea fi văzută de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Ţăranului, în prezenţa regizoarei.
Dintre acestea, patru vor face parte şi din competiţie, care concentrează printre cele mai incitante filme documentare realizate în 2021 în lume. Ele vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesionişti din industria internaţională de film, şi celălalt din liceeni din toată ţara.
De asemenea, celebrarea luptelor feministe de ieri şi de astăzi va fi ocazia de a face cunoscută activitatea militantă a marii actriţe Delphine Seyrig şi a Centrului Simone de Beauvoir, pe care l-a creat alături de Carole Roussopoulos şi de Ioana Wieder.
În afara temei principale, OWR#14 va conţine de pe-acum clasicele secţiuni dedicate justiţiei, imigranţilor şi refugiaţilor din întreaga lume. Provenienţa geografică variată şi plaja temporală amplă pe care o acoperă filmele din secţiunea Când tancurile plâng în locul nostru ne arată că pacea şi democraţia care domnesc într-o parte a lumii nu doar că nu sunt niciodată garantate, ci şi că ele nu ar trebui să acţioneze ca un anestezic al empatiei şi interesului nostru faţă de cei mai puţin privilegiaţi.
Filmele din secţiunea O lume cu toată lumea fac pariul de a ne demonstra că marginea şi centrul sunt noţiuni care depind în întregime de poziţia în care se află privitorul: este îndeajuns un pas deoparte pentru a îmbrăţişa o cu totul altă perspectivă. Criza refugiaţilor, prelungită şi acutizată de noul context global instituit de pandemie, este subiectul secţiunii Nicăieri nu-i ca acasă!, în cadrul căreia cinema-ul, transformat în armă de contraatac, se face portavoce pentru poveştile nespuse din spatele acestor oameni.
La capitolul filme româneşti, One World va privi atât înapoi, la istoria puţin ştiută a documentarului autohton, printr-un ciclu de proiecţii dedicate unora dintre cei mai importanţi cineaşti ai genului în România - Paul Călinescu, Jean Mihail, Ada Pistiner, Florica Holban sau scriitorii Geo Bogza, Nina Cassian şi Radu Cosaşu -, cât şi înainte, cu ocazia proiectării filmelor realizate de studenţii UNATC în cadrul atelierului Fă un film cu un refugiat. Nu în ultimul rând, ediţia a 14-a a festivalului propune şi două dintre cele mai recente producţii româneşti, proaspătul premiat de la Berlin, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, în regia lui Radu Jude, şi o premieră internaţională, Certitudinea probabilităţilor, debutul în lungmetraj documentar al Ralucăi Durbacă.
Cel mai mult ne bucură că putem să ne reîntâlnim, după atâtea luni, în săli de cinematograf şi în alte spaţii în aer liber, pentru a trăi împreună experienţa festivalului. Dacă rataţi unele dintre filme sau dacă nu sunteţi în Bucureşti în perioada desfăşurării festivalului veţi avea ocazia să recuperaţi o parte importantă a selecţiei în mediul online, de oriunde din ţară, între 21 şi 27 iunie 2021.
Biletele pentru filme şi evenimente se pot achiziţiona prin Eventbook (eventbook.ro/festival/one-world-romania). Numărul lor este limitat iar proiecţiile vor avea loc respectând toate normele şi măsurile în vigoare.
Programul One World România este disponibil pe: festival-oneworld.ro.
Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener Secţiunea Justiţie: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Susţinut de: Raiffeisen Bank
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN-SARA, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sponsori: Fundaţia Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Absolut
Parteneri culturali: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei în România, Institutul Cultural Român, Ambasada Spaniei în România, Centrul Ceh Bucureşti, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Ambasada Statului Palestina, Ambasada Libanului la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti, Delegaţia Generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Festivalul SUPER, Kinedok, Prisma Film
Partener logistic: DHL
Partener de mobilitate: Black Cab
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, iQads, Elle, Scena9, Film Menu, Films in Frame, catchy.ro, life.ro, Ziarul Metropolis, Liternet, Cultura la dubă, Dilema Veche, Zile şi Nopţi, Cinemap, aarc.ro, Cinepub, Cărtureşti, British Council
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Spaţii partenere: Institutul Francez, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Eforie, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, UNATC, J'ai Bistrot
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh Bucureşti
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Acest proiect este finanţat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Proiect cultural finanţat de Ambasada Olandei.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
Descarcă catalogul OWR 2021 aici.