D.A.M. - Săptămâna dansului contemporan, 22 - 30 iunie 2021, face parte din seria de activităţi peformative, expoziţionale, editoriale şi discursive realizate în cadrul proiectului "Baza Extinsă de Activităţi şi Practici în ARTE - Baza Aparte Extinsă", un proiect al Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu" din Iaşi, finanţat prin intermediul grantului CNFIS-FDI-2021-0093.
Lavinia Lazăr: În ce context s-a născut Ego et Mundum?
Ştefana Popa: La dramaturgie coregrafică, conf. univ. dr. Lorette Enache ne-a dat o temă. Şi anume să facem un scenariu pornind de la trei cuvinte.
L.L.: Mai ştii care erau cele trei cuvinte?
Ş.P. (încearcă să-şi aducă aminte): Pământ, animal şi un sentiment.
Revenind, am făcut scenariul, a fost apreciat şi de acum, urma să-l gândesc pentru punerea în scenă, să-l dezvolt. Acest spectacol are la bază a treia variantă de scenariu. Mi-a plăcut să lucrez la el şi să văd cum ia viaţă pe scenă.
L.L.: Cum îţi consideri parcursul repetiţiilor, ţinând cont că tu ai semnat conceptul coregrafic? Cum ţi-ai însuşit asta?
Ş.P.: Nu m-am gândit la mine ca la un regizor, ci am rămas cu aptitudinile de coregraf. În ceea ce priveşte coregrafia, ea este realizată de mine, dar am ţinut cont de sugestiile interpreţilor. Au venit cu sute de idei, cu multe întrebări, care m-au ajutat să dezvolt mai departe şi să aibă o logică. Să fie totul pus la punct, atât cât se poate.
L.L.: Care au fost momentele cheie în care ai ştiut ce înveţi de la distribuţia ta mixtă?
Ş.P.: Am învăţat să ascult şi părerile celorlalţi, am învăţat să nu mă opresc la prima variantă, ci să descopăr din ce în ce mai mult şi am învăţat să am răbdare din toate punctele de vedere.
L.L.: De cât timp repetaţi?
Ş.P.: De vreo două luni şi jumătate, dar coregrafia am terminat-o recent.
L.L.: Spectacolul este despre frici, nebuloase, slăbiciuni şi vulnerabilităţi. Cât ai luat din experienţa personală şi cât e ficţiune?
Ş.P. (pe gânduri, un pic se înroşeşte): Cred că este din experienţă personală. Cred că fiecare om are în interiorul lui o luptă, poate nu permanentă, dar la anumite intensităţi. Este un spectacol psihologic, nu pot să spun că este ficţiune neapărat.
L.L.: De ce trebuie să ne confirme societatea şi de ce există criza asta de identitate, de neîncredere, pentru că, printre altele, scenele din spectacol te conduc şi spre ideile astea?
Ş.P.: Cred că de mici ni se spune "nu fă asta", "trebuie să-ţi fie ruşine" şi trebuie să ne asociem societăţii, să fim ca toţi şi dacă suntem puţin mai diferiţi, suntem judecaţi, dar oricum ar fi, suntem la fel de judecaţi. Nu ştiu dacă e neapărat o problemă, e pur şi simplu un fapt real, existent.
L.L.: Te deranjează sau te încurcă judecata? Ţii la părerea publicului?
Ş.P.: Da, contează pentru mine şi ţin să înţeleagă şi să empatizeze.
Ş.P. (se sfieşte, dar alege să răspundă direct): Cred că e o întrebare la care aş putea să răspund toată viaţa. Descopăr treptat, nu pot să-mi pun o etichetă, sunt dansatoare sau studentă.
Mi-ar plăcea să fiu coregraf şi interpret, mi-ar plăcea să am multe spectacole, să colaborez cu mulţi oameni şi de la light-design, design vestimentar, mi-ar plăcea să realizez un spectacol şi să ajung la punctul în care să pot să-i sun pe colaboratori şi să le cer părerea sau să am persoane de specialitate.
D.A.M. - Săptămâna dansului contemporan, 22 - 30 iunie 2021
Organizator: Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" din Iaşi
Partenerii proiectului: Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi
Parteneri media: Radio Iaşi, TVR Iaşi, Viva Fm, Radio Hit, Timpul, Impact FM
Din echipă fac parte:
Coordonator proiect, coregraf: Lorette Enache
Responsabil comunicare & PR: Lavinia Lazăr
Artist vizual: Aurel Asanache
Ovidiu Ivan: Asistent PR.