La Galeria de artă DANA, toboşarul trupei Balkanamera, The HotCatzz, lect. univ. dr. la UNAGE, Constantin Stavrat va participa cu un moment artistic, de muzică live alături de muzicianul percuţionist Iulian Fodor în cadrul proiectului D.A.M (Dans, artă, multidisciplinaritate) la serile de tip performance de pe 22 şi 23 iunie 2021.
Lavinia Lazăr: Care a fost întâmplarea care v-a adus muzica în viaţă?
Constantin Stavrat: Întâmplarea a fost ca eu să mă nasc la Chişinău într-o familie de artişti, mama fiind pianistă, tata actor, bunicul acordor de piane, bunica profesoară de teorie muzicală, mătuşa, verişorul şi unchiul violonişti.
L.L.: Cum a venit lumea sunetelor către dvs?
C.S.: Pot spune că eu deja făceam parte din lumea aceasta minunată a sunetelor.
L.L.: Ce înseamnă pentru dvs. participarea în cadrul proiectului D.A.M (Dans, artă, multidisciplinaritate)?
C.S.: Este cu siguranţă o experienţă nemaipomenită, unde publicul chiar şi artiştii păşesc pe un tărâm de basm, în care sunt stimulate simţurile precum auzul, văzul.
L.L.: Cum explicaţi improvizaţia în muzica live?
C.S.: Improvizaţia pentru un artist este o detaşare de la stricteţe. Este exprimarea liberă a ceea ce simte în acel moment. Niciodată o improvizaţie nu va fi la fel, chiar dacă este făcută la aceiaşi piesă, în cazul nostru al instrumentiştilor.
L.L.: Cât de mult încercaţi experimentele muzicale?
C.S.: În ultimul timp, am încercat să fac şi o altfel de muzică decât cea clasică, alături de colegii mei din Balkanamera JazzQ, şi alături de fostul meu student actualmente coleg de duo, Iulian Fodor cu care am format Percussic Duo, formaţie care se lansează în cadrul proiectului DAM.
L.L.: Cum vă găsiţi inspiraţia şi locul în care puteţi să vă reinventaţi?
C.S.: Inspiraţia o găseşti peste tot, chiar şi în lucrurile obişnuite în situaţiile de zi cu zi. De exemplu, uitându-te la un tablou, la o persoană, la natură etc., în cazul nostru al muzicienilor ai putea compune o piesă.
L.L.: Cum credeţi că va reacţiona / interacţiona publicul la ambientul sonor care se va contopi cu artele vizuale şi cu coregrafia?
C.S.: Îmi doresc ca publicul să fie receptiv la această contopire de arte frumoase. Cu siguranţă vor fi momente de "piele de găină", sper să ne ridicăm la aşteptările publicului.
L.L.: Care au fost lucrurile de inedit în cadrul acestui proiect?
C.S.: Inedit este faptul că, avem libertate de exprimare. Fiecare artist are felul său de a se exprima. Acest fapt ducând la o diversitate de trăiri, de emoţii.
L.L.: Cât de multă nevoie era de o asemenea întâlnire sinergică?
C.S.: Tot timpul va fi nevoie de ceva inovator, de lucruri proaspete în toate domeniile. Arta în special. Consider că dacă în arte vom aduce "noul" în prim plan vom putea distruge monotonia.
L.L.: Cum sunt colaborările cu muzicianul percuţionist şi în acest context D.A.M?
C.S.: Colaborarea cu artişti dansatori, coregrafi şi cu artişti vizuali creează armonie între muzică, dans şi arte vizuale.
L.L.: Câtă inimă este în creier când începeţi să compuneţi?
C.S.: Ochii şi urechile, chiar şi nasul prin simţul olfactiv, fac "legătura" între inimă şi creier. Tot ce vedem, auzim, mirosim este "triat" de inimă, care transmite semnale creierului care la rândul lui transmite semnale către mâini, picioare, corzi vocale cu care compoziţiile noastre devin ceva real.
D.A.M. (Dans, artă, multidisciplinaritate) - Săptămâna dansului contemporan face parte din seria de activităţi performative, expoziţionale, editoriale şi discursive realizate în cadrul proiectului "Baza Extinsă de Activităţi şi Practici în ARTE - Baza Aparte Extinsă", un proiect al Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu" din Iaşi, finanţat prin intermediul grantului CNFIS-FDI-2021-0093.
D.A.M. - Săptămâna dansului contemporan, 22 - 30 iunie 2021
Organizator: Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" din Iaşi
Partenerii proiectului: Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi
Parteneri media: Radio Iaşi, TVR Iaşi, Viva Fm, Radio Hit, Timpul, Impact FM
Din echipă fac parte:
Coordonator proiect, coregraf: Lorette Enache
Responsabil comunicare & PR: Lavinia Lazăr
Artist vizual: Aurel Asanache
Ovidiu Ivan: Asistent PR.