iunie 2021
Festivalul American Independent Film, 2021
Din 23 iunie 2021 vampirii şi demonii din secţiunea Fright@Midnight - Focus Full Moon Features pun stăpânire pe casele cinefililor la cea de-a 5-a ediţie a American Independent Film Festival în cadrul programului online ce va instaura spaima şi printre cei mai curajoşi împătimiţi de film.

"Pentru ediţia de anul acesta am decis să punem în lumină o legătură mai puţin cunoscută între industria de film din SUA şi cea din ţara noastră. La începutul anilor '90, producătorul hollywoodian Charles Band a adus în România deja celebrul său mod extravagant de a face film de categorie B, realizând astfel prima producţie americană din ţară, împreună cu regizorul de film Ted Nicolaou şi cu directorul de imagine Vlad Păunescu. O abordare proaspătă şi originală a filmului de gen cu vampiri, Subspecies din 1991, avea să devină primul episod al seriei de cult Subspecies, devenită legendară pentru fani, şi începutul unei colaborări de un deceniu între Full Moon Features şi Castel Film" spune Andrei Tănăsescu - curatorul acestei secţiuni a festivalului.


Cu o bucurie aproape maniacală şi plini de nerăbdare numărăm clipele până când vom putea să reexperimentăm trei dintre producţiile Full Moon Features: Subspecies (1991), Bloodstone: Subspecies II (1993) şi Dark Angel: The Ascent (1994). Pregătiţi-vă pentru un festival al spaimei, trei zile în care vampiri şi demoni tânjesc după putere şi independenţă prin pădurile seducător de întunecate şi pe străzile slab luminate ale României.

Pasionaţii vor putea vedea online cele trei producţii până târziu în noapte din confortul propriilor case cu sunete mai mult sau mai puţin explicabile, cu parchet scârţâind sau ferestre care se trântesc din cauza adierilor de vânt întâmplătoare sau nu. Ne provocăm spectatorii la un maraton pe care doar cei mai curajoşi dintre ei îl vor putea termina.

În Subspecies, maleficul vampir Radu se întoarce în oraşul său natal Prejnar, după ani petrecuţi în exil. El fură de la tatăl său preţioasa piatră sângerie din care se spune că picură sângele sfinţilor şi îl ucide fără milă pe acesta. Între timp, două studente americane fac echipă cu o localnică pentru a studia cultura locală. Radu devine atras de tinere, însă problemele încep când fratele lui, Stephan, le ajută.

Continuarea filmului din 1991, Bloodstone: Subspecies II prezintă povestea unei femei care a devenit vampir şi care încearcă să scape de maleficul Radu. Ea fură la rândul ei piatra sângerie, iar acum vampirul este pe urmele ei pentru a o recupera. Între timp, sora femeii vine în România pentru a-i salva sufletul, însă poate fi prea târziu...

În Dark Angel: The Ascent o altă femeie reuşeşte să scape din iad. Proaspăt ieşită din grotescul subteran, cu o sete nestăvilită de răzbunare, aceasta decide să-i pedepsească pe păcătoşi, însă se întâmplă ceva total neaşteptat: se îndrăgosteşte.

Ca în orice poveste, cele trei zile negre înţesate de întâmplări şi creaturi malefice se vor încheia iar spectatorii AIFF.5 vor avea inedita ocazie de a-l întâlni, tot online, pe regizorul Ted Nicolaou care le va răspunde întrebărilor şi-i va introduce în povestea plină de mister din spatele camerelor. Discuţia va fi moderată de Andrei Tănăsescu şi va avea loc sâmbătă, 26 iunie 2021, începând cu ora 17:00, via Zoom, live pe pagina de Facebook a festivalului.

Filmele vor fi disponibile în toată ţara, pe platforma Eventbook.ro de unde spectatorii pot achiziţiona bilete şi pentru celelalte proiecţii din cadrul American Independent Film Festival ce are loc în 2021 la Food Hood, outdoor, unde toate proiecţiile sunt gratuite şi la Cinema Muzeul Ţăranului unde vor fi proiectate şi American Movie sau Living in Oblivion, cele două titluri din secţiunea specială Films on Filmmakers.

"Visul american mă însoţeşte în fiecare zi", spune Dl. Borchardt - protagonistul filmului atunci când vorbeşte despre motivaţia sa. Câştigătorul marelui premiu pentru documentar la Sundance, American Movie urmăreşte încercările tânărului regizor Mark Borchardt de a-şi finanţa proiectul mult visat. Unul dintre filmele must-see ale festivalului, "American Movie este genul de documentar rar care combină un subiect extrem de carismatic cu o structură elegantă", potrivit The New York Times.

Filmarea a demarat prost. Toate merg pe dos. Bufetul e infect, actriţa principală e certăreaţă, partenerul ei e cabotin, machiorul face crize de inimă, directoarea de producţie e isterică, iar 'cireaşa de pe tort' o reprezintă apariţia pe platou, în capot şi proaspăt scăpată de la balamuc, a mamei regizorului. Întregul dezastru din Living in Oblivion va putea fi văzut tot la Cinema Muzeul Ţăranului iar biletele pentru proiecţie sunt disponibile pe Eventbook iar întregul program al AIFF.5 pe filmedefestival.ro.

American Independent Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop cu sprijinul Banca Transilvania şi este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

Parteneri: DACIN SARA, Catena, Europa Cinemas, Food Hood, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Eventbook.
Partener media principal: Radio Guerrilla, AGERPRES.
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Menu, Ziarul Metropolis, LiterNet, The Institute, Films in Frame, Movie News, IQ Ads, Smark, A List Magazine, CineGhid, Munteanu, AARC - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural


Mai multe despre AIFF.5 puteţi găsi şi pe:
http://filmedefestival.ro/american-independent-ff
Facebook: www.facebook.com/AmericanIndependentFF
Instagram: www.instagram.com/americanindependentff



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus