iunie 2021
Festivalul American Independent Film, 2021
Miercuri, 23 iunie 2021, începe cea de-a 5-a ediţie a American Independent Film Festival la Bucureşti.

 Până pe 27 iunie 2021 iubitorii de film sunt aşteptaţi la Cinema Muzeul Ţăranului să vadă în premieră în România producţiile premiate anul acesta cu Oscar pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor în rol secundar, debutul regizoral al starului din Stăpânul Inelelor, Viggo Mortensen sau cel mai nou film cu Jude Law într-un "rol exceptional" (Vulture), multe dintre titlurile din programul disponibil pe www.filmedefestival.ro vor putea fi văzute pe marele ecran doar la AIFF.5.

Tot la Cinema Muzeul Ţăranului, festivalul aduce o surpriză atât pentru profesioniştii din industria cinematografică sau studenţii de profil, cât şi pentru publicul larg: secţiunea specială Films on Filmmakers care prezintă filme ce vorbesc despre cineaşti şi încercările de orice fel prin care trec aceştia. Cu această ocazie, renumitul scriitor, profesor şi selecţioner de film, Dennis Lim va intra în conversaţie cu publicul român pentru a discuta despre starea actuală a producţiilor cinematografice independente, despre cum s-a schimbat industria în ultimii ani odată cu dezvoltarea platformelor de streaming şi ce înseamnă acest aspect pentru viitorul cinematografiei internaţionale, în open talk-ul special Cinema in the Age of Streaming.

Dennis Lim este în prezent director de programare pentru film la Lincoln Center şi la New York Film Festival, unul din cele mai prestigioase festivaluri de filme din lume. A fost editorul secţiunii de film la The Village Voice între 2000-2006, a colaborat frecvent cu The New York Times până în 2013 şi a predat la Harvard University şi New York University.

Critic şi selecţioner de film la festivaluri internaţionale precum Giornate degli autori din cadrul Festivalului de la Veneţia sau al Festivalului Internaţional de la Vilnius, Andrei Tănăsescu, va discuta live via Zoom cu Dennis Lim pe data de 25 iunie 2021 la 19:45, la Cinema Muzeul Ţăranului. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Festivalul mai aduce o surpriză pentru spectatori. În închiderea sa, regizoarea Kitty Green va intra în direct cu publicul bucureştean, după proiecţia filmului The Assistant, pentru o sesiune de întrebări şi răspunsuri moderată de criticul de film, Ionuţ Mareş. Kitty Green este regizoare, editor şi cunoscută scriitoare din Australia. Lungmetrajul său documentar de debut, Ukraine Is Not a Brothel, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia în 2013 şi a fost proiectat ulterior în peste 50 de festivaluri internaţionale de film iar Casting JonBenet a avut premiera la Sundance în 2017. The Assistant este primul ei lungmetraj de ficţiune şi a fost proiectat prima dată la Festivalul de Film de la Telluride, continuând să fie apreciat în festivaluri importante precum Sundance sau Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

La Food Hood, outdoor, arătăm pe ecran mare primele filme ale unor regizori cunoscuţi acum în întreaga lume, grupate în secţiunea Iconic Debuts şi, în închiderea festivalului, Bonnie and Clyde, filmul ce este omagiat pe vizualul ediţiei din 2021. Intrarea este liberă iar sâmbătă, 26 iunie 2021, vă aşteptăm, înainte de proiecţie, cu o surpriza muzicală pusă la cale împreună cu prietenii de la Food Hood: We Singing Colours în recital.

Online, pe Eventbook.ro, puteţi viziona primele producţii americane filmate în România în anii '90 şi apoi puteţi să discutaţi live pe pagina de Facebook a festivalului (via Zoom) cu regizorul Ted Nicolaou, directorul de imagine şi producătorul Vlad Păunescu şi Oana Păunescu - costume designer şi producer, alături de Andrei Tănăsescu, curatorul secţiunii Fright@Midnight - Focus Full Moon Features.

American Independent Film Festival, prin Asociaţia Cinemascop, donează, ca în fiecare an, toate încasările care îi revin din biletele. În 2021 fondurile vor merge către Asociaţia Casa Bună.

De mai bine de zece ani, un grup de voluntari, în frunte cu Valeriu Nicolae şi Hannah Slavik, sprijină comunităţile din ghetourile din Ferentari. Deşi intenţia a fost să îi ajute pe copii să nu renunţe la şcoală, şi-au dat seama curând că, pentru a reuşi, copiii au nevoie de mai mult decât ajutor la teme. Ei au nevoie de rechizite, de haine şi încălţăminte, de o masă caldă, au nevoie să fie sănătoşi şi să fie încurajaţi. Astfel, grupul format în jurul copiilor din Ferentari a crescut din ce în ce mai mult, devenind o adevărată comunitate. Această comunitate a decis, în iulie 2020, să capete şi o formă juridică. Şi-au dat numele de Asociaţia Casa Bună şi au continuat să facă puţin mai mult bine în jurul lor. În prezent Asociaţia Casa Bună susţine 300 de copii cu vârste între 6 şi 14 ani din comunităţile vulnerabile din Ferentari şi Jilava dar şi din afara Bucureştiului, în Judeţul Arges, comunele Lereşti şi Nucşoara. În 2021 asociaţia îşi doreşte să deschidă o nouă Casă Bună în Nucşoara, unde să continue să ofere suportul educaţional, vocaţional şi de sănătate oferit deja copiilor din Bucureşti.

Fiecare bilet cumpărat pentru AIFF.5 ajută, iar pentru donaţii directe puteţi folosi modalităţile disponibile pe:
https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/doneaza.
 Puteţi contribui şi participând la una dintre activităţile recurente ale asociaţiei înscriindu-vă pe:
https://asociatiacasabuna.ro/implica-te/voluntariat.

În deschiderea festivalului care va avea loc miercuri, 23 iunie 2021, începând cu ora 20:00 la Cinema Muzeul Ţăranului, Kira Hagi, ambasadoarea concursului de scenarii Write a Screenplay For... a cărui temă de anul acesta a fost Generaţia Z, va anunţa finaliştii celei de-a treia ediţii în prezenţa Ioaninei Pavel de la HBO Europe.
 Concursul este organizat de Asociaţia Cinemascop în parteneriat cu HBO Europe. Un juriu format din echipa HBO, regizorul Cristian Mungiu şi scenaristul Alexandru Baciu au analizat toate propunerile primite şi au ales lista scurtă de proiecte finaliste care vor trece în etapa a doua. La primele ediţii concurenţilor li s-a cerut să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca sau Vlad Ivanov.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe: https://bit.ly/ProgramAIFF5 iar biletele sunt puse în vânzare pe: https://bit.ly/BileteAIFF5.

American Independent Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop şi aduce în fiecare an cele mai noi, creative şi originale filme americane de cinema publicului din România. Printre oaspeţii ediţiilor anterioare s-au numărat: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Benh Zeitlin, Jacques Audiard, Maya Hawke ori Sebastian Stan.

AIFF.5 beneficiază de sprijinul Banca Transilvania şi este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

Parteneri: DACIN SARA, Catena, Europa Cinemas, Food Hood, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Eventbook.
Partener media principal: Radio Guerrilla, AGERPRES.
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Menu, Ziarul Metropolis, LiterNet, The Institute, Films in Frame, Movie News, IQ Ads, Smark, A List Magazine, CineGhid, Munteanu, AARC - All About Romanian Cinema, Radio România Cultural


Mai multe despre AIFF.5 puteţi găsi şi pe:
http://filmedefestival.ro/american-independent-ff
Facebook: www.facebook.com/AmericanIndependentFF
Instagram: www.instagram.com/americanindependentff

Mai multe despre programele Casa Bună pe:
Facebook: www.facebook.com/asociatiacasabuna
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus