iulie 2021
Festivalul TIFF 2021

Nume sonor în cinematografia română, îndrăgită şi apreciată pentru apariţiile sale pe micul şi marele ecran, dar şi în teatru, actriţa Cezara Dafinescu va fi celebrată la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (23 iulie - 1 august 2021). Artista care a cucerit inimile românilor în zeci de roluri interpretate pe scenă şi în producţii autohtone de succes, va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere TIFF 2021, pe 31 iulie. În prezenţa sa, la Cluj va fi proiectată în aceeaşi zi comedia muzicală Cucoana Chiriţa, regizată de Mircea Drăgan, în care actriţa interpretează un rol memorabil.

Cezara Dafinescu

 Cu un palmares care include nu mai puţin de 40 de roluri în film, apariţii în seriale de televiziune şi peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se numără astăzi printre cei mai iubiţi artişti din România. S-a născut pe 4 august 1948, în Sibiu, iar în copilărie, cariera sa părea să se îndrepte către lumea sportului, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori, la săritura în înălţime. Evoluţia ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, dar atracţia pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în acelaşi an a jucat în Explozia, în regia lui Mircea Drăgan, cel care în 1971 îi oferise şi rolul din B.D. în alertă, comedia care a marcat debutul actriţei în cinema.
Cezara Dafinescu în Cucoana Chiriţa

 Talentul şi naturaleţea Cezarei Dafinescu au contribuit la ascensiunea sa în lumea filmului, unde s-a remarcat, de-a lungul vremii, şi în Întoarcerea Vlaşinilor (1983, Mircea Drăgan), Secretul lui Nemesis (1985, r. Geo Saizescu), Dumbrava minunată (1980), Cucoana Chiriţa (1986) şi Chiriţa în Iaşi (1987, r. Mircea Drăgan), Boy Wizard (1996, r. Johnny Mysto), dar şi în producţii de televiziune extrem de populare înainte de 1989 - celebrele scheciuri umoristice, spectacole de teatru TV şi seriale de succes în anii 2000. Printre cele mai recente apariţii sunt cele din filmele Toni Erdmann (2016, r. Maren Ade) şi Între chin şi amin (2019, r. Toma Enache). În paralel, cariera sa artistică a continuat şi în lumea teatrului, unde actriţa a interpretat zeci de roluri memorabile, majoritatea pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

În 2021, Cezara Dafinescu intră în galeria marilor actori premiaţi pentru întreaga activitate artistică la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Cezara Dafinescu

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Tenaris Silcotub, LIDL, MOL România, Cemacon, Orange, IQOS, Carlsberg , Regina Maria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, E.ON, Compania de Apa Somes, McDonald, Tazz by Emag, Conceptual Lab by Theo Nissim, JTI, Epson, Emerson, Farmec, Yonder, CSI Romania, Endpoint Protector by CoSoSys
Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Promelek XXI, Luna Cleaning, Agressione, Ramada, Platinia
Transportator oficial: Tarom
Partener logistic: DHL
Partener Tehnologic: Reea
Cu sprjinul: Trend Communication
Recomandat de: Europa FM
Susţinut de: TVR, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Radio România Cultural, Agerpres, Harper's Bazaar, Beau Monde, Cosmopolitan, Femeia, BBC TopGear, Cinemagia, Business Review, Iqads.ro, Urban.ro, SpotMedia.ro, Cineuropa, Film New Europe, Films in Frame, Sinteza, Observator Cultural, Zile şi nopţi, Cinemap, Liternet, Aarc.ro, Munteanu
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Maszol, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, Cluj24, afaceri.news
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Ne puteţi urmări pe: tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro



Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus