iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
Profesionişti din educaţie şi lideri de opinie din domeniul audiovizualului se întâlnesc la Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică, organizată în cadrul celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (23 iulie-1 august 2021).

 Tema evenimentului programat pe 26 şi 27 iulie 2021, la Hotel Platinia din Cluj-Napoca, vizează utilitatea implementării unui opţional în programa şcolară a elevilor, dar şi dezvoltarea în şcoli a educaţiei prin cinema, ca modalitate de învăţare. Copiii din România au nevoie de educaţie audiovizuală - este mesajul de la care a pornit evenimentul iniţiat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), prin programul EducaTIFF, în parteneriat cu European Film Factory.

Un obiectiv major pe lista priorităţilor APFR, educaţia media şi cinematografică a primit, de-a lungul timpului, o atenţie sporită din partea TIFF. Încă din 2009, sub umbrela EducaTIFF, primul şi cel mai amplu program educaţional de acest gen din România, TIFF derulează proiecte dedicate deopotrivă elevilor, părinţilor şi profesioniştilor din educaţie, la care participă circa 3000 de persoane anual.


În continuarea eforturilor de promovare a unei agende solide şi coerente de programe şcolare dedicate, TIFF găzduieşte în 2021 şi Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică, în cadrul căreia se vor discuta aspecte importante în vederea implementării unui astfel de opţional în instituţiile de învăţământ în România. Experţii invitaţi la eveniment vor aborda subiecte precum utilitatea educaţiei non-formale în procesul general de educaţie şi vor prezenta modele de succes în educaţia audiovizuală. Conferinţa va fi moderată de Ştefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean, iar printre invitaţi se numără Excelenţa Sa, Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România, precum şi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Radu Szekely.

Partener principal al conferinţei, European Film Factory pune la dispoziţia profesorilor şi elevilor filme special alese pentru fiecare categorie de vârstă şi materiale didactice adecvate, prin intermediul platformei europeanfilmfactory.eu. Platforma are impact în 39 de ţări şi a înregistrat peste 4,500 de utilizatori, implicând peste 2000 de şcoli europene. Sub egida European Film Factory, o parte importantă a conferinţei se va axa pe subiecte de interes european şi pe modele europene de bună practică în educaţie audiovizuală. Printre invitaţi se numără Anna Kasimati, din partea Greek Film Centre, Leopold Grün, director al Vision Kino (Germania), Louise Andrieu, reprezentanta Educ'ARTE, platforma educaţională a ARTE.

În paralel, şi la ediţia din 2021 a EducaTIFF, copiii vor avea parte de un program de nouă filme special alese pentru ei, printre care şi multipremiatele Oamenii-lup / Wolfwakers, Traversarea / The Crossing, filmul de aventuri Micul astronaut / Spaceboy, animaţia fantasy Nahuel şi cartea magică / Nahuel and the Magical Book, filmele româneşti Străjerii Deltei, regizat de Liviu Mărghidan, şi Scena, un scurtmetraj de Cristian Pleş.

 Totodată, în 2021, EducaTIFF organizează ateliere noi dedicate copiilor şi profesorilor. În colaborare cu Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, TIFF invită liceenii cu vârste între 14 şi 18 ani, dar şi profesorii şi părinţii, la un Workshop Anti-Bullying, în cadrul căruia vor discuta cu psihoterapeutul german Alia Pagin despre cum pot fi prevenite şi gestionate agresiunile de acest tip, pornind de la proiecţia unor filme care abordează acest subiect. Workshop-ul se va desfăşura în limba engleză, în două zile diferite: pe 28 iulie 2021, adolescenţii vor avea parte de exemple, discuţii practice şi soluţii, la Muzeul de Istorie, iar pe 29 iulie 2021, profesorii şi părinţii care se înscriu vor beneficia de training la sediul Centrului Cultural German. Detalii despre modalitatea de înscriere vor fi anunţate în curând pe tiff.ro şi pagina de Facebook EducaTIFF.

Copiii din grupele de vârstă 5-7 ani şi 8-10 ani vor avea parte de o adevărată aventură la cele două ateliere de animaţie stop-motion organizate în colaborare cu Asociaţia BlocZero pe 29 iulie 2021, la Muzeul de Istorie, şi pe 30 iulie 2021, la Muzeul de Artă. Cei mici vor învăţa să creeze imagini în mişcare, sub îndrumarea artistei Agata Tabacu. La rândul lor, părinţii sunt invitaţi să descopere noi resurse media, utile în procesul de dezvoltare a copiilor. Accesul la atelierele EducaTIFF 2021 este gratuit, în limita locurilor disponibile, şi se face pe bază de înscriere la adresa [email protected], până pe data de 20 iulie 2021.

Toate activităţile din cadrul EducaTIFF se vor organiza cu respectarea măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual. Detalii despre programele EducaTIFF: [email protected].

Programul EducaTIFF este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al TenarisSilcotub. Sponsori: Emerson, Yonder

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august 2021, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca
În parteneriat cu: Comisia Naţională a României pentru UNESCO
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Tenaris Silcotub, LIDL, MOL România, Cemacon, Orange, IQOS, Carlsberg , Regina Maria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, E.ON, Compania de Apa Somes, McDonald, Tazz by Emag, Conceptual Lab by Theo Nissim, JTI, Epson, Emerson, Farmec, Yonder, CSI Romania, Endpoint Protector by CoSoSys
Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Promelek XXI, Luna Cleaning, Agressione, Ramada, Platinia
Transportator oficial: Tarom
Partener logistic: DHL
Cu sprjinul: Trend Communication
Recomandat de: Europa FM
Susţinut de: TVR, TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, Radio România Cultural, Agerpres, Harper's Bazaar, Beau Monde, Cosmopolitan, Femeia, BBC TopGear, Cinemagia, Business Review, Iqads.ro, Urban.ro, SpotMedia.ro, Cineuropa, Film New Europe, Films in Frame, Sinteza, Observator Cultural, Zile şi nopţi, Cinemap, LiterNet, Aarc.ro, Munteanu
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Maszol, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, Cluj24, afaceri.news
Partener de monitorizare: mediaTRUST

Ne puteţi urmări pe: tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.



Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus