iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
10 actori talentaţi de teatru se pregătesc de întâlnirea cu lumea cinematografiei la cea de-a 10-a ediţie a programului 10 pentru FILM. O rampă de lansare dedicată artiştilor care s-au remarcat pe scenele teatrelor din România, dar nu au avut încă şansa de a se afirma pe marile ecrane, programul îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc.

Până în prezent, 90 de actori au fost promovaţi în cadrul proiectului. Aflaţi la debut sau cu roluri secundare la activ, cei 10 actori selectaţi la această ediţie vor fi prezentaţi la TIFF 2021 (23 iulie-1 august), unde vor beneficia de materiale de prezentare - fotografii şi video - şi de întâlniri cu profesionişti din industrie. De asemenea, fiecare va beneficia de un interviu amplu de prezentare publicat pe LiterNet.ro în zilele premergătoare TIFF-ului.

Actorii selectaţi la această ediţie sunt: Daniel Beşleagă - interviu aici (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ), Romaniţa Ionescu - interviu aici şi Alex Calangiu - interviu aici (actori ai Teatrului Naţional "Marin Sorescu'' din Craiova), Blanca Doba - interviu aici şi aici (Teatrul "Maria Filotti'' din Brăila, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor, Teatru Metropolis) - nominalizată în 2019 la Premiile UNITER pentru Debut şi câştigătoarea Premiului 10 pentru FILM la Gala HOP în 2017, Diana Fufezan - interviu aici (Teatrul Naţional "Radu Stanca'' din Sibiu), Alexandru Liviu Ionescu - interviu aici - distins cu Premiul 10 pentru FILM la Gala HOP 2020, Zita Ema Moldovan - interviu aici (Compania de Teatru Giuvlipen), Matei Rotaru (Teatrul Naţional "Lucian Blaga'' din Cluj-Napoca), Theodora Sandu - interviu aici (Teatrul "Toma Caragiu'' din Ploieşti) - câştigătoarea premiului 10 pentru FILM la Gala HOP 2019) şi actriţa şi regizoarea independentă Armine Vosganian - interviu aici.

Cei 10 actori au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu - preşedintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki şi Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu - editorul portalului Liternet şi Cătălin Dordea, director de casting şi coordonator al proiectului 10 pentru F. Ei vor fi prezentaţi la TIFF 2021, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, unde vor avea şansa să-i întâlnească pe regizorii, producătorii, directorii de casting şi jurnaliştii invitaţi ai ediţiei.

90 de actori au fost selectaţi în ultimii ani în programul 10 pentru FILM. Mulţi dintre ei au interpretat ulterior roluri de succes în lungmetraje şi seriale TV foarte apreciate. Printre aceştia se numără Elena Purea (Tata mută munţii), Csaba Ciugulitu (Valan - Valea sufletelor, Între Chin şi Amin), Cristian Balint (The Blacklist), Rareş Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (Contraindicaţii, Povestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The Nun, Umbre, 6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai (Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă, Mia îşi ratează răzbunarea, Umbre), Ana Covalciuc (Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă), Eduard Trifa (Scara), Lucian Pavel (Berliner, Un pas în urma serafimilor).

Programul 10 pentru FILM este realizat cu sprijinul: IQOS şi ECCO.

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz