iulie 2021
Festivalul TIFF 2021

Oricine merită să-şi înceapă săptămâna cu o veste bună. Mai ales iubitorii de film care nu şi-ar refuza sub nicio formă experienţa unui film bun, proiectat pe ecranul din Piaţa Unirii Open Air, la TIFF.

 Între 23 iulie - 1 august 2021, vezi filme sub cerul liber, la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

 Biletele au fost puse în vânzare şi sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro.

Dineu cu vecinii de sus / The People Upstairs / Sentimental, r. Cesc Gay
Vineri, 23 iulie 2021, ora 20:45 - În continuarea Galei de deschidere

Julio şi Ana sunt împreună de peste 15 ani, iar monotonia a reuşit deja să se instaleze în relaţia lor. Ce i-ar putea ajuta să depăşească această criză? Salva şi Laura, un cuplu care i-a întâmpinat cu braţele deschise atunci când s-au mutat în bloc, dar care, fără să ştie, a reuşit să genereze conflicte şi gelozii un etaj mai jos.
***Prezentat în 2020 la San Sebastián.


Complet necunoscuţi, r. Octavian Strunilă
Sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 21:45

Un grup de buni prieteni folosesc eclipsa de lună ca pretext pentru o revedere la cină. Pare a fi o seară tipică, până când gazda, Maria, propune un joc. Toţi oaspeţii trebuie să îşi aşeze telefoanele pe masă, să citească cu voce tare toate mesajele primite şi să răspundă la toate apelurile în faţa întregului grup. Tu ai accepta provocarea?
***Premieră absolută!

Încă un rând / Another Round, r. Thomas Vinterberg
Duminică, 25 iulie 2021, ora 21:45

Patru prieteni, profesori la liceu, decid să pună în practică teoria unui psiholog norvegian conform căreia oamenii s-ar fi născut cu un deficit de alcool în sânge. Potrivit aceleiaşi teorii, un consum moderat le-ar deschide minţile, i-ar face mai creativi şi mai relaxaţi. Curând, fiecare dintre ei va fi nevoit să-şi găsească curajul de a înfrunta viaţa treaz.
***Premiat în 2021 cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin.


Mauritanul / The Mauritanian, r. Kevin Macdonald
Luni, 26 iulie 2021, ora 21:45

Capturat de armata americană, Mohamedou Ould Slahi lâncezeşte ani de zile în închisoare, fără să ajungă la proces şi fără o condamnare oficială. La limita disperării, Slahi găseşte sprijin în avocata Nancy Hollander şi asociata ei, Teri Duncan, alături de care va înfrunta nenumărate obstacole în lupta pentru dreptate. Acţiunile lor controversate vor dezvălui o conspiraţie şocantă.
 ***Globul de aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, câştigat în 2021 de Jodie Foster.

Lecţii de persană / Persian Lessons, r. Vadim Perelman
Marţi, 27 iulie 2021, ora 21:45

1942. Tânărul belgian Gilles este arestat de trupele SS şi trimis împreună cu alţi evrei la un lagăr din Germania. Bărbatul evită execuţia ca prin minune: îi minte pe gardieni că nu e evreu, ci iranian. Exact când crede că a scăpat de pericol, Gilles primeşte o sarcină ingrată: să-l înveţe persană pe Koch, ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului.
***Prezentat în 2020 la Berlinală.

Succes de public / The Big Hit, r. Emmanuel Courcol
Miercuri, 28 iulie 2021, ora 21:45

Etienne se ocupă de un atelier de actorie într-o închisoare şi strânge laolaltă o trupă pestriţă de prizonieri pentru a pune în scenă Aşteptându-l pe Godot. Etienne se simte de parcă i-a pus Dumnezeu mâna în cap când i se permite să-i scoată pe prizonieri în turneu. Fiecare spectacol este un succes, iar regizorul şi improbabilii săi actori devin prieteni la cataramă. Dar iată că se apropie ultimul spectacol, în Paris. Va fi ultima lor reprezentaţie un triumf?
***Cea mai bună comedie europeană la European Film Awards 2020.

Tigri / Tigers, r. Ronnie Sandahl
Joi, 29 iulie 2021, ora 21:45

Martin este unul dintre cei mai promiţători jucători de fotbal pe care i-a văzut vreodată Suedia. La 16 ani, visul său de o viaţă se împlineşte când este cumpărat de celebra echipă Inter Milano. Dar, pe măsură ce se obişnuieşte cu o realitate în care orice şi oricine are un preţ, Martin descoperă că îi este din ce în ce mai dificil să deosebească sacrificiul de supunere, plăcerea de durere şi prietenul de duşman. Film inspirat de viaţa fotbalistului suedez Martin Bengtsson.


România sălbatică, r. Dan Dinu
Vineri, 30 iulie 2021, ora 21:45

România sălbatică este cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din ţara noastră. După mii de kilometri parcurşi, sute de ore de filmare şi mai bine de 10 ani de preproducţie filmul prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase şi greu accesibile, precum şi poveşti unice despre biodiversitatea ţării.
***Premieră absolută!

Noaptea regilor / Night of the Kings, r. Philippe Lacôte
Sâmbătă, 31 iulie 2021, ora 20:30 - În continuarea Galei de decernare a premiilor

Un tânăr este trimis în La Maca, o închisoare din mijlocul pădurilor din Coasta de Fildeş condusă de condamnaţi şi unde dăinuie o tradiţie sumbră: la fiecare lună roşie, un povestaş este ales dintre deţinuţi pentru a spune o poveste. Ales de liderul închisorii, tânărul află curând că va fi ucis dacă îşi termină povestea înainte de venirea zorilor.
***Prezentat în 2020 la Veneţia şi Toronto.

Anii noştri de glorie / The Best Years, r. Gabriele Muccino
Duminică, 1 august 2021, ora 21:45

În fermecătoarea Italie a anilor '80, un grup de prieteni se bucură împreună de cei mai frumoşi ani ai vieţii. Dar timpul trece, iar destinul îi desparte pe măsură ce fiecare îşi urmează propriul drum. De-a lungul anilor, cei patru prieteni se vor regăsi şi se vor pierde în repetate rânduri, fiecare confruntându-se cu propriile speranţe, deziluzii, succese şi eşecuri şi, mai ales, cu trecerea timpului.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august 2021, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.
Mulţumim sponsorilor şi partenerilor TIFF 2021!



Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus