iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
Petite maman, în regia lui Celine Sciamma, debutează ca un film clasic de familie, aparent uşor de văzut, plăcut cromatic, dinamic şi foarte drăgălaş, dar care are un substrat mult mai adânc şi transcede o experienţă normală a unei familii care. în urma pierderii bunicii, vine să facă ordine în casa acesteia, situată la liziera unei păduri. Viaţa lui Nelly, fetiţa familiei, e una liniară, dar ea dă dovadă de o maturitate atipică vârstei sale, este mereu tăcută, dar lucidă. Sefoara - singurul moment în care mama ei vine să petreacă puţin timp cu ea - pune toate întrebările posibile şi, întrebată de ce face asta, răspunde - cinic - că e singura dată când are ocazia să discute cu mama ei, în rest doar o aşteaptă. Nelly simte şi spune despre mama ei că este mereu tristă.

Într-o zi, după ce mama sa pleacă pe neaşteptate, Nelly se joacă în mijlocul pădurii şi întâlneşte o fată care îi seamănă leit, dar care are acelaşi nume ca mama sa. Totul devine şi mai ciudat însă în momentul în care - invitată fiind la aceasta acasă - observă că totul arată exact la fel ca în propria casă, de la obiectele din bucătărie şi baie, la ceea ce se află în camera bunicii sale. Cele fetiţe îşi fac vizite reciproce şi par că ştiu exact unde se găsesc toate lucrurile, indiferent în care dintre cele două case se află.


De la simpla joacă împreună, lucrurile iau o tentă mult mai serioasă, Nelly ajunge să îi încredinţeze secretul ei noii sale prietene, iar aceasta nu pare deloc surprinsă.

 Această coexistenţă a două universuri paralele e scenariul pe care foarte multă lume îl doreşte măcar o dată în viaţă, dar mi se pare inedit (şi extrem de curajos să fie inserat în povestea unui film). Ideea este - cu siguranţă - una de aplaudat, dar există anumite elemente care sunt susceptibile a naşte foarte multe confuzii - de exemplu posibila conotaţie simbolică a piramidei din mijlocul apei care este traversată de copii în bărcuţa lor cu vâsle. Filmul abordează o nouă faţă a experienţei iniţiatice, mai exact una inversă, în care răspunsurile la întrebările trecutului îşi găsesc rezolvarea în prezent.

Dincolo de tot felul de teorii abstracte despre călătoria în timp, despre suprapunerea universurilor paralele, în scenariul filmului întâlnirea neconvenţională dintre personaje ar trebui să schimbe radical felul în care se desfăşoară toate lucrurile. În film însă totul se întâmplă simplu, natural, parcă ignorând cu totul premisa iniţială, lucrurile stranii sunt receptate de parcă ar fi banalităţi, nu există reacţii disproporţionate - iar asta - în mai toate contextele, ar putea părea inexplicabil. În mai toate, cu excepţia unuia, care pare a fi salvatorul inadvertenţelor din scenariul iniţial. E vorba despre copii, iar copiii încă plutesc în dimensiunea asta mitico-legendară în care nimic nu este imposibil, în care legile firii nu au niciun fel de concreteţe, în care nu toate stările sunt bine definite sau agregate, copiii nu simt frica pentru că nu cunosc lumea sau tind să cunoască doar partea frumoasă a lumii, şi fiind obişnuiţi să pună întrebări despre orice, totul poate fi explicat / va fi explicat la un moment dat, cu tot atâta uşurinţă cu cât a fost să pui întrebarea. Totul e un joc născut dintr-un tipic abisal al redevenirii, filmul poate fi o metaforă pentru cea mai pură formă de apropiere de părinţi, intangibilă oriunde altundeva, mai puţin în Petite maman.

Petite maman rămâne totuşi, cum spuneam la început, un film de familie, dar unul care solicită puţin mai mult publicul, păşind într-o pseudo-lume fantastică, una doar implicită, psihologică, păstrând tot timpul aura aceea caldă, umană, care justifică totul - iubirea. Iată, sentimentul pe care copiii îl simt cel mai bine, fără vreo explicaţie rezonabilă, pur şi simplu, organic.

Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus