iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
Occasional Spies / Spioni de ocazie, cel de-al doilea lungmetraj documentar din cariera Oanei Giurgiu, e descris, în sinopsis, ca spunând povestea recrutării, antrenării şi trimiterii în misiune a unui număr de amatori în ale milităriei şi serviciilor secrete. E vorba de al doilea război mondial, de sionişti proaspăt emigraţi din ţări ale Europei de Est (cu gândul formării statului Israel) şi de trimiterea lor în ţările de unde abia plecaseră într-o misiune gândită de MI9-ul britanic pentru eliberarea din detenţie a unui număr semnificativ de piloţi britanici şi americani.

Acestea sunt, într-adevăr, premisele filmului proiectat în premieră mondială în curtea Agronomiei clujene (USAMV) în a doua seară de TIFF 2021. Cele 120 (!) de minute ale peliculei îi amplifică însă major tematica şi obiectivele. Alături de povestea spionilor de ocazie, e narată istoria ultimilor doi ani de război, 1944-1945, în România, Ungaria şi Slovacia, istoria deportărilor masive ale populaţiei evreieşti din această perioadă, istoria unora dintre încercările de a limita proporţiile terifiantului trafic al morţii spre lagărele de exterminare, istoria creării statului Israel în anii care au urmat războiului şi o seamă de istorii personale conectate de biografiile eroilor centrali. Cât despre destinul acestora, el va avea, până la urmă, prea puţin a face cu eliberarea aviatorilor (temă ce, de altfel, pierde din importanţă de-a lungul derulării filmului) şi mult mai mult cu încercarea de salvare a cât mai multor cetăţeni de origine evreiască.


Având la dispoziţie multiple mărturii scrise şi prea puţine documente vizuale (câteva fotografii şi cam atât), Oana Giurgiu alege o metodă inedită de readucere la viaţă a traseului eroilor săi: actori de azi, profesionişti şi amatori (mare parte din echipa TIFF), interpretează, ca într-un film de ficţiune, rolurile personajelor principale, doar că soluţia de redare în film a prestaţiei lor nu e cea clasică (moving pictures / fotografii în mişcare), ci una inedită: still frames / succesiune de cadre.

Efectul e spectaculos şi reprezintă marele atu al Spionilor de ocazie. Fotografiile de azi (DOP: Alex Gâlmeanu, chapeau!), în alb şi negru, au aura unor imagini de epocă. Montate (Letiţia Ştefănescu, encore chapeau!) alături de fotogramele autentice de epocă (înfăţişând atât biografiile eroilor noştri, cât şi străzile Bucureştiului, Clujului ori Budapestei în anii de război), noile imagini capătă patina timpului, ştergând, în bună şi tulburătoare măsură, graniţa între documentar şi ficţiune, între autentic şi fabricat, între real şi re-imaginat.

Latura documentară e potenţată prin includerea mai multor calupuri de imagini video de epocă (în cele de producţie americană, descriind bombardarea câmpurilor petrolifere de lângă Ploieşti, vocea naratorului seamănă teribil cu cea a lui Humphrey Bogart!) şi a unor interviuri realizate în prezent cu istorici.

Multitudinea de informaţii şi de fire narativ-istorice transformă Occasional Spies / Spioni de ocazie într-un veritabil curs universitar. Livrat în formulă comprimată (cele 2 ore sunt, poate, o durată mare pentru un documentar clasic, dar sunt prea puţin pentru nivelul de big data oferit), filmul este, pe alocuri, dificil de urmărit. Proiectat în acelaşi spaţiu (curtea Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Cluj e un loc formidabil inclusiv pentru a privi filme noaptea!) în care Malmkrog-ul lui Cristi Puiu făcea valuri la precedentul TIFF, Occasional Spies / Spioni de ocazie împarte cu acesta încrederea în capacitatea spectatorului de a se recepţiona, descifra şi înţelege bogăţia de idei, imagini, sugestii de pe ecran.

Revenind la premise, destinul eroilor filmului n-a fost cel pentru care au fost pregătiţi. Prinşi în vâltoarea evenimentelor ce se succedau cu viteză ameţitoare în perioada finală a războiului, proaspeţii spioni au fost siliţi să se adapteze din mers şi să se reinventeze la faţa locului. Lecţia neîntreruptei disponibilităţi şi capabilităţi de adaptare e printre cele mai importante dintre cele oferite de Occasional Spies / Spioni de ocazie.

Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus