iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
În ciuda legilor internaționale care protejează cetaceele, în regiunile nordice ale Terrei vânătoarea de balene e încă practicată de braconieri ca sursă de subzistență. Filmul lui Philipp Yuryev Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene ne introduce direct în viața unui sat de pescari din nord-estul Rusiei, unde oamenii frigului își duc existența în condiții vitrege. Totuși, chiar și acolo a ajuns internetul, făcând și mai frapantă diferența dintre primitivism și civilizație. Doi adolescenți, care participă la vânarea ilegală a balenelor distribuind în sat carne de cetaceu, cad pradă unui canal de sexchat, îndrăgostindu-se de o delicată blondă din Detroit, furnizoare de plăceri internautice. Unul dintre ei, Leșka, locuiește cu bunicul său care se pregătește zilnic să moară. O secvență duios ironică e atunci când bătrânul cere să fie dus în pustietatea siberică pentru a fi lăsat acolo să moară, după obiceiul strămoșesc al eschimoșilor. Dar nu moare și moartea e mereu amânată. 


Pasiunea lui Leșka pentru frumoasa din Detroit dobândește dimensiuni paranoice. Face pentru ea o adevărată obsesie, cum numai adolescenții sunt în stare. Se străduiește să învețe engleza, se gândește numai la ea, mângâie cu degetele ecranul laptopului cu chipul ei. Refuză, inhibat, relația cu o femeie în carne și oase, adusă în sat pentru prestații erotice. Idealizarea iubirii e intrinsecă vârstei. Când sexoasa americancă e ocupată cu un alt client, Leșka presupune că vorbește cu prietenul său, merge la el și-l bate bine până îl lasă lat. Crezând că l-a omorât, își ia provizii pentru un drum lung (alimente, combustibil pentru barca cu motor) și pleacă pe mare. Unde? În America, firește. Doar a studiat harta și a văzut că strâmtoarea Bering are doar 86 de kilometri. Aventura lui îndârjită din Rusia până în America poate începe, cu toate riscurile cunoscute. Unii braconieri au fost împușcați ajungând pe pământ american.

Este emoționant ilară repetarea vocabulelor fatidice America! America! amintind schizoid de celebrul America, America! al lui Elia Kazan. Aici visul american cade în desuetudine și degringoladă accentuată, rizibilă, grotescă și defăimătoare. Nimic n-a mai rămas din el. Poate doar epuizarea unui "a fost cândva". Ajunge din întâmplare pe o insulă din Marea Bering, unde acționează alți braconieri, vulpoi versați care-l lasă fără barcă. E o reiterare amară a drumului inițiatic sfârșit prost, ca într-o poveste, căci poveste este până la urmă această fictivă aventură a unui vânător de balene. Leșka e descoperit până la urmă de un soldat american al pazei de coastă. Când acesta află unde vrea să ajungă fugarul, îi răspunde în răspăr că Detroit este "o hazna", dar consimte să-l ducă pe pământ american... Ce va face Leșka în Alasca? E întrebarea pe care și-o pune spectatorul. Dar bietul îndrăgostit de o fantomă ajunge tot în satul părăsit, unde prietenul său este bine mersi și cursul vieții continuă în același ritm.

Producție Polonia-Rusia-Belgia 2020, filmul lui Philipp Yuryev, cu Vladimir Onokhov, Kristina Asmus și Vladimir Lyubimtsev, aduce multă caldă inocență din frigul polar, vădind dibăcie în spunerea poveștii și acută penetrare în psihologia și activitățile oamenilor frigului. Camera pune bine în evidență imensitatea agrestă a spațiilor nordice, fețele mongoloide ale actanților, fizionomii care ascund caractere puternice, neînduplecate. Construcția subiectului (scenariul îi aparține tot lui Philipp Yuryev) are coerența fără fisuri a întregului bine asamblat. Noutatea mediului geografic radiografiat corelat cu tehnologia modernă e de bun augur, trezește un viu interes. Filmul lasă o bună impresie. Firul epic e de o limpiditate acaparantă. Cu asemenea calități sunt convins că Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene va urca pe lista premiaților ediției.

Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus