iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
În ciuda legilor internaţionale care protejează cetaceele, în regiunile nordice ale Terrei vânătoarea de balene e încă practicată de braconieri ca sursă de subzistenţă. Filmul lui Philipp Yuryev Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene ne introduce direct în viaţa unui sat de pescari din nord-estul Rusiei, unde oamenii frigului îşi duc existenţa în condiţii vitrege. Totuşi, chiar şi acolo a ajuns internetul, făcând şi mai frapantă diferenţa dintre primitivism şi civilizaţie. Doi adolescenţi, care participă la vânarea ilegală a balenelor distribuind în sat carne de cetaceu, cad pradă unui canal de sexchat, îndrăgostindu-se de o delicată blondă din Detroit, furnizoare de plăceri internautice. Unul dintre ei, Leşka, locuieşte cu bunicul său care se pregăteşte zilnic să moară. O secvenţă duios ironică e atunci când bătrânul cere să fie dus în pustietatea siberică pentru a fi lăsat acolo să moară, după obiceiul strămoşesc al eschimoşilor. Dar nu moare şi moartea e mereu amânată. 


Pasiunea lui Leşka pentru frumoasa din Detroit dobândeşte dimensiuni paranoice. Face pentru ea o adevărată obsesie, cum numai adolescenţii sunt în stare. Se străduieşte să înveţe engleza, se gândeşte numai la ea, mângâie cu degetele ecranul laptopului cu chipul ei. Refuză, inhibat, relaţia cu o femeie în carne şi oase, adusă în sat pentru prestaţii erotice. Idealizarea iubirii e intrinsecă vârstei. Când sexoasa americancă e ocupată cu un alt client, Leşka presupune că vorbeşte cu prietenul său, merge la el şi-l bate bine până îl lasă lat. Crezând că l-a omorât, îşi ia provizii pentru un drum lung (alimente, combustibil pentru barca cu motor) şi pleacă pe mare. Unde? În America, fireşte. Doar a studiat harta şi a văzut că strâmtoarea Bering are doar 86 de kilometri. Aventura lui îndârjită din Rusia până în America poate începe, cu toate riscurile cunoscute. Unii braconieri au fost împuşcaţi ajungând pe pământ american.

Este emoţionant ilară repetarea vocabulelor fatidice America! America! amintind schizoid de celebrul America, America! al lui Elia Kazan. Aici visul american cade în desuetudine şi degringoladă accentuată, rizibilă, grotescă şi defăimătoare. Nimic n-a mai rămas din el. Poate doar epuizarea unui "a fost cândva". Ajunge din întâmplare pe o insulă din Marea Bering, unde acţionează alţi braconieri, vulpoi versaţi care-l lasă fără barcă. E o reiterare amară a drumului iniţiatic sfârşit prost, ca într-o poveste, căci poveste este până la urmă această fictivă aventură a unui vânător de balene. Leşka e descoperit până la urmă de un soldat american al pazei de coastă. Când acesta află unde vrea să ajungă fugarul, îi răspunde în răspăr că Detroit este "o hazna", dar consimte să-l ducă pe pământ american... Ce va face Leşka în Alasca? E întrebarea pe care şi-o pune spectatorul. Dar bietul îndrăgostit de o fantomă ajunge tot în satul părăsit, unde prietenul său este bine mersi şi cursul vieţii continuă în acelaşi ritm.

Producţie Polonia-Rusia-Belgia 2020, filmul lui Philipp Yuryev, cu Vladimir Onokhov, Kristina Asmus şi Vladimir Lyubimtsev, aduce multă caldă inocenţă din frigul polar, vădind dibăcie în spunerea poveştii şi acută penetrare în psihologia şi activităţile oamenilor frigului. Camera pune bine în evidenţă imensitatea agrestă a spaţiilor nordice, feţele mongoloide ale actanţilor, fizionomii care ascund caractere puternice, neînduplecate. Construcţia subiectului (scenariul îi aparţine tot lui Philipp Yuryev) are coerenţa fără fisuri a întregului bine asamblat. Noutatea mediului geografic radiografiat corelat cu tehnologia modernă e de bun augur, trezeşte un viu interes. Filmul lasă o bună impresie. Firul epic e de o limpiditate acaparantă. Cu asemenea calităţi sunt convins că Kitoboy / The Whaler Boy / Vânătorul de balene va urca pe lista premiaţilor ediţiei.

Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus