iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre / Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time / Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată, regia Lili Horvath este unul dintre filmele competiţiei TIFF 2021 ce a rulat şi în cadrul Zilei maghiare.

Filmul are un sinopsis relativ banal, deja cutumiar în sfera serialelor de adolescenţi, sau în soap-operas, dar plăcut în simplitatea lui. Foarte sincer, deloc încărcat, deloc artificial, Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată ilustrează nevoia absolută de împlinire a iubirii, soldată chiar cu renunţarea la sine. Protagonista revine din America în Ungaria pentru a fi împreună cu doctorul Janos, pe care îl întâlneşte la o conferinţă în New Jersey şi de care se îndrăgosteşte. De aici scenariul evoluează pe două planuri, unul de natură psihologică şi unul concret, al întâmplărilor.

Există elemente prezentate contradictoriu, care constituie premisa pentru catharsisul cuprinzător al carnalului. Faptul că cei doi nu se cunosc mai deloc este scindat în poveste, între versiunea femeii, care pare să fi dezvoltat un soi de obsesie şi ştie / vrea să ştie fiecare detaliu din viaţa doctorului Janos, versus versiunea doctorului însuşi, care nu îşi aminteşte prima lor întâlnire, iar mai târziu alege să păstreze o aură de mister.

Pasiunea e foarte bine surprinsă în multe dintre secvenţele filmului, dar acestea alternează cu cele ale vizitelor ei la psiholog, fapt care conduce spre două căi posibile de interpretare: totul se întâmplă cu adevărat sau e doar în mintea ei? La dilema asta vrea să răspundă filmul Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată, într-un fel deopotrivă concret şi simbolic.

Detaliile psihologice (redate prin actorie de bună calitate) sunt învelişul protector al firului poveştii de dragoste, acestea îl întăresc, îi adaugă complexitate şi un simţ foarte intrigant al nevoii de deznodământ.


Filmul se joacă foarte bine cu misterul, concretul şi simbolicul, le împleteşte egal, unitar, în structura aceasta de serial des întâlnit, dar totuşi având ceva în plus.

Până la urmă faptul că îi poate fi asociată o dimensiune comercială nu este un handicap, mai degrabă un atu - care asigură deschiderea către şi mai multe categorii de public a filmului Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată.

Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus