iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
Cum ar fi dacă te-ai trezi într-o zi şi ţi-ai da seama că nu ştii cine eşti, ce îţi place să faci sau ce amintiri ai? Te-ai bucura să o iei de la zero sau ai dori să poţi primi înapoi toate experienţele acumulate de-a lungul anilor de viaţă? Regizorul grec Christos Nikou face un studiu de caz pe această temă cu al său Mila / Apples / Mere, o combinaţie între dramă şi comedie neagră care te va face să îţi schimbi perspectiva asupra regretelor. Un alt film prevestitor, produs înainte de pandemie.

În Grecia, o epidemie inexplicabilă determină tot mai mulţi oameni să îşi piardă memoria. Amnezicii sunt duşi la un spital de unde pot fi ori identificaţi de către rude, astfel având o şansă să îşi redescopere personalitatea cu ajutorul lor, ori incluşi în programul "Noua identitate", unde sunt îndrumaţi să îşi contureze amintiri noi cu ajutorul unui bucket list stabilit de doi neurologi. Aris - interpretat în cheie impasibilă de Aris Servetalis - ajunge participant la acest experiment după ce este găsit în autobuz la capătul liniei, fără memorie şi fără acte de identificare. Însă chiar este el victima acestui virus care a acaparat întreaga ţară? Sau e victima a ceva mult mai complex?


Un colaj de cadre statice, reprezentând elemente ale unui apartament - o pernă, o cană pe o masă, o rochie de dantelă -, se schimbă la intervale egale de timp, în cadenţa unui sunet pe care îl descoperim abia la finalul montajului. Aşa ne este introdus protagonistul, care îşi dă succesiv cu capul de peretele dormitorului său. Gestul pare nefiresc în primă instanţă, şi nu ajungem să îi înţelegem semnificaţia decât la sfârşitul filmului. Lui Aris îi plac merele, sunt singurele fructe pe care le consumă - asta până când află ce beneficii pot aduce creierului, moment în care se opreşte. Aris este ursuz şi reţinut cu fetele, însă programul din care face parte îl constrânge să îşi construiască experienţe romantice şi sexuale. Încearcă să lege o prietenie cu o colegă aflată în aceeaşi situaţie, Anna (zglobia Sofia Georgovassili), care e cu un pas înaintea lui în ce priveşte lista de amintiri. Aris este un tip straniu, dar ciudăţenia asta a lui are o justificare.

Regizorul face eforturi stilistice şi narative pentru a determina audienţa să empatizeze cu personajele: cadrul neclar filmat prin parbriz ne dă sentimentul minţii înceţoşate a bolnavilor, tonurile de gri accentuează neutralitatea şi lipsa de individualitate, iar comicul de situaţie ne ajută să digerăm mai uşor această prezentare inodoră, incoloră şi insipidă a protagonistului. În special sarcinile primite de la specialişti, pe care acesta trebuie să le documenteze cu un polaroid, par aproape derizorii: fie că se dă pe o bicicletă de copii, loveşte maşina primită de un copac sau o roagă pe stripteuză să se oprească din dans ca sa facă poză cu ea, ridicolul e la loc de cinste şi tratat cu mare seriozitate. Însă tocmai asta e ironia acestor "teme de casă" care se presupune că ar trebui să modeleze caracterul unui individ: fiecare participant primeşte exact aceeaşi listă caraghioasă. Conştientizând asta, Arias decide să se întoarcă la apartamentul şi vechea lui viaţă şi reîncepe să mănânce mere, făcând pace cu trecutul şi resemnându-se.

O expunere complexă şi metaforică despre memorie, amintiri şi regrete peste care pare că nu poţi trece, Mila / Apples / Mere al lui Christos Nikou te face să te gândeşti la propria viaţă şi propriile alegeri. Dacă ai avea oportunitatea să îţi ştergi singur memoria, să nu îţi mai aminteşti nici măcar firul narativ de la Titanic, şi asta ar însemna să treci mai uşor peste momentele dificile şi să uiţi lucrurile greu de rememorat, ai face-o? Deşi sunt fană a conceptului de amor fati - care spune să îţi iubeşti soarta indiferent de circumstanţe, fiindcă viaţa merită trăită cu bune şi cu rele - nu ştiu sincer ce alegere aş face, în special dacă aş trece printr-o trumă asemănătoare cu a protagonistului. Tu ce ai decide?


Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus