august 2021
Festivalul TIFF 2021
În cadrul Zilei Filmului maghiar la TIFF 2021 s-a putut vedea Hasadék / Ravine / Râpa, în regia lui Balazs Krasznahorkai, un film despre restabilirea relaţiilor de familie, filmat în mare parte în sate din România. Filmul impresionează prin peisaje incredibile, fiind vorba în mare parte despre zone forestiere, prin autenticitatea traiului descris de scenariu, fiind conservate o grămadă de cutume, de tradiţii. Conflictele prezente în intriga filmului se împart pe două planuri - unul inter-familial şi unul între personajele pozitive şi cele negative din lumea satului.

Un medic ginecolog revine în lumea satului la înmormântarea tatălui său, unde îşi întâlneşte după mulţi ani fiul din prima căsătorie, care îşi duce viaţa în satul respectiv, dar visează să plece cât mai departe, în America. Pentru a supravieţui în satul "controlat" de clanul lui Dumitru, personajul negativ din film, fiul medicului trebuie să se alieze cu Dumitru şi să se ocupe de câteva dintre treburile lui murdare. Odată cu sosirea doctorului în sat, acesta încearcă să se apropie de fiul regăsit, dar ajunge să fie şantajat de Dumitru, care nu vrea nimic altceva în contul datoriilor făcute de fiu la el decât pământul de sub casa bătrânului abia înmormântat.

Filmul prezintă în plan principal mai multe teme: conflictul dintre generaţii, naturaleţea unor reacţii pricinuite de revedere, întrebările-clişeu existente la revenirea cuiva în lumea pe care o părăsise cu mult timp în urmă, o încercare de restabilire a legăturii tată fiu. În plan secundar apare conflictul patrimonial, care e susceptibil să îi apropie pe cei doi. În final, leitmotivul filmului restabileşte legătura dintre doctor şi fiul său - râpa. Văzându-se blocaţi într-o groapă adâncă din pădure, familia "reîntregită" este nevoită să rezolve toate reminiscenţele din trecut, să exerseze o apropiere forţată, dar tot cu această ocazie se manifestă şi sentimentele pure, organice, nealterate de prejudecăţi. Frica, îngrijorarea, preocuparea pentru viaţa băiatului care a căzut în râpă - toate acţiunile converg către o definire neconvenţională a noţiunii de iubire, de care băiatul se îndoieşte.

Există şi o intrigă romantică secundară, relaţia băiatului cu o fată din sat, cu care îşi şi propune să plece departe. Toate evenimentele narate în film, pe lângă tensiunile pe care le construiesc (şi care te ţin atent în faţa ecranului) sunt expresia emancipării, a evadării, a dorinţei de a găsi un sens superior al existenţei. Până şi medicul ginecolog, deşi divorţat, recăsătorit şi aşteptând un nou copil, caută rezolvarea dilemelor sale sufleteşti în apropierea de trecut, în încercarea de a repara anumite "restanţe", pe care le resimte chiar şi faţă de tatăl său, faţă de care nu mai are cum să le repare.

Una peste alta, filmul Hasadék / Ravine / Râpa este unul cu un filon autentic, alegând să prezinte o parte conflictuală inerentă satului românesc, foarte ofertantă din punctul de vedere al unui scenariu de film dramatic, cu atât mai mult cu cât este accesată şi dimensiunea psihologică a personajelor prin alegerea suprapunerii conflictului generat de pământ cu cel născut din dezbinarea unei familii şi încercarea forţată de reapropriere a ei.


Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus