august 2021
O selecţie de lucrări din cea mai mare colecţie privată de artă vizuală modernă şi contemporană din Ungaria, care se află în custodia muzeelor de artă din Debrecen, ajunge la Cluj, la Centrul de Interes. Expoziţia "Monochrome Stories. The Antal-Lusztig Collection. Debrecen", realizată în parteneriat cu MODEM Centrul de Artă Modernă şi Contemporană, prezintă începând cu data de 10 august 2021, în spaţiul generos de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, lucrările a 40 de artişti internaţionali şi maghiari. Expoziţia se deschide fără vernisaj şi poate fi vizitată în perioada 10 august - 28 septembrie 2021, de marţi până sâmbătă, între orele 16:00 - 19:00. Intrarea e liberă.

Acest demers expoziţional ambiţios aduce, în premieră, la Cluj, lucrări semnate de artiştii Marina Abramović, Maurer Dóra, Erdélyi Gábor, Feledy Gyula Zoltán, François Fiedler, Jakob Gasteiger, Gál András, Johannes Geccelli, Alex Gern, Johannes Girardoni, Raimund Girke, Marcia Hafif, Simon Hantaï, Herbert Hamak, Jus Juchmans, Zebedee Jones, Hartwig Kompa, Sol LeWitt, Jason Martin, Moholy - Nagy László, Vera Molnar, Paola Neumann, Hermann Nitsch, Frank Piasta, Arnulf Rainer, Dirk Rathke, Judit Reigl, Gerhard Richter, Rene Rietmeyer, Dieter Roth, Yuko Sakurai, Robert Schaberl, Seres László, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Peter Tollens, Dieter Villinger, Herman de Vries, Herbert Zangs şi Károlyi Zsigmond.

Un scurt istoric al colecţiei Antal-Lusztig ne poartă în trecut până în anii 1920, când Sámuel Lusztig a început să cumpere lucrări de la artiştii contemporani ai epocii. Din nefericire, operele achiziţionate în acei ani s-au pierdut în timpul celui de-al doilea război mondial. După Holocaust, Lusztig a început să reclădească colecţia, proces în care s-a implicat ulterior şi nepotul său, Péter Antal. Într-o primă fază, Antal a continuat să colecţioneze în spiritul bunicului său, dar de la o vârstă destul de fragedă a pornit pe propria sa cale. La început i-a urmărit cu precădere pe reprezentanţii artei progresiste din Ungaria, iar cele mai multe lucrări le-a achiziţionat direct din atelierele acestora, astfel că baza colecţiei constă în pictura maghiară din secolul XX. Recent, considerând că a sa colecţie acoperă integral arta maghiară, Antal îşi îndreaptă atenţia tot mai mult către achiziţia de lucrări semnate de artişti de renume internaţional. În prezent, colecţia numără aproape 5.000 de lucrări, fiind cea mai mare colecţie privată de artă din Ungaria. În semn de respect şi recunoştinţă faţă de bunicul său, Antal a denumit colecţia "Antal-Lusztig Collection".

"La mine totul a fost sentimental. Dar cu toate acestea, am încercat să adun în jurul meu lucrările artiştilor pe care nu doar că-i simpatizam, dar îi consideram cu adevărat excepţionali. Am admirat mereu artiştii care contrar aşteptărilor epocii au creat împotriva trendurilor", e perspectiva lui Péter Antal asupra modului în care a colecţionat artă. Despre venirea la Cluj a unei selecţii de lucrări din colecţia sa, acesta spune "Fiecare colecţionar are o doză de egoism, şi eu o am, însă egoismul meu se manifestă prin dorinţa de a arăta publicului lucrările din colecţia mea. Deşi acest lucru implică multe riscuri, eu îmi ofer întotdeauna lucrările colecţionate pentru a fi expuse."

Expoziţia "Monochrome Stories. The Antal-Lusztig Collection. Debrecen" de la Centrul de Interes include lucrări monocrome. "Chiar dacă pare a fi doar o simplă culoare, e vorba despre mult mai mult. Acum lucrările monocrome dau caracterul colecţiei mele internaţionale", punctează Antal.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus