august 2021
Festivalul TIFF 2021
Aderând la o tendinţă globală actuală în practica muzeală internaţională, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca prin Galeria Naţională de artă proprie ne-a facilitat o întâlnire de excepţie cu creaţia unui designer român prestigios, nimeni altul decât Lucian Broscăţean.

foto: Alexandra Sârbu şi Lucian Broscăţean
Evenimentul expoziţional a putut fi vizitat în perioada desfăşurării festivalului de film Transilvania (TIFF), între 23 iulie până în 1 august 2021 şi a fost curatoriat de Alexandra Sârbu.

Firul roşu al creaţiei, continuă de la maestru - Doina Levintza la discipol - Lucian Broscăţean - deoarece în urmă cu 20 de ani, în 2001, Lucian a fost remarcat şi premiat în cadrul concursului "Tineri Designeri" de binecunoscuta artistă şi susţinătoare a tinerilor designeri şi creatori. Premiul din 2001 a marcat şi debutul în modă pentru Lucian Broscăţean.

Expoziţia A Mind Trip de Lucian Broscăţean este semnul evident al metamorfozării discipolului în maestru, nu doar ca rezultat al trecerii timpului, ci mai ales al unei sinteze fericite ce însumează direcţiile diferite abordate de designer de-a lungul celor două decenii de creaţie.

foto: Emil Costruţ
Această expoziţie mă fericeşte, personal, din mai multe motive. Primul dintre ele este acela că, finalmente creaţia de modă, de costum, îşi găseşte şi în România, locul pe care îl merită - acela în care respiră firesc într-un muzeu de artă. Dialogul dintre creaţiile lui Lucian Broscăţean şi picturile baroce şi Biedermeier din Galeria Naţională - locul unde au fost amplasate exponatele - se poartă la nivelul subtil al unei expertize profunde ce nu se devoalează clasic, ca în cazul unei simple defilări de modă. De aceea, unele dintre creaţiile modei nici nu-şi găsesc locul strict într-o prezentare obişnuită, lucru resimţit firesc şi de designer, care a ales ca pe lângă piesele create să ofere un film Fashion, regizat de Andrei Măjeri, declinat în alb şi negru - non-culorile vedetă ale designerului.
foto: Alexandra Sârbu şi Lucian Broscăţean
Albul şi negrul mărturisesc tacit despre măsura corectă a drumului creaţiei - totul sau nimic - la care se adaugă subtilitatea tuşelor de culoare existente într-unele dintre creaţiile ce se bucură de aportul imprimeurilor digitale realizate după desenele - lume aparte - ale lui Agnes Keszeg. Filmul pare metafora unei căutări - ceva incert şi cumva dureros, pe-alocuri - o călătorie a minţii, aşa cum o spune şi titlul expoziţiei - un drum - o identificare auto-referenţială, fără doar şi poate un balans între anima şi animus, în care hainele deţin povestea lor în cadrul poveştii mai mari, o oglindă într-o altă oglindă ce reverberează continuu stări, amintiri, emoţii şi raţionamente.

foto: Emil Costruţ
Dar dincolo de abstractul senzaţiilor rămâne concreteţea veşmintelor de-o frumuseţe aparte. De ele trebuie să te apropii ca să le simţi, să le pipăi, să le studiezi detaliile. De la ansamblul general, ce respiră grandoare, datorită opulenţei formelor şi calităţii materialelor folosite, până la detaliile de execuţie şi de manipulare textilă, la rafinamentul cromatic al printurilor şi al accesorizării - în care bijuteriile minimaliste dar perfect evocatoare ale Georgianei Ciceo - deţin rolul lor specific - totul vorbeşte despre complexitatea în care hazardul nu prea îşi găseşte locul.

Expoziţia în sine, filmul de modă şi campania realizată sunt opera integrală a unei echipe de profesionişti cu care Lucian Broscăţean a ales să colaboreze, pe care îi veţi găsi in extenso pe site.

foto: Emil Costruţ
Şi pentru a continua demersul meu iniţial, în care era vorba de acel fir roşu al creaţiei - ce trece de la maestru la discipol - trebuie pusă, chiar şi pe final, în discuţie una dintre calităţile esenţiale ale designerului, şi anume aceea de formator: Lucian este conferenţiar la departamentul modă-design vestimentar din Universitatea de Artă şi Design din Cluj, prin mâna şi mintea sa trecând generaţii întregi de viitori creativi, fapt ce contribuie la cursul natural al firului roşu al creaţiei.

Iată cum nimic nu este întâmplător.
foto: Alexandra Sârbu şi Lucian Broscăţean
(Fotografii din campanie: Emil Costruţ, fotografii din muzeu: Alexandra Sârbu şi Lucian Broscăţean)

Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus