Evenimentul expoziţional a putut fi vizitat în perioada desfăşurării festivalului de film Transilvania (TIFF), între 23 iulie până în 1 august 2021 şi a fost curatoriat de Alexandra Sârbu.
Firul roşu al creaţiei, continuă de la maestru - Doina Levintza la discipol - Lucian Broscăţean - deoarece în urmă cu 20 de ani, în 2001, Lucian a fost remarcat şi premiat în cadrul concursului "Tineri Designeri" de binecunoscuta artistă şi susţinătoare a tinerilor designeri şi creatori. Premiul din 2001 a marcat şi debutul în modă pentru Lucian Broscăţean.
Expoziţia A Mind Trip de Lucian Broscăţean este semnul evident al metamorfozării discipolului în maestru, nu doar ca rezultat al trecerii timpului, ci mai ales al unei sinteze fericite ce însumează direcţiile diferite abordate de designer de-a lungul celor două decenii de creaţie.
Această expoziţie mă fericeşte, personal, din mai multe motive. Primul dintre ele este acela că, finalmente creaţia de modă, de costum, îşi găseşte şi în România, locul pe care îl merită - acela în care respiră firesc într-un muzeu de artă. Dialogul dintre creaţiile lui Lucian Broscăţean şi picturile baroce şi Biedermeier din Galeria Naţională - locul unde au fost amplasate exponatele - se poartă la nivelul subtil al unei expertize profunde ce nu se devoalează clasic, ca în cazul unei simple defilări de modă. De aceea, unele dintre creaţiile modei nici nu-şi găsesc locul strict într-o prezentare obişnuită, lucru resimţit firesc şi de designer, care a ales ca pe lângă piesele create să ofere un film Fashion, regizat de Andrei Măjeri, declinat în alb şi negru - non-culorile vedetă ale designerului.
Dar dincolo de abstractul senzaţiilor rămâne concreteţea veşmintelor de-o frumuseţe aparte. De ele trebuie să te apropii ca să le simţi, să le pipăi, să le studiezi detaliile. De la ansamblul general, ce respiră grandoare, datorită opulenţei formelor şi calităţii materialelor folosite, până la detaliile de execuţie şi de manipulare textilă, la rafinamentul cromatic al printurilor şi al accesorizării - în care bijuteriile minimaliste dar perfect evocatoare ale Georgianei Ciceo - deţin rolul lor specific - totul vorbeşte despre complexitatea în care hazardul nu prea îşi găseşte locul.
Expoziţia în sine, filmul de modă şi campania realizată sunt opera integrală a unei echipe de profesionişti cu care Lucian Broscăţean a ales să colaboreze, pe care îi veţi găsi in extenso pe site.
Şi pentru a continua demersul meu iniţial, în care era vorba de acel fir roşu al creaţiei - ce trece de la maestru la discipol - trebuie pusă, chiar şi pe final, în discuţie una dintre calităţile esenţiale ale designerului, şi anume aceea de formator: Lucian este conferenţiar la departamentul modă-design vestimentar din Universitatea de Artă şi Design din Cluj, prin mâna şi mintea sa trecând generaţii întregi de viitori creativi, fapt ce contribuie la cursul natural al firului roşu al creaţiei.
Iată cum nimic nu este întâmplător.