iulie 2021
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2021
Bucharest International Film Festival a anunţat programul celei de-a XVII-a ediţii, care se va desfăşura între 3-12 septembrie 2021, în Bucureşti, în cadrul unei recepţii ce a avut loc la Palatul Elisabeta, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, a echipei şi partenerilor festivalului.

"Fundaţiei Charta, pentru cea de-a 17-a ediţie, i s-a alăturat Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic, reprezentată de Alex Şerban. Suntem siguri că festivalul va fi mai puternic şi mai vizibil prin această nouă formulă de organizare şi suntem onoraţi pentru încrederea acordată evenimentului nostru de Alteţa Sa Regală Principele Radu al României. Îi mulţumim colegului nostru Dan Drăghicescu, producător creativ al festivalului, pentru vizualul acestei ediţii, care a fost făcut public la recepţia oferită în onoarea festivalului la Palatul Elisabeta." (Dana Dimitriu-Chelba, director BIFF).

Mirona Radu, noul manager de program al festivalului, profesionist în industria cinematografică cu o experienţă de 10 ani în curatoriere, producţie, distribuţie şi festivaluri internaţionale, a dezvăluit în cadrul aceluiaşi eveniment secţiunile festivalului: competiţie oficială de lungmetraj, Panorama, Focus: Grecia, secţiunea istorică "100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României", organizată cu sprijinul Casei Regale, Programul Special Spania, pentru a marca celebrarea celor 140 ani de Relaţii Diplomatice între România şi Spania, Romanian Authors, precum şi Socially United in Cinema, secţiune curatoriată de Cristina Cepraga.

Pe lângă pe lângă proiecţiile de filme şi discuţiile cu invitaţii speciali, festivalul va include şi o serie de masterclassuri iar primul anunţat este Spectrul poveştii: un mod diferit de a privi dezvoltarea scenariului şi regia de film, al cărui tutor este Rafael Kapelinski (câştigător al Ursului de Cristal la Berlinale 2017 pentru Butterfly Kisses), care se va desfăşura pe 4 şi 5 septembrie 2021 la ARCUB.

Acest curs este potrivit pentru oricine are o experienţă anterioară în realizarea filmelor, inclusiv scenarişti şi actori, care doresc să exploreze posibilităţile inerente dramaturgiei.

Acoperind fiecare aspect al regiei, de la pregătire la filmare şi post-producţie, cursul prezintă o varietate de exerciţii de regie şi oferă posibilitatea de a lucra cu propriul material la alegere. De asemenea, include prezentări concepute pentru a clarifica cum au fost scrise şi regizate anumite secvenţe, exemple notabile din cinematografia internaţională.

"Participanţii îşi vor putea identifica propriul stil cinematografic, şi vor învăţa o serie de secrete privind compresia timpului în cinema, construcţia unei secvenţe dramatice, precum şi identificarea momentelor decisive dintr-o povestire cinematografică. Am avut şansa să studiez cu Rafael Kapelinski la cursurile mele de masterat de la Krzysztof Kieslowski Film School şi este de departe cel mai bun profesor pe care l-am avut pe acest subiect. Mă bucur enorm că a acceptat să ofere acest curs tinerilor profesionişti români în cadrul festivalului nostru drag - Bucharest International Film Festival." - Mirona Radu, manager program BIFF.

Rafael Kapelinski este un scenarist şi regizor premiat din Londra, lector şi consultant de scenarii. Absolvent al Şcolii Naţionale de Film şi Televiziune din Beaconsfield, London Film School şi Andrzej Wajda Master School of Film din Varşovia, este autorul mai multor scurtmetraje şi lungmetraje, care au câştigat peste douăzeci şi cinci de premii la festivaluri de top, precum Cannes, Oberhausen, Austin, New Horizons şi Brest. Debutul său în lungmetraj Butterfly Kisses a câştigat Ursul de Cristal la Festivalul Internaţional de Film din Berlin 2017 şi, în consecinţă, Rafael a fost pe lista pentru cel mai bun regizor la British Independent Film Awards. A predat regie şi scenaristică la London Film School, The American Film Institut din Los Angeles şi Şcoala de film Krzysztof Kieslowski din Katowice. Este autorul The Story Spectrum: www.thestoryspectrum.com.

Cursul va avea loc în limba engleză iar participarea la masterclass este gratuită pentru 20 de participanţi în baza procesului de selecţie. Masterclass-ul va avea loc între 4 - 5 septembrie 2021

Mai multe detalii despre masterclass: www.biff.com.ro/rafael-kapelinski-master-class-biff/

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Caţavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, LiterNet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.
Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală şi a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic", sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.
Pentru cea de-a XVII-a ediţie, festivalul va organiza atât proiecţii în săli, cât şi în aer liber, respectând toate măsurile de protecţie sanitară şi normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus