septembrie 2021
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2021
Festivalul Astra Film Sibiu a debutat duminică, 5 septembrie 2021, cu un eveni-ment de deschidere mai emoţionant ca niciodată, urmat de proiecţia unui film-eveniment, o dezbatere aprinsă şi un delicat cine-concert. Publicul numeros, care a umplut băncile din faţa Scenei Lac din Muzeul Astra, a avut parte de la început de o surpriză: multe locuri erau ocupate de urşi de pluş, îmbrăcaţi cu tricouri Astra Film Festival.

"nu ne facem iluzii: fiecare dintre noi contribuie zilnic la deteriorarea Planetei Pământ. Este casa noastră, a tuturor. Oameni şi urşi, suntem cu toţii pe aceeaşi planetă. Urşii veniţi la Astra Film Festival ne arată tuturor că problema este a fiecăruia dintre noi, nu doar a partidelor, instituţiilor sau a activiştilor şi ONG-urilor de mediu. Oameni şi Urşi, avem aceeaşi casă: Planeta Pământ. Noi toţi suntem responsabili, prin felul în care trăim pe planetă. Urşii din sala de cinema trebuie să ne amintească acest lucru!", este mesajul organizatorilor, care au explicat prezenţa urşilor la cea de-a 28-a ediţie Astra Film Festival.


Prin prezenţa urşilor în public, la proiecţii şi evenimente, organizatorii îndeamnă spectatorii să renunţe la clişeul de a se mira şi a-i alerta doar pe ceilalţi în legătură cu consecinţele dramaticelor schimbări climatice şi îi încurajează să se întrebe ce poate face fiecare, cum îşi poate schimba modul de viaţă astfel încât să nu facă rău vieţii de pe Pământ.

În contextul temei Alerta de colaps climatic, una dintre temele principale ale festivalului, la Gala de deschidere au participat de asemenea aproape 100 de persoane care au venit pe biciclete la eveniment. Organizatorii anunţă că persoanele care vor veni cu bicicleta la oricare proiecţie sau eveniment din cadrul Astra Film Festival 2021 vor putea intra câte doi pe un bilet.

Deschiderea oficială a celei de a 28-a ediţii a festivalului Astra Film Sibiu a avut loc la Scena Lac, în mijlocul Muzeului Astra, şi a fost prezentată de jurnalista Teodora Tompea.

"Astra Film 2021, o nouă aventură în care, asemeni corăbiilor care intrau în ape deschise, descoperim, prin filme, noi destine, drame, peisaje, fenomene ale lumii contemporane, din India în Columbia şi din Norvegia în Burkina Faso, iar, uneori, rămânem surprinşi ce poveşti incredibile se află chiar lângă noi, în România. Cinema-ul documentar este ca o nălucă, e corabia noastră, care ne poartă prin lumi", a spus Dumitru Budrala, directorul-fondator Astra Film Festival.

Pe scenă a urcat Sara Budrala, fiica lui Dumitru Budrala, care a mărturisit că vede festivalul ca pe un frate mai mare.

"Când m-am născut, festivalul exista deja de 6 ani... e cumva fratele meu mai mare şi mai problematic, care necesită mult timp şi atenţie de la părinţii mei. Deci ne cunoaştem destul de bine şi am început de câţiva ani să devenim şi prieteni. Astăzi a împlinit 28 de ani", a spus Sara Budrala, iar în finalul intervenţiei sale a citi un mesaj transmis de tatăl ei, Dumitru Budra-la, care se afla pe aleea din dreptul scenei: "Dragii mei, vă iubesc pe toţi!".

Jurnalista Teodora Tompea a introdus de asemenea momentul special Tudor Chirilă. Artistul a vorbit despre filmul documentar, despre Festivalul Astra Film şi Muzeul Astra şi despre ideea de a vedea filme din bărci care plutesc pe lac: "Ia-ţi prietenii, fă-ţi o gaşcă, deschide-ţi ochii, deschide-ţi mintea, ascultă poveşti. Trăieşte! Mergi la festival. Documentarul contează. În România, din 1993, la Astra Film Sibiu", a spus Tudor Chirilă.

Filmul care a deschis festivalul de la Sibiu i-a ţinut aproape nemişcaţi pe bănci, timp de aproape două ore, pe cei 1.000 de spectatori. Once You Know / Acum ştii, filmul regizorului francez Emmanuel Cappellin, pleacă de la ideea că schimbările climatice vor arunca lumea în colaps şi ridică o întrebare chinuitoare: "Ce sens mai are tot ce faci când s-ar putea să fie prea târziu?".

"E periculos să spui că nu se mai poate face nimic, chiar dacă pare că deja este prea târziu. Societatea are nevoie de conştientizare, pentru că nu putem să nu facem nimic. Trebuie să acţionăm. Contează fiecare lucru bun pe care îl facem, fiecare gest, inclusiv să vedem filme precum acesta şi să devenim, fiecare, individual, mai responsabil. În acest fel, societatea se poate schimba şi poate contribui la politici publice responsabile", este ideea exprimată de Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme şi cercetător la Institutul Naţional de Optoelectronică, invitatul Teodorei Tompea la dezbaterea Doc Talk care a urmat proiecţiei.

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un delicat cine-concert susţinut de Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

Programul complet al festivalului Astra Film Sibiu: https://www.astrafilm.ro/ro/program-orar?date=6.

Bilete şi spaţii de desfăşurare: https://www.astrafilm.ro/ro/bilete-si-locatii.

A 28-a ediţie Astra Film Festival - Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viaţa, în toată diversitatea ei, prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală şi de Est, AFF Sibiu este un eveniment esenţial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură şi o istorie a cinematografiei docu-mentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul: Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaştilor, Filarmonica de Stat Sibiu
Cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă
Astra Film Festival se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Sponsori: HBO, DPD România, Materom Autohaus, Cinelab, Ursus, Nod Pub, The Refresh, Kulinarium, Sonne Restaurant Cafe
Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Scena9, Avantaje, LiterNet, Cineuropa, Film New Euro-pe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Urban.ro, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Ştiri de Sibiu, Capital cultural, Zile şi nopţi, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung
Partener de comuni-care: PiArt Vision




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus