septembrie 2021
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2021
Eveniment special la Astra Film Festival. Canotorii români medaliaţi în 2021 la Olimpiada de la Tokyo au venit să vâslească pe lacul din Dumbrava Sibiului. De data aceasta, nu pentru a cuceri noi medalii, ci pentru a vedea un film proiectat în cadrul Programului special Bărcile de Salvare.

 Este vorba despre documentarul realizat de jurnalistul Alex Dima (Pro TV, România, te iubesc!), care arată cum se fură pădurile României şi dreptul copiilor noştri la un aer curat.

 Astra Film Festival continuă la Sibiu cu un weekend care poate fi considerat un festival în sine: vineri, sâmbătă şi duminică (10-12 septembrie 2021) vor fi peste 40 de evenimente culturale (proiecţii de filme, concerte, dezbateri Doc Talk, sesiuni Q&A).

Invitaţii de onoare ai festivalului Astra Film Sibiu 2021, Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliate cu aur la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo, şi vicecampionii olimpici Ciprian Tudosă, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc şi Mihai Ţigănesc au fost întâmpinaţi cu aplauze la debarcaderul de lângă Scena Lac. Iar atunci când s-au îmbarcat au luat cu ei şi un pasager special: un urs de pluş, eroul campaniei Oameni şi Urşi.


"Seara asta este una specială. Lunile trecute, campionii României la Tokyo vâsleau pentru medalii de argint şi de aur, acum vâslesc ca să ajungă în faţa ecranelor Astra Film pentru a cunoaşte realităţile prezentate în filmele din programul festivalului", a spus Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Ancuţa Bodnar: "Nu mi-am imaginat niciodată că voi merge cu barca la un film"

La rândul lor, marii noştri sportivi şi-au exprimat încântarea de a experimenta, în premieră, vizionarea unui film dintr-o barcă.

"Nu mi-am imaginat niciodată că voi merge cu barca la un film şi cu atât mai puţin că voi vâsli ca să văd un film documentar. Este ceva cu totul nou pentru mine. Vreau să le mulţumesc pentru acest lucru organizatorilor Astra Film Festival, care ne-au dat ocazia unei astfel de experienţe minunate", a declarat campioana olimpică Ancuţa Bodnar.

Vicecampionul olimpic Marius Cozmiuc a recunoscut şi el că este prima oară când participă la un astfel de eveniment. "Să vezi un film din barcă, alături de un public atât de cald, este o experienţă uluitoare, pe care o recomand tuturor", a spus sportivul.

Înainte de proiecţia filmului, s-a făcut linişte. Era întuneric şi se auzea clipocitul apei. A fost un omagiu adus memoriei lui Ivan Patzaichin.

Alex Dima: "Astra Film e o bulă de normalitate"

Filmul serii, Ca-n codru, realizat de jurnalistul Alex Dima, a fost urmărit cu sufletul la gură din bărci şi de pe mal de aproximativ 300 de persoane.

"Este extraordinar să văd materialul realizat de mine alături de atât de mulţi oameni, care au stat în bărci şi nu le-a păsat că a fost frig. Dar la Astra Film sunt nişte oameni foarte calzi şi foarte faini. La Astra Film e o bulă de normalitate. Noi tot vorbim despre cum să ne facem bine. Oamenii ăştia de aici sunt puşi în slujba binelui şi schimbă faţa lucrurilor din jurul lor. Împrăştie raze de bine de ani de zile. Iar oamenii care vin la Astra Film sunt oameni foarte frumoşi, care ştiu ce se întâmplă în jurul lor", a declarat Alex Dima.

La rândul lui, jurnalistul Paul Angelescu a ţinut să menţioneze "bucuria şi onoarea" de a-şi fi prezentat producţia, în premieră, cu o seară înainte, la Astra Film Festival. "Este un sentiment interesant, dar şi puţin înfricoşător, să îţi vezi reportajul pe marele ecran şi să observi reacţia publicului în timp real. Experienţa a fost amplificată de locul ales pentru proiecţie, lacul din mijlocul Muzeului Astra", a mai spus jurnalistul.

Weekend-ul Astra Film, un festival în sine

Festivalul Astra Film Sibiu continuă în weekend cu 42 de evenimente culturale de neratat. Zece filme vor fi urmate de discuţii cu realizatorii - unul dintre cele mai vii momente ale festivalului, pentru că spectatorii pot pătrunde şi mai mult în tainele filmului de non-ficţiune. De asemenea, după filmul Între noi fie vorba (Târgul de Ţară, 21:00) va urma o discuţie marca DocTalk, în care jurnalista Amalia Enache va analiza împreună cu psihologul Mihai Copăceanu, doctor în medicină, relaţiile de cuplu descrise în film.

Intrarea la filmul Între noi fie vorba, prezentat în cadrul Secţiunii Cupluri în ape tulburi, va fi gratuită pentru cuplurile care vor veni la Muzeul Astra în această seară.

Alte filme care vor fi proiectate vineri, 10 septembrie 2021, în prezenţa autorilor şi a unor invitaţi speciali: Graniţa morţii (Astra Film Studio, 12:00 - r. Cătălin Apostol), Post-mortem Berlin (Amfiteatru, 15:30 - r. Anton von Heisler), #Newtogether (Târg de Ţară, 17:00 - r. Carmen Lidia Vidu, invitaţi Thomas Kloiber, Christoph Krutzler), Noi împotriva noastră (Astra Film Studio, 19:00 - Andra Tarara).

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, vor fi şase filme prezentate în prezenţa autorilor: Un personaj misterios (Astra Cinema, 16:00 - r. Ágnes Maksay), Homo sovieticus (Târg de ţară, 17:30 - r. Ivo Briedis), Cântecul stupului (Târg de Ţară, 19:00 - r. Jacopo Marzi), Moteluri (Centrul Besoiu, 20:30 - r. Claudia Quigua), Spioni de ocazie (Târg de Ţară, 21.00 - r. Oana Giurgiu) şi Certitudinea probabilităţilor (Piaţa Mică, 21:00 - Raluca Durbacă).

Gala de premiere a festivalului Astra Film Sibiu va avea loc duminică, 12 septembrie 2021, de la ora 18:00, la Târgul de Ţară, prilej cu care vor fi anunţaţi câştigătorii celor patru Secţiuni competiţionale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală şi de Est, România şi DocSchool.

Festivalul Astra Film Sibiu, ajuns la cea de a 28-a ediţie, prezintă 200 de evenimente cinematografice care pot fi urmărite în aer liber, în săli de cinema şi online. La AFF Online pot fi văzute online 43 de titluri din selecţia oficială, de oriunde din România, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59.

Programul complet: https://www.astrafilm.ro/ro/program-orar?date=10
Bilete şi spaţii de desfăşurare: https://www.astrafilm.ro/ro/bilete-si-locatii

A 28-a ediţie Astra Film Festival - Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu celebrează viaţa, în toată diversitatea ei, prin cele peste 200 de evenimente cinematografice. Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală şi de Est, AFF Sibiu este un eveniment esenţial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură şi o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul: Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaştilor, Filarmonica de Stat Sibiu
Cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă
Astra Film Festival se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Sponsori: HBO, DPD România, Materom Autohaus, Cinelab, Ursus, Nod Pub, The Refresh, Kulinarium, Sonne Restaurant Cafe
Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Scena9, Avantaje, LiterNet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Urban.ro, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Ştiri de Sibiu, Capital cultural, Zile şi nopţi, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung
Partener de comunicare: PiArt Vision
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus