septembrie 2021
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2021
Zece premii au fost acordate la Astra Film Festival la capătul a opt zile în care spectatorii au avut prilejul să participe la 200 de evenimente culturale. Juriul, alcătuit din personalităţi culturale din România şi din străinătate, a avut de evaluat 41 de filme înscrise în cele patru secţiuni competiţionale - majoritatea prezentate la Sibiu în premieră mondială sau naţională.

Cel mai bun film al Secţiunii România a fost considerat Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara - România, 2021). Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secţiunii România i-a fost acordat Olgăi Lucovnicova autoarea filmului Nanu Tudor (Belgia, Ungaria, Portugalia - 2021). Cel mai bun documentar al Secţiunii Voci emergente ale documentarului a fost acordat unei producţii din Burkina Faso, Creşa de noapte (regia Moumouni Sanou, 2021). Cel mai bun documentar al Secţiunii Europa Centrală şi de Est fost considerat Năvala lupilor (regia Martin Páv - Republica Cehia, 2021). Producţia Senza Latte (regia Lidia Ilie - România, 2021) a fost considerată cel mai bun documentar al Secţiunii DocSchool.
Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara)

 Cea de a 28-a ediţie a festivalului Astra Film Sibiu va rămâne în memoria participanţilor datorită calităţii filmelor şi a discuţiilor generate de acestea, datorită temelor abordate, de cea mai mare importanţă pentru vremurile pe care le trăim şi datorită mesajelor transmise prin proiecţiile din cadrul programului special Bărcile de salvare şi a campaniilor Ride-in @AFF, respectiv Oameni şi Urşi.

"Am ajuns la capătul unui şir de proiecţii pe ecranele Astra, proiecţii printre mori de vânt, dezbateri, concerte şi evenimente speciale. Le suntem recunoscători membrilor juriului, care s-au alăturat eforturilor noastre de a evalua filmele acestei ediţii, una în care sclipeşte măiestria meseriei de documentarist, şi le mulţumesc tuturor invitaţilor din industria filmului, care au contribuit esenţial la succesul programului DokTank, ajutând tinerii documentarişti să dezvolte proiecte noi de filme non-ficţiune, şi transmiţând tainele meseriei către noi generaţii de documentarişti", a declarat Dumitru Budrala, directorul-fondator al festivalului Astra Film Sibiu.

Secţiunea România, două premii şi o menţiune specială

Cel mai bun film al Secţiunii România a fost considerat Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara - România, 2021). Juriul a apreciat "colaborarea dintre doi cineaşti aparţinând unor generaţii diferite şi modul în care cei doi au găsit calea comună de comunicare prin intermediul limbajului cinematografic" precum şi "autenticitatea dialogului lor despre maladia care a afectat vieţile amândurora".

Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secţiunii România i-a fost acordat Olgăi Lucovnicova autoarea filmului Nanu Tudor (Belgia, Ungaria, Portugalia - 2021), "pentru modul organic în care pătrunde cu camera în propriile amintiri din copilărie şi relaţia traumatică cu unchiul ei. Prin planuri apropiate suprapuse pe imaginile unui trecut idilic doar în aparenţă, înţelegem semnificaţia şocantă a dialogului dintre autoare şi cel care i-a marcat copilăria".
Olga Lucovnicova autoarea filmului Nanu Tudor

Juriul a acordat de asemenea o Menţiune specială filmului Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu - România, 2021), "pentru originalitatea cu care regizoarea reconstituie un capitol necunoscut din cel de-al Doilea Război Mondial, împletind poveştile personale cu contextul istoric la scară largă". "Prin dezvăluirea faptelor unui grup de voluntari, regizoarea vorbeşte despre curajul şi idealismul fără de care actele de eroism nu s-ar întâmpla", mai spun cei trei membri ai juriului (Dimitris Kerkones - programator la Thessaloniki International Film Festival; Cecilia Felméri - regizoare şi profesoară la la Facultatea de Regie a Universităţii Sapientia din Cluj; Costi Rogozanu - scriitor şi jurnalist).

Secţiunea Voci emergente ale documentarului. Marele premiu merge în Burkina Faso

Cel mai bun documentar al Secţiunii Voci emergente ale documentarului a fost acordat unei producţii din Burkina Faso, Creşa de noapte (regia Moumouni Sanou, 2021).

Motivaţia juriului: "Un documentar extrem de bine realizat de către un regizor african aflat la început de carieră, ce ne permite să privim la o realitate foarte îndepărtată şi, în acelaşi timp, apropiată nouă, aceea a post-colonialismului; o realitate portretizată cu multă onestitate, sensibilitate şi compasiune - fără intervenţii perceptibile din partea regizorului sau a camerei. Profilul secţiunii, care e dedicată cineaştilor aflaţi la început de drum, este un argument în plus pentru acordarea acestui premiu unui film de debut, încurajându-l pe autorul lui să aducă în continuare pe ecran poveşti unice şi convingătoare".

A fost acordată şi o Menţiune specială filmului Pentru confortul şi siguranţa dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon - Franţa, 2021), datorită subiectului original "care nu a mai fost abordat până acum şi pentru modul în care filmul a reuşit să dea glas feţelor nevăzute care ne păzesc muzeele. Nu în ultimul rând, am apreciat contrastul dintre obiectele de artă contemporană şi poveştile semnificative ale oamenilor care le păzesc pe ele şi pe noi", au transmis membrii juriului (Laura Muşat -producător de film, redactor şef Films in Frame, fondatoarea ADFR; Ana Grgic - cercetătoare specializată în cinematografia balcanică şi est-europeană; Mihai Andrei Leaha - cercetător audio-vizual, antropolog, cineast şi educator, care trăieşte în Brazilia).

Două premii la Secţiunea Europa Centrală şi de Est

Cel mai bun documentar al Secţiunii Europa Centrală şi de Est a fost considerat Năvala lupilor (regia Martin Páv - Republica Cehia, 2021). Motivaţia juriului: "Martin Pav creează cu abilitate o poveste care explorează temele schimbărilor ecologice şi de mediu, neîncrederea faţă de cei din afară şi modul în care opiniile polarizate şi punctele de vedere fixiste subminează şansele de înţelegere şi colaborare (...) Filmul este o piesă reuşită de cinema documentar realizat de un talentat pe teme relevante pentru lumea contemporană din Europa Centrală şi de Est şi de pretutindeni".

Filmul Fac ce vreau în mănăstirea mea (regia Ivana Marinić Kragić - Serbia, Croaţia, 2021) a primit Menţiune specială deoarece "pătrunde într-o lume ascunsă în spatele unei aşa-zise normalităţi şi scoate la lumină o realitate despre care nu se vorbeşte: poveştile de dragoste dintre călugăriţe. Autoarea îmbină cu creativitate elemente proprii filmului de ficţiune şi de animaţie în firul narativ documentar".

Juriul secţiunii Europa Centrală şi de Est a fost alcătuit din Joan Gonzàlez - Director DocsBarcelona, producător executiv, cineast şi editor; Smith Shane - Director de programe la festivalul Hot Docs; Constantin Pârvulescu - cercetător principal în studii de film şi media la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

Filme promiţătoare la Secţiunea DocSchool. Trei dintre ele au fost premiate

Producţia Senza Latte (regia Lidia Ilie - România, 2021) a fost considerată cel mai bun documentar al Secţiunii DocSchool. "Am apreciat simplitatea, sentimentul de intimitate şi creativitatea naraţiunii unei poveşti cu multe straturi şi generaţii. Povestea surprinde costul emoţional al migraţiei în Uniunea Europeană şi se construieşte în jurul inevitabilităţii schimbării", se arată în motivaţia juriului.

Premiul pentru Cel mai bun regizor al Secţiunii DocSchool i-a fost acordat regizoarei Maja Novaković - Şi apoi se lasă seara (Serbia, Bosnia, 2021). "Juriul acordă premiul de regie unui film observaţional ce surprinde într-un stil cinematografic remarcabil o relaţie plină de tandreţe care există undeva în afara timpului. Juriul a apreciat modul în care autoarea foloseşte mici detalii şi gesturi pentru a spune o poveste despre singurătate şi despre conectarea la natură", au transmis membrii juriului.

La Secţiunea DocSchool a fost acordată şi o Menţiune specială filmului Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz - Germania, 2021). "Filmul pătrunde în lumea nevăzătorilor într-o formă vizuală imaginativă, deschizând calea către un nou mod de a explora lumea", este motivaţia celor trei membri ai juriului (Monica Sebestyen - producătoare, directoare Cinema ARTA Cluj, cofondatoare şi co-directoare a UrbanEye Film Festival; Letenyei László - producător de film şi profesor de antropologie culturală şi vizuală la Budapest Business School; Liviu Tipuriţă - regizor şi producător de film in Marea Britanie).

Mesaj puternic pentru responsabilitate

La eveniment a fost prezentă şi Alexandra-Maria Bocşe, Consilier de Stat - Departamentul Climă şi Sustenabilitate, care a înmânat diploma de Înalt Patronaj acordată Astra Film Festival. Diploma a fost ridicată de Csilla Kato, Directorul artistic al Festivalului.
Diploma de Înalt Patronaj, acordată Astra Film Festival

 Cel mai important eveniment cinematografic al toamnei s-a încheiat cu un mesaj puternic pentru responsabilitate faţă de planeta Pământ, idee care s-a reflectat într-una dintre temele principale ale festivalului - Alerta de Colaps Climatic. Mesajul a fost transmis prin programul special Bărcile de salvare şi prin campaniile Oameni şi Urşi, respectiv Ride-in @AFF (500 de persoane au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au venit cu bicicleta la proiecţiile de film).

Astra Film Festival nu se termină însă aici. Până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59, AFF Online prezintă 43 de titluri din selecţia oficială. Program şi bilete, aici: https://www.astrafilm.ro/ro/despre-aff-online.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul: Consiliul Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaştilor
Cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă Astra Film Festival se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh
Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, LiterNet, Cineuropa, Film New Europe, Movie-news, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Si-biu, Ştiri de Sibiu, Capital cultural, Zile şi nopţi, Revista Transilvania, Hermanstaedter ZeitungPartener de comunicare: PiArt Vision
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus